livios logo

Natuursteensoorten van dichtbij bekeken

Op basis van de herkomst, textuur en het geologische proces kan je duizenden natuursteensoorten onderscheiden. Samen met natuursteengroothandel Beltrami bekijken wij de meest voorkomende types.

Graniet

Foto Beltrami NV
  

Graniet is de hardste, duurzaamste, maar doorgaans ook de duurste natuursteensoort. Het gaat om een ‘stollingsgesteente’, afkomstig van gestold magma uit vulkanen. Met graniet doen er zich nagenoeg nooit problemen voor, omdat de steen weinig of niet poreus is en niet te lijden heeft van zuren of andere chemische elementen. Kenmerken van graniet zijn een heldere, lichtgrijze, rode, roodachtige of groenachtige en uitzonderlijk blauwe kleur en een gevlekt uitzicht.

Basalt

Foto Beltrami NV
  

Basalt is net als graniet een magmatisch of vulkanisch gesteente. Het is een ‘uitvloeiingsgesteente’ of lava dat meteen aan het oppervlak gestold is. Graniet vormt zich daarentegen ondergronds (diepte- of ganggesteente) en koelt er ook geleidelijk aan af. Basalt heeft meestal een grijze kleur en een vrij egaal uitzicht. Dit gesteente is zeer populair in moderne woningen en voor minimalistische stijlen.

Marmer

Foto Pierres et Marbres de Wallonie
  

Marmer is een minder sterke en slijtagebestendige natuursteensoort dan graniet. Marmer is door zijn samenstelling en oorsprong in de meeste gevallen niet vorstbestendig. Breng zeker een beschermlaag aan als je deze vloer in de keuken legt. Daarnaast is marmer ook niet zuurbestendig. Bij marmers is een goede bescherming en onderhoud noodzakelijk om lang te kunnen genieten van een perfect glanzende vloer.
Marmer kan je polijsten. Alleen moet je er rekening mee houden dat de vloer zijn gepolijst uiterlijk niet zal blijven behouden, zeker op drukbelopen plaatsen. Daarom adviseren tegelhandelaars om marmer in verzoete afwerking te plaatsen. Marmer is de overkoepelende term voor alle kalkhoudende stenen die zo hard zijn dat je ze kan polijsten. Jura- en Carrara-‘marmer’ zijn de twee meest bekende soorten.

Kalksteen

Foto Beltrami NV
  

Kalksteen is eigenlijk samengedrukte verharde kalk. In tegenstelling tot marmer is het niet mogelijk om deze te polijsten. Nog een verschil is dat je in kalksteen duidelijk fossielen kunt onderscheiden. Kalksteen staat bekend als een ‘warme natuursteen’. Er zijn twee soorten: de zachtere (= witsteen) en de hardere. Zachte kalksteen-types bestaan uit de zogeheten witstenen. Aanvankelijk waren vooral de Franse witstenen (‘De bourgondische dallen’) populair, maar de laatste jaren worden kalkstenen van overal ter wereld ingevoerd. Hierdoor ontstaat een enorme keuze in de overwegend warme, zachte tinten.
De hardere kalksteensoorten (marmer) zoals Jura en Blauwe hardsteen zijn compacter en kunnen dan meestal ook toegepast worden in iets drukker belopen plaatsen. Het is ook perfect mogelijk om ze te polijsten. Sommige soorten zijn vrij poreus en dus niet geschikt voor buiten, hoewel er andere soorten zijn waarvoor dit wel mogelijk is. Voordeel van kalksteen is het grote kleurenaanbod dat beschikbaar is.

Travertijn

Travertijn is een afzettingsgesteente. Typisch voor travertijn zijn de kleine holten en de grijze tot geelachtige kleur (er bestaat ook rode Iraanse travertijn). Het gesteente is heel hard en bevat vele kleine holtes die in de groeve opgevuld worden met een twee-componentenlijm.

Belgische Blauwe hardsteen (arduin)

Belgisch Blauwe hardsteen of Blauwe steen krijgt vaak de aanduiding ‘petit granit’ mee. Dit komt door de aanwezigheid van schitterende kristallen in het breukvlak van het gesteente dat doet denken aan graniet. Toch is deze natuursteen eigenlijk een harde kalksteen en een sedimentair gesteente. Een van de grote kenmerken is de aanwezigheid van veel zogenaamde crinoïderesten of zeelelieresten. Blauwe steen kan je op diverse manieren laten afwerken en kent daardoor tal van toepassingen. De populairste toepassing is die van deur- en vensterdorpels, maar daarnaast vind je blauwe hardsteen ook terug als vloer-, terras- of wandtegel, als traptegel, als deur- of vensteromlijsting, als keuken- of lavaboblad, enz. De kleur is blauwgrijs, maar kan afhankelijk van de afwerkingsvorm variëren van lichtgrijs tot zwart.

Vietnamese en Chinese steen

Foto Beltrami NV
  

Belgische Blauwe hardsteen wordt nogal eens verward met Oosterse stenen uit Vietnam en China. De kwaliteit van de Oosterse varianten is goed, maar er is meer kleurvariatie. De Oosterse en Vietnamese steen zijn daarom minder geliefd binnen, maar vinden de laatste jaren wel meer hun weg naar het terras of als straatmeubilair. Nog een aspect is dat de Chinese versie na verloop van tijd lichtjes kan verkleuren. Een bruine schijn is het gevolg bij vochtig weer. Deze soort is goedkoper dan de Belgische Blauwe hardsteen.

Kalkzandsteen en zandsteen

Zandsteen is eveneens een sedimentair of afzettingsgesteente. Veel voorkomende kleuren zijn wit, geel en rood. Het gesteente is vrij poreus, daarom is een impregnatie sterk aangeraden. Kalkzandsteen en zandsteen hebben ongeveer dezelfde eigenschappen. Doordat kalkzandsteen ook kalk bevat, mag je hierop in tegenstelling tot zuivere zandsteen geen zuurhoudende producten gebruiken.

Leisteen

Foto Beltrami NV
  

Er zijn verschillende leisteensoorten op de markt. Afhankelijk van de kleilagen waaruit deze donkere steen bestaat, kleurt hij groen, bruin, grijs, zwart of veelkleurig (Mayur). Het merendeel van de leistenen heeft een natuurruw oppervlak. Wie een effen oppervlak verkiest, kan hem laten schuren, maar dit wordt afgeraden omdat de meeste soorten dan heel krasgevoelig worden. De kans bestaat dat er kleine schilfers loskomen kort na de plaatsing. Na enkele onderhoudsbeurten stopt dit fenomeen. Door het ruwe oppervlak merk je hier amper iets van. Wie op zeker wil spelen, kan de vloer laten behandelen met een impregneermiddel. Leisteen is goedkoper dan graniet en marmer. Voor buitentoepassingen bestaan er vorstbestendige soorten. Behalve in vloeren vind je leisteen ook terug als dakbedekking.

Oude marmermozaïeken

Om wat meer leven in een vloer te brengen, worden de tegels vaak gecombineerd met allerlei mozaïekaccenten van verouderd marmer. Ze hebben een rustiek uitzicht en worden dus voornamelijk gecombineerd met rustieke tegels. Met behulp van kleine vierkantjes, driehoekjes en balkjes worden er bepaalde motieven gecreëerd in de vloer. Zo kan je bijvoorbeeld als afboording een fries integreren in de vloer of - als het wat opvallender mag - een grote ster, een bloem of een andere figuur. Bij de handelaar worden deze figuren als geheel gepresenteerd, maar je kan eventueel ook zelf bepaalde figuren samenstellen.

13 dingen die je moet weten over vloermaterialen

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/vloer/vloermaterialen/natuursteensoorten-van-dichtbij-bekeken/