livios logo

Klikvloeren: dunne vloeren in één klik gelegd

Wat hebben laminaat, linoleum, vinyl, kurk… met elkaar gemeen? Naast het feit dat het stuk voor stuk vloerbekledingen zijn die in tegels of stroken worden verkocht, kunnen ze ook worden voorzien van een kliksysteem dat het leven van doe-het-zelvers aanzienlijk vereenvoudigt.

Talloze materialen

Het kliksysteem wordt toegepast op een heel aantal materialen. Zo zijn er klikvloeren in laminaat, vinyl, hout, kurk, bamboe, linoleum en zelfs tegels. De meeste van die vloerbekledingen zijn samengesteld uit een aantal lagen die op elkaar worden geplaatst. In één daarvan werd het kliksysteem ingewerkt. Enkel de afwerking is anders.

vloer klikvloer vloer plaatsen

Foto Quick•Step/ UNILIN bvba division flooring
  

vloer kinderen woonkamer kind

Foto BerryAlloc
  

Voor doe-het-zelvers

Waarom deze plaatsingstechniek interessant is, ligt voor de hand. Je hebt geen lijm nodig om de vloer te plaatsen en zelfs een minder handige harry kan de klus zonder problemen klaren. Voordien moest laminaat met witte lijm worden verlijmd. Nu gaat alles een pak vlotter en win je enorm veel tijd.

Voor- en nadelen

VoordelenNadelen
Makkelijk en snel te plaatsen, weinig gereedschap nodig Vervanging van stroken en tegels blijkt ingewikkelder dan je misschien denkt
Hoeft niet uit te drogen, geen lijmsporen Min of meer lawaaierige vloer (afhankelijk van het materiaal)
Vrij dunne vloerbekleding (zeker in het geval van vinyl en linoleum), een troef bij renovatie  
Kan op een bestaande harde vloer worden geplaatst (tegels, massief parket, natuursteen…)  
Goedkoper dan verlijmde plaatsing  

Plaatsing

Klikvloeren worden allemaal op dezelfde manier geplaatst: zwevend. De bekleding wordt niet op de ondergrond vastgemaakt, maar blijft gewoon op haar plaats doordat de stroken of tegels in elkaar grijpen en een stevig, stabiel geheel vormen. Zowel groef als tand zijn voorzien van een ‘boordje’, waarmee je de stroken in elkaar kan vergrendelen. Tegenwoordig zijn de vier zijden voorzien van tand-en-groef die in elkaar klikken.

Zelf je vloer plaatsen is dankzij het kliksysteem met andere woorden heel wat eenvoudiger geworden. Toch zijn niet alle problemen opgelost. Behalve in nieuwbouwprojecten, zijn ruimtes meestal niet mooi rechthoekig, waardoor de stroken en tegels vaak nog moeten worden verzaagd en er heel wat rekenwerk bij komt kijken.

Batibouw 2019 Quickstep

Foto Quick•Step/ UNILIN bvba division flooring
  

vloer pvc ColumbianOak946MRSH

Foto BerryAlloc
  

Het belang van de onderlaag

Een zwevende plaatsing vraagt om een onderlaag, en eventueel ook een dampscherm om opstijgend vocht te counteren of wanneer er vloerverwarming ligt. Die onderlaag fungeert als thermische en/of akoestische isolatie die de vloer minder hol laat klinken als je eroverheen loopt. Om na een zwevende plaatsing problemen te vermijden, moet de ondergrond perfect vlak zijn. Een onderlaag kan in sommige gevallen kleine onregelmatigheden in de ondergrond uitvlakken. Tot slot hangt de keuze van de onderlaag ook af van de vloerbekleding zelf. Laat je daarom adviseren door een specialist.

In combinatie met vloerverwarming?

Tegels en natuursteen vormen dankzij hun warmtegeleidende eigenschappen een goede combinatie met vloerverwarming. Toch komen ook nog andere materialen, zoals klikvloeren, in aanmerking. Voorwaarde is wel dat hun warmteweerstand (R-waarde) niet hoger ligt dan 0,15 m2K/W, hun dikte beperkt is tot 15 mm en een zwevende plaatsing verdient de voorkeur. Verder mag de temperatuur van het verwarmingswater niet te hoog liggen (gemiddeld rond de 30 °C). Boven die temperatuur kan de relatieve luchtvochtigheid in de ruimte dramatisch dalen, waardoor de vloer kan vervormen. Ontdek hier welke vloeren je kan combineren met vloerverwarming.

Een kwestie van prijs?

Een klikvloer is doorgaans vrij betaalbaar, al hangt de prijs natuurlijk af van het materiaal. Halfmassief parket is bijvoorbeeld duurder dan laminaat of vinyl. Hou rekening met een minimumprijs rond 50 euro/m² voor hout en rond 30 euro/m² voor bamboe. Laminaat of vinyl zijn al verkrijgbaar vanaf zowat 10 euro/m², al kies je best voor de kwaliteitsvollere vloeren, waarvoor je zo’n 30 euro/m² moet neertellen. Een klikvloer in linoleum ligt ook binnen het prijssegment van 30 euro/m². De kostprijs van kurk schommelt dan weer rond 50 euro/m². Alle vermelde prijzen zijn exclusief plaatsing en btw.

Bron: Ik ga Bouwen

13 dingen die je moet weten over vloermaterialen

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/vloer/vloermaterialen/klikvloeren-dunne-vloeren-in-een-klik-gelegd/