livios logo

Pro & contra: natuursteen of keramische tegels?

Foto Marmerwerken Allard & Fils
  

Bij het uitkiezen van de materialen van je woning, is waarschijnlijk niets zo tijdrovend als het uitkiezen van de tegels. Het gamma vloer- en wandtegels is onoverzichtelijk ruim. Een eerste keuze die je moet maken is deze tussen natuursteen of keramische tegels. Elk hebben ze hun fervente voor- en tegenstanders.
De natuursteenfanaten roemen in de eerste plaats het natuurlijke en het unieke karakter van de steen. Natuursteen wordt nog vaak als statussymbool aanzien.
Anderzijds heb je ook onder de keramische tegels zeer exclusieve uitvoeringen. Keramische tegels laten zich volgens de liefhebbers gemakkelijker leggen dan natuursteen en hebben bovendien minder te vrezen van chemische reacties onder invloed van zuren, huishoudelijke producten? Daar moet dan weer aan toegevoegd worden dat het plaatsingsgemak en de onderhoudsvriendelijkheid van natuursteen de jongste jaren serieus verbeterd zijn. Je merkt het: een dilemma waarover uren gediscussieerd kan worden. Wij beperken de discussie evenwel tot vier krachtige argumenten en tegenargumenten. Olivier Delbrouck van Welkenraedt neemt het op voor keramische tegels terwijl Rigo Dethier van de firma Marbor uit Borgloon ons tracht te overtuigen van de pluspunten van natuursteen.

Argumenten keramische tegels ? Olivier Delbrouck - Welkenraedt

 1. Keramische grestegels (ongeglazuurd) zijn harder dan de verschillende natuursteensoorten (incl. graniet) en bieden bijgevolg meer weerstand tegen slijtage en krassen. Dit komt door de homogene samenstelling van sinterkleien en de hoge baktemperatuur (> 1200?C).

  Reactie van Rigo Dethier: Indien men kiest voor natuursteen is dit omdat men valt voor het 'ware', het 'natuurlijke' aspect van dit materiaal. Men geeft de voorkeur aan het natuurlijke boven het synthetische. Natuursteen heeft een zekere eeuwigheidswaarde. Graniet b.v. is hard en slijtagebestendig, heeft een hoge drukweerstand en is vrij gemakkelijk te onderhouden.

 2. Keramische tegels hebben een hogere breukmodus dan natuursteen (incl. graniet) en zijn bijgevolg sterker. Hierdoor volstaat een dikte van amper 10 mm voor normale toepassingen met behoud van schokweerstand en breuksterkte.

  Reactie van Rigo Dethier: De keuze van natuursteen is afhankelijk van de functionaliteit en verschillende doeleinden. De meeste natuursteensoorten zijn geschikt voor meerdere toepassingen. Ze zijn door en door massief en bijgevolg onverslijtbaar.

 3. Keramische tegels zijn onderhoudsvriendelijker: ingewikkelde behandelingen met onderhoudsproducten en voedende zepen zijn niet nodig. Daarbij zijn keramische tegels bestand tegen zuren en huishoudelijke chemicaliën.

  Reactie van Rigo Dethier: Eenmaal de natuursteen geacclimatiseerd is in de woning is het onderhoud zeer eenvoudig. Bovendien worden de natuursteentegels mooier met de jaren. Oude marmervloeren kan men zelfs adequaat renoveren.

 4. De plaatsing van keramische tegels is eenvoudig en kan worden uitgevoerd door de meeste knutselaars door gebruik te maken van lijmen.

  Reactie van Rigo Dethier: Vakkundige plaatsing van natuursteen is noodzakelijk. Een slechte plaatsing kan catastrofale gevolgen hebben. Sedert verschillende jaren bestaan er standaardtegels welke volledig gekalibreerd zijn in dikte en formaat. Deze tegels kunnen dunner zijn (8-10 mm). Ze kunnen gelijmd worden op chape en tegen pleisterwerk.

Argumenten natuursteen - Rigo Dethier - Marbor

 1. Marmer, graniet, witsteen en blauwe steen komen het best tegemoet aan het algemene verlangen naar natuurlijke, authentieke materialen. Eeuwenlang wordt natuursteen al als vloerbedekking aangewend. De duurzaamheid en het specifieke karakter zijn bepalend voor dit succes. Elke natuursteenvloer is uniek.

  Reactie Olivier Delbrouck: Water, vuur en klei zijn sinds de oudheid de basiscomponenten van keramische tegels. Door hun natuurlijke samenstelling en homogeen bakproces garanderen zij hun buitengewone resistentie en slijtvastheid.

 2. Er zijn onbeperkte mogelijkheden dankzij de honderden natuursteensoorten en de vele afwerkingsvormen. Tegenwoordig zijn ook verouderde natuursteentegels erg in. Je ziet het vaak in combinaties die zich inspireren op antieke vloeren: dambordpatronen, stermotieven, ? Dergelijke toepassingen laten niemand onverschillig.

  Reactie Olivier Delbrouck: Door moderne technieken kunnen keramische tegels geproduceerd en bewerkt worden tot vele formaten en vormen: van mozaïek tot tegels van meer dan 1 meter lang, traptreden, friezen, decorlijsten, plinten en allerhande accessoires voor badkamer, keuken of zwembad, en dit in hetzelfde materiaal, bijzonder geschikt voor ruimtes waarvoor een strenge hygiëne en chemische weerstand noodzakelijk is.

 3. Natuursteen kan gecombineerd worden met andere bouwmaterialen. De kunst bestaat erin de bouwmaterialen en afwerkingsvormen af te wisselen en te smeden tot een harmonieus en geïntegreerd geheel. Natuursteen laat zich heel goed combineren met hout, terracotta, meubilair en originele muurpatines.

  Reactie Olivier Delbrouck: Combinaties van diverse bouwmaterialen geldt natuurlijk ook voor keramische tegels. Let evenwel op de aanbevelingen van de leveranciers strikt na te leven bij de plaatsing ervan.

 4. Mits een correcte plaatsing en het juiste onderhoud verminder je de porositeit en de vlekgevoeligheid aanzienlijk. Op die manier zal de natuursteenvloer verder leven en evolueren en zich aanpassen aan steeds weer nieuwe generaties.

  Reactie Olivier Delbrouck: Het eenvoudig onderhoud van keramische tegels blijft meestal de bepalende factor bij de keuze tussen natuursteen en keramische tegels?

13 dingen die je moet weten over vloermaterialen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/vloer/vloermaterialen/pro-contra-natuursteen-of-keramische-tegels/