livios logo

Magda? Hout in de badkamer?

Merbau laminaat

Foto Quick•Step/ UNILIN bvba division flooring
  

parket houten vloer


  

Hout in de badkamer. Het klinkt tegenstrijdig, maar het kan wel degelijk. “Voorwaarde is dat je een aantal voorzorgsmaatregelen neemt”, zegt Hugues Frère van HoutInfoBois.

Het is evident dat hout geen al te beste reputatie heeft in verband met vocht. Omdat hout een vochtgevoelig materiaal is, zal het zich aanpassen. Het zal uitzetten of inkrimpen in functie van de temperatuurschommelingen en de veranderingen in luchtvochtigheid. Als de luchtvochtigheid stijgt zal het hout zwellen en omgekeerd. Deze evenwichtsoefening gebeurt geleidelijk en in een badkamer is de luchtvochtigheid slechts op bepaalde momenten erg hoog en dan meestal nog kortstondig.

Juiste hout kiezen

Bijna alles staat of valt met het kiezen van de juiste houtsoort. "Kies een stabiele houtsoort met een duurzaamheidsklasse tussen I en III (vb kastanje, robinia, padouk, douglas, merbau, afzelia, …). Voor de muurbekleding kan je voor een zachtere houtsoort zoals western red cedar, lorken, douglas, … opteren", adviseert Hugues Frère.

Voegen

Om te vermijden dat het water zich een uitweg zoekt via de voegen en ander het hout een leventje gaat leiden, is hier bijzondere aandacht voor nodig. Tussen de parketstroken is er extra aandacht voor een goede verlijming. Aan de buitenzijden worden dan weer polymeren aangebracht (polyurethaan) en sommige zeer specifieke aanhechtingsproducten.
"Voorzie uitzettingsvoegen die je volledig moet afschermen met polyurethaan", aldus Frère. "Er mag geen water blijven staan op het hout. Eveneens belangrijk is een goede ventilatie. Denk hierbij aan een afzuiginstallatie die automatisch in werking treedt bij het aansteken van het licht en vanzelf stopt nadat het licht werd gedoofd. Een andere middel is het badkamervenster gekanteld open laten staan."

Afwerking

"Voor de afwerking kan je zowel vernissen (polyurethaan of zure verharder) als oliën gebruiken. De oliën dringen dieper in het hout, maar het onderhoud met aangepaste schoonmaakmiddelen moet vaker en nauwkeuriger gebeuren dan voor een plankenvloer in een drogere plaats", besluit Frère.

Conclusie

Hout in de badkamer: da mag. Kies wel een geschikte houtsoort, besteed veel aandacht aan de afwerking van de voegen en behandel het hout ten slotte met vernissen of oliën.

13 dingen die je moet weten over vloermaterialen

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/vloer/vloermaterialen/magda-hout-in-de-badkamer/