livios logo

De grootste fouten: parketvloeren

Foto Brabo Parket
  

Foto Brabo Parket
  

Over parketvloeren bestaan enorm veel misvattingen en vooroordelen. Naast het feit dat er nogal wat verwarring bestaat over wat nu juist een massieve parketvloer is, hebben veel mensen moeite met het correct onderhouden van een houten vloer. We overlopen enkele grote fouten samen met Luc Roels van Parket Brabo.

Fout 1: parket op een nog vochtige chape plaatsen

Vaak wordt er - foutief - gedacht dat het wel goed komt als men een parket op een vochtige chape legt. Niet dus, de parketvloer zal vroeg of laat kromtrekken of zelfs loskomen. De chape mag nog maximaal 2 % vocht bevatten vooraleer er parket op mag worden gelegd. Ook belangrijk: de verwarming moet op staan, zowel voor als tijdens de werken.

Fout 2: "vloerverwarming en parket gaan niet samen"

Een grote misvatting is dat parket en vloerverwarming niet te combineren zouden zijn. Maar vloerverwarming is wel degelijk mogelijk. Wel moet men rekening houden met een aantal belangrijke factoren: bij een plankenvloer moet men zich houden aan een bepaalde maximumbreedte (16 cm): hoe breder de plank, hoe groter de trekkracht van het hout. De parketvloer moet altijd op een onderlaag worden bevestigd (planken = vanaf 12 cm) en na plaatsing moet extra aandacht worden besteed aan de vochtigheidsgraad in de ruimte. Deze moet constant tussen 50 % en 80 % zitten. Met een vloerverwarming is dat soms moeilijker te controleren. Vloerverwarming moet minstens drie weken voor de aanvang van de werken op temperatuur draaien.

Fout 3: te veel boenen

Te veel boenwas kan schadelijker zijn dan te weinig boenwas. Het hout geraakt stilaan verzadigd en neemt de was niet meer op, zodat doffe vlekken ontstaan en de vloer veel sneller vuil wordt. Een grondige poetsbeurt moet gemiddeld één keer per jaar gebeuren. Hoe ouder de vloer, hoe vaker men een beurt mag overslaan (denk maar aan de oude houten schoolbankjes van vroeger).

Fout 4: te weinig onderhoud geolied parket

De bewering dat een geoliede vloer minder onderhoud vraagt, is pertinent fout. Een geoliede vloer moet regelmatig met een aangepaste natuurzeep (verdund in water) worden gereinigd en mag nooit met helder water worden gedweild. De zeep verschaft immers een extra beschermlaag aan de vloer en zorgt voor extra voeding.

Fout 5: een houten vloer afwassen met ammoniak

Ammoniak is een bijtend product en zeer schadelijk voor het hout. Met ammoniak wordt de beschermlaag grotendeels verwijderd en is de vloer niet meer mooi te krijgen. De vloer is schraal en staat open voor alle vlekken.

Fout 6: parket zelf plaatsen

Het plaatsen van een massieve parketvloer vraagt vakmanschap. Een correcte plaatsing en afwerking zorgt ervoor dat je jarenlang van je houten vloer kan genieten.

Fout 7: spleetvorming

Veel mensen gaan ervan uit dat spleetvorming wijst op de slechte kwaliteit van het hout. Dit is echter niet waar: de oorzaak ligt meestal bij de vochtigheidsgraad in de ruimte. Hout is een levende materie en wanneer de lucht te droog is, gaat het hout krimpen en ontstaan er spleten tussen de elementen. In een te vochtige omgeving daarentegen gaat het hout zwellen. De ideale vochtigheidsgraad ligt tussen 50 % en 80 %. Het is altijd handig om ergens in de ruimte een hygrometer te hangen.

13 dingen die je moet weten over vloermaterialen

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/vloer/vloermaterialen/de-grootste-fouten-parketvloeren/