livios logo

Een oude plankenvloer in je nieuwe woning

Handelaars in oude bouwmaterialen kopen soms een volledig te slopen kasteel op, enkel omwille van de uitzonderlijk waardevolle parketvloer die er ligt. Samen met de gids 'Bouwen met oude materialen' van uitgeverij Beta-Plus bekijken we waar je op moet letten wanneer je voor de charme kiest van een oude plankenvloer in je woning.

Foto Kempische Bouwmaterialen NV
  

Oude eiken Versailles- of Chantilly-parket haalt immers prijzen van boven de 200 euro per m². Maar in ruil krijg je ook een houten vloer met een ongeëvenaard karakter. Er zijn ook de oude eiken Hongaarse punten, die rond de 75 euro per m² kosten, en het oude eiken strokenparket.

Plankenvloeren worden soms ook gezaagd uit oude balken afkomstig uit treinwagons of uit de kaasplanken van Hollandse pakhuizen. Het resultaat: prachtige doorleefde houten vloeren, die evenwel dun verzaagd worden en daardoor maar een fractie kosten van een massief gerecupereerde plankenvloer. Bovendien zijn de spijkers verwijderd en worden deze 'nieuw antieken' planken legklaar geleverd. De planken uit treinwagons zijn onderaan zwart: ze worden 'uitgebrand', maar dit heeft geen invloed op de kwaliteit. Ook brandgaten en knopen zijn typisch, worden bij plaatsing eventueel opgevuld en vergroten de charme van deze wagonplanken.

Afhankelijk van de houtsoort kan men gerust spreken van een onbeperkte levensduur. Eik is oersterk, en eeuwenoude parket of plankenvloer kan moeiteloos nog enkele generaties meegaan. Ook de grenen planken die gerecupereerd worden uit de kaaspakhuizen zijn stevig, maar worden toch meer gebruikt voor minder belopen plaatsen zoals slaapkamers, woonplaatsen, enz. Deze laatste zijn ook heel wat lichter van kleur: ze hebben een karakteristieke, warme honingkleur.

Bescherming en onderhoud

Foto Kempische Bouwmaterialen NV
  

Boenen, lakken of oliën vergemakkelijkt het onderhoud en vergroot de duurzaamheid van de vloer. Boenen gebeurt met boenwas en is de traditionele, aangenaam geurende manier om vloeren te onderhouden.

Lakken kan op verschillende wijzen: voor een schitterend effect (minder aangewezen voor oude vloeren) is er glanslak, maar er kan ook gewerkt worden met matte lak of satijnlak.

Ook door te oliën brengt men een beschermlaag aan, en naargelang het gewenste uitzicht kan men opteren voor een natuurlijke olie (deze verdonkert het hout lichtjes) en witlogende olie: deze zorgt voor een natuurlijk gepatineerd effect. De oliefabrikanten beschikken ook over een gamma zepen waarmee je de vloer op natuurlijke of witlogende manier kan onderhouden.

Overweeg ook of het wel nodig is om je plankenvloer te voorzien van een beschermlaag. Elke vakman zal een beschermlaag aanraden, maar soms blijft een ruwe en onbehandelde plankenvloer onovertroffen.

Plinten

Plinten zijn meestal in dezelfde houtsoort dan de plankenvloer. Opteer in landelijke, authentieke woningen voor hogere plinten (minimum 12 cm): ze geven allure en scheppen intimiteit. Zeer hoge plinten (mini-lambrisering) komen fel in de mode: ze staan prachtig in statige pastorijwoningen, kasteelhoeves en prestigieuze landhuizen.

Een goedkope oplossing vormen de plinten in MDF, liefst afgewerkt met een moulure en daarna geschilderd of gepatineerd.

Tenslotte enkele tips bij de aankoop van oude plankenvloeren

  • Hou niet enkel rekening met de dikte van de planken: de stevigheid en duurzaamheid van je plankenvloer heeft ook te maken met de dikte van de slijtlaag.
  • Kies je voor oude eiken planken uit wagonbalken? Let er dan op dat deze niet vol spijkers of steentjes zitten en ze niet té beschadigd zijn.
  • Wens je een ingewikkeld parketpatroon (bv. Versailles-parket) te integreren? Maak dan een plan op schaal.
  • De plaatsing kan zwevend, gelijmd of gespijkerd gebeuren. Raadpleeg een vakman voor de aangewezen wijze in jouw specifiek geval.
  • Zeer belangrijk: het hout moet bij de levering goed gedroogd zijn en dient enkele weken te acclimatiseren in de ruimte waar de plankenvloer komt. Laat het vochtgehalte in het hout meten bij ontvangst.
  • Laat je goed informeren door je plaatser over de mogelijke beschermingsproducten: boenwas, lak of olie. Laat hem eerst een test uitvoeren: de kleur van je plankenvloer verandert aanzienlijk door het aanbrengen van een beschermlaag.
  • Overweeg of je plankenvloer niet ruw gelaten kan worden.
  • Oude plankenvloer kan ook perfect in een badkamer gelegd worden: kies dan voor met olie beschermde planken, een geboende plankenvloer is hier minder gebruiksvriendelijk.

Verouderde vloer

Foto Di Legno
  

Maar je kan ook opteren voor een verouderde vloer. Sommige bedrijven hebben zich gespecialiseerd in het verouderen van kwalitatief Europees eiken hout, dat in een mum van tijd wordt omgetoverd tot een oude kasteelvloer. Deze fabrieksmatig vervaardigde vloeren zijn visueel niet meer zo gemakkelijk te onderscheiden van echt oude parketvloeren.

Bij recuperatievloeren is de tand- en groefverbinding vaak beschadigd. Dikwijls is men door het geringe aanbod ook verplicht om verschillende loten te combineren, wat praktische problemen met zich meebrengt. Die moeilijkheden zijn uitgesloten met verouderde vloeren. Ze combineren immers de technische kwaliteiten van een nieuwe vloer met de charmes en het karakter van een oude vloer.

13 dingen die je moet weten over vloermaterialen

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/vloer/vloermaterialen/een-oude-plankenvloer-in-je-nieuwe-woning/