Cementtegels: instant sfeerschepper met een retrotoets

Hou je van wat vintage in je interieur? Dan zijn cementtegels vast iets voor jou. De artisanale tegels zijn beschikbaar in heel wat kleuren en motieven. Ideaal voor het creëren van een retro-effect. Zowel in landelijke als moderne woningen.

Wat zijn cementtegels?

Cementtegels bestaan uit water, zand en cement. Ze krijgen een toplaag van marmerpoeder en kleurpigment. Daardoor hebben ze een mat uitzicht en zijn ze in de meest uiteenlopende kleuren en motieven beschikbaar. In tegenstelling tot keramische tegels worden ze niet gebakken in ovens, maar droog geperst. Vandaar dat ze zeer slijtvast zijn en tot wel 100 jaar meegaan. Ze krijgen hun stevigheid door het uitharden van het cement.

Authentieke cementtegels, waarvan de Portugese en Vietnamese het meest gekend zijn, zijn heel duurzaam. Je ziet ze nog vaak in oude herenhuizen waar ze niets van hun charme hebben verloren. Nu cementtegels weer erg populair zijn bij (ver)bouwers vind je ook keramische tegels op de markt die het uitzicht van cementtegels benaderen.

Belangrijkste voordelen

 • Authentiek product.
 • Met diverse combinaties kan je patronen maken in je vloer.
 • Kleurrijke motieven
 • Instant sfeermaker.
 • Duurzaam: authentieke cementtegels gaan tot wel 100 jaar mee.
 • Je kan ze ook gebruiken als wandbekleding of als een terrasvloertje.
 • Kan in combinatie met vloerverwarming, als je met een geschikte flexibele lijm of een ontkoppelingsmat werkt.
 • Eens je de tegels behandeld hebt met de geschikte vlekstop, vragen ze weinig onderhoud.

Belangrijkste aandachtspunten

 • Cementtegels zijn poreus: ze zijn niet vlekbestendig als je geen gepaste vlekstop aanbrengt.
 • Met de hand gemaakt: tegels kunnen onderling verschillen in dikte, kleurtoon en vorm. Dit geeft de vloer wel karakter.
 • Een coating als éénmalige glanzende film is af te raden. Dit geeft een verdonkerende glanslaag die lelijk wordt bij het verweren.
 • Meestal duurder dan een keramische tegel.
 • Nogal dik, dus moeilijker om bovenop een bestaande vloer te plaatsen.
 • Op zonovergoten plaatsen kunnen ze na verloop van tijd verkleuren. Maar als je een kleurverdieper aanbrengt, krijgen ze hun originele kleuren weer helemaal terug.

Plaatsing

Voor een correcte plaatsing van cementtegels moet je vertrekken van een vlakke, propere, droge en vetvrije ondergrond. Daarop kan je de tegels verlijmen. Begin hier niet onbezonnen aan. Zeker niet als je cementtegels hebt met een patroon of meerdere motieven combineert. Maak daarom eerst een legplan zodat je weet hoe je de tegels zal plaatsen. Begin daarmee altijd vanuit het midden van de ruimte zodat je zo weinig mogelijk cementtegels moet verzagen. Voor het mooiste resultaat gebruik je best smalle voegen (+/- 2 mm). Let ook op met zwart en antraciet voegsel. Donkere pigmenten kunnen vlekken geven op cementtegels.

Onderhoud

Voor het wekelijkse onderhoud volstaat het om te stofzuigen en dweilen. Hiervoor gebruik je een sopje van water en natuurzeep. Om je cementtegels voor een langere periode te beschermen kan je ze ook behandelen met een impregneermiddel. Hoe vaker je de tegels hebt gepoetst, hoe meer verzadigd ze geraken door de zeep. Aangezien cementtegels poreus zijn, zijn ze gevoelig voor zuren, zoals azijn en rode wijn. Om de kans op vlekken te verkleinen breng je best een geschikte vlekstop na de plaatsing aan.

Ook voor buiten?
Je ziet wel vaker cementtegels op terrassen of in portaaltjes aan de voordeur. Deze tegels kunnen perfect buiten geplaatst worden, in tegenstelling tot een keramische tegel met motief. Hou er wel rekening mee dat je een geschikte lijm of ontkoppelingsmat gebruikt.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media