livios logo

82 % legt in slaapkamer parket, laminaat of kurk

kurk kurkvloer

Foto Santana
  

Net geen 2000 bezoekers hebben vorige week deelgenomen aan de polling op www.livios.be in verband met de vloerkeuze in de slaapkamer. De polling toont onomwonden aan dat vasttapijt en tegels op weinig interesse kunnen rekenen bij de verbouwers als het hun slaapkamer betreft. De grote meerderheid is te vinden voor laminaat, parket en kurk. Laminaat is met 39 % de grootste slokop, maar kurk heeft de jongste jaren ook enorm aan populariteit gewonnen en neemt met 23 % de tweede plaats in, gevolgd door (fineer)parket dat de voorkeur geniet van ongeveer 20 % van de (ver)bouwers.

bevloering

Foto Quick•Step/ UNILIN bvba division flooring
  

Jammer dat die cijfers niet vergeleken kunnen worden met cijfers van één of meer decennia geleden. In die tijd haalden tegels en vast tapijt een merkelijk hoger marktsegment. De oorzaken laten zich raden. Vast tapijt heeft als grootste troef dat het een uitgesproken warm materiaal is, maar dit weegt blijkbaar niet op tegen de nadelen van dit product: het is meer vatbaar voor slijtage, het trekt stof aan waardoor het niet geschikt is voor mensen met een allergie en het vergt meer onderhoud om een vasttapijt proper te houden dan andere vloertypes. Qua duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid scoren tegels dan weer heel goed, maar die pluspunten volstaan blijkbaar niet voor de doorsnee Belg om zijn slaapkamer te betegelen.

gazzotti hols-bois parket


  

Parket, kurk en laminaat kan je voor de slaapkamer beschouwen als de gulden middenweg: duurzamer en onderhoudsvriendelijker dan vast tapijt, warmer dan tegels. Massief parket oogt natuurlijk, straalt een zekere klasse uit, maar is ook de duurste houtvloer. Wie het uiterlijk van hout wenst voor een lager budget, heeft met fineerparket, laminaat en kurk drie valabele alternatieven. Laminaat en fineerparket kennen beide een meerlagige opbouw met bovenaan een toplaag die het uiteindelijke uitzicht bepaalt. Bij fineerparket is die toplaag een dunne laag echt hout, bij laminaat is dit een fotografische imitatie van een houten of andere vloer. Kurk ten slotte is een 100 % natuurlijk product, gemaakt op basis van de schors van de kurkeik. Comfort wordt als belangrijkste troef naar voren geschoven. Kurk voelt immers bijzonder warm en zacht aan.

Tip van de week: Durf te combineren. Bij alle vloeren is er een enorme keuze aan tinten en kleuren. Door twee contrasterende tinten te combineren, kan je tot verrassende en smaakvolle effecten komen.

Welke vloer kies je voor de slaapkamer(s)?

Kurk46523 %
Laminaat 784 39 %
(Fineer)parket 405 20 %
Tegels 119 6 %
Vast tapijt 89 5 %
Andere 132 7 %
Totaal 1994 100 %

13 dingen die je moet weten over vloermaterialen

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/vloer/vloermaterialen/82-legt-in-slaapkamer-parket-laminaat-of-kurk/