livios logo

Kurk: eco-vloer met warme touch

Kies je voor kurk? Dan kies je voor een milieuvriendelijke vloerbekleding die warm aanvoelt, geluiddempend werkt en jarenlang meegaat.

Wat is kurk?

Kurk is een natuurproduct dat om de negen jaar wordt gewonnen uit de schors van de kurkeik. Nadat de schors gemalen is, worden er harsen en andere toeslagstoffen aan toegevoegd om dit tenslotte in grote blokken te persen en te verzagen.

Esthetische mogelijkheden

Kurk is niet langer alleen donkerbruin en korrelig. Fabrikanten hebben geïnvesteerd in de ontwikkeling van nieuwe motieven, formaten en kleuren. Vandaag is het aanbod aan kurkvloeren erg uitgebreid en divers.

Kwaliteitsverschillen

Hoe hoger de densiteit, dus hoe meer korrels er geperst zijn in een tegel, hoe veerkrachtiger en duurzamer de vloer. Informeer hiernaar bij aankoop. Je kan eventueel ook afgaan op het gewicht van de tegels, hoe zwaarder, hoe beter.

kurk kurkvloer


© Kurkfabriek Van Avermaet  

kurk kurkvloer kurkwand


© Kurkfabriek Van Avermaet  

kurk kurkvloer kurkwand


© Kurkfabriek Van Avermaet  

kurk kurkvloer kurktegels met houtlook


© Kurkfabriek Van Avermaet  

kurk kurkvloer kurkwand


© Kurkfabriek Van Avermaet  

Soorten kurkvloeren

1. Kurktegels

 • Meestal rechthoekig, soms ook vierkant.
 • Massieve kurktegels uit één geheel.
 • Gefineerde kurktegels: kurk met een decoratieve bovenlaag van fineerkurk biedt meer mogelijkheden qua dessins.
 • Kurktegels met digitale print: kurk met als decoratieve bovenlaag een digitale print van hout, natuursteen, beton, …
 • Meestal verlijmd.
 • Kan in vochtige ruimtes. 

2. Klikvloeren met kurk

 • Bestaan uit onderste kurklaag, HDF-laag en decoratieve toplaag van kurk, vinyl of fineerparket.
 • Heel wat mogelijkheden qua kleuren en dessins.
 • Eenvoudig te plaatsen dankzij kliksysteem

3. Kurk op rollen

Belangrijkste voordelen

 • Geschikt voor alle ruimten, dus ook voor de sauna, badkamer en zelfs als douchewand.
 • Antistatisch en hygiënisch door vuilafstotende toplaag.
 • Makkelijk in onderhoud.
 • Soepel, verend materiaal dat gewrichten spaart.
 • Voelt warm aan.
 • Ecologisch materiaal.
 • Geluidsdempend effect.
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding.
 • Slijtvast door afwerkingslagen. 

Belangrijkste aandachtspunten

 • Kurk is een natuurproduct en kan daardoor lichtjes verbleken onder invloed van uv-stralen. Al zijn er vernissen die dit probleem tegengaan. Gekleurde vloeren zijn hier minder onderhevig aan.

Plaatsing

Lijmen

Oorspronkelijk werd een kurkvloer altijd gelijmd. Dat kan enkel op een perfect gladde en vlakke ondergrond. De chapelaag moet met andere woorden afgewerkt worden met een egalisatielaag of een aangepaste ondervloer. Voordeel van te werken met een ondervloer is dat je geen uitzettingsvoegen nodig hebt voor de kurkvloer. Het is de ondervloer die het uitzetten en krimpen opvangt. De kurk mag je dus gerust van muur tot muur laten doorlopen.

Klikken

Als alternatief voor de gekleefde kurkvloer heb je kurkvloeren met een kliksysteem. Deze tegels worden eveneens zwevend geplaatst, maar hoeven niet aan elkaar verlijmd te worden. Het volstaat om de tegels in elkaar te klikken. Zeker kurkvloeren met een kliksysteem, maar ook de andere types kan je makkelijk zelf plaatsen. Belangrijk hierbij is dat je de richtlijnen van de fabrikant opvolgt en dat je zeker de nodige aandacht besteedt aan de vernislagen

Vernissen

De afwerking van een kurkvloer gebeurt altijd met een viertal vernislagen. Hierdoor zijn ook de voegen tussen tegels afgesloten. Uitzondering zijn legklare kurkvloeren met een kliksysteem. Die zijn al voorzien van alle beschermende vernislagen. 

Onderhoud

Kurkvloeren zijn erg onderhoudsvriendelijk. Dankzij een vuilafstotende toplaag krijgt stof amper een kans. Navernissen van legklare kurkvloeren is niet noodzakelijk, tenzij bij intensief gebruik. Na verloop van tijd is het wel nodig om de laklaag te vernieuwen. Hoe snel dat moet gebeuren, is onder meer afhankelijk van het gebruik van de vloer, het aantal vernislagen en de sterkte van die vernislagen.

Voor je de vloer opnieuw gaat vernissen, moet je hem eerst ontvetten, een nacht laten opdrogen en dan licht opschuren. Het fijne stof dat daarbij eventueel vrijkomt kan je stofzuigen. Daarna is de vloer klaar voor een nieuwe laklaag. Om er zeker van te zijn dat je de vloer correct onderhoudt, is het aangewezen om de richtlijnen van de fabrikant op te volgen.

Wandkurk
Kurk kan je niet alleen als vloer- maar ook als wandbekleding gebruiken. Hiervoor heb je de keuze uit verschillende motieven en kleuren. Uiteindelijk kan je zelfs te verlijmen vloertegels tegen de wand kleven waardoor het assortiment uitgebreid wordt met verschillende formaten. Wandkurk is meestal in tegelvorm voorzien, maar is ook op rol verkrijgbaar.

  

13 dingen die je moet weten over vloermaterialen

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/vloer/vloermaterialen/kurk-eco-vloer-met-warme-touch/