Wat kost laminaat?

Laminaat staat bekend als een echte prijsklopper. Maar hoeveel kost het concreet om je vloer hiermee af te werken? Wij vroegen het aan Thomas Verschatse van fabrikant Quick-Step.

"Bij ons varieert de prijs van 13,95 tot 43,95 euro/m² inclusief btw", begint Verschatse. "Voor alle duidelijkheid: dit zijn adviesverkoopprijzen voor de verdeelpunten. Als fabrikant verkopen wij namelijk niet rechtstreeks aan bouwers en verbouwers." De prijs kan trouwens lager liggen dan de adviesverkoopprijzen - denk maar aan beurskortingen en speciale acties.

Prijsverschil

Waar zit 'm het verschil tussen een laminaat van pakweg 20 euro/m² en 40 euro/m²? "In de grootte van de plank. Of in de dikte, de structuur of afwerking. Met of zonder voegen, bijvoorbeeld. Om maar een paar factoren te noemen."

Ondervloer

Maar een laminaatvloer is meer dan laminaat alleen. Dat is ook een ondervloer, een folie die je onder je laminaat plaatst. Er bestaan verschillende soorten. Hoe hoger het akoestisch comfort, hoe meer je betaalt. "Onze basisoplossing kost 3 euro/lopende meter. Dat is de standaardkeuze voor slaapkamers en zolderruimtes", vertelt Verschatse. "Onze ondervloer voor in woonkamers kost 6 euro/lopende meter. Als alleen het beste goed genoeg is, zit je al aan 12 euro/lopende meter."

Legkit

Het vloeren zelf, ten slotte. Laminaat leggen is een populaire klus om zelf te doen. Een meter, zaag en hamer heeft iedereen wel in zijn gereedschapskoffer zitten. Doe-het-zelfzaken bieden vaak een set met alle speciallekes die je nodig hebt: een aanslagblok, afstandblokjes en een hielijzer. Voor 15 euro ben je gesteld.

De eindafrekening?

Stel dat je twee slaapkamers met een totaaloppervlakte van 37 m² wil vloeren. Voor  laminaat reken we 25 euro/m². Als ondervloer gebruiken we de basisoplossing van 3 euro/ lopende meter. We werken met een buffer van drie vierkante meter extra. De plinten en overgangen tussen deur en vloer tellen we voor de volledigheid ook mee.

  • Laminaat: 40 m² x 25 euro = 1.000 euro
  • Ondervloer: 40 m² x 3 euro = 120 euro
  • Plinten: 33 m x 4 euro = 132 euro
  • Profielen: 70 euro
  • Legkit: 15 euro

De eindafrekening? 1.337 euro als je de werken zelf uitvoert.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media