livios logo

Steentapijt: naadloze vloer van steentjes en hars

Steentapijt, ook wel grindtapijt of korrelvloer genoemd, is een naadloze vloer op basis van kwartskorreltjes en hars. Deze moderne vloer is makkelijk in onderhoud en verkrijgbaar in enorm veel kleuren.

Wat is steentapijt?

Een steentapijt of korrelvloer is een naadloze vloer uit de familie van de kunstharsvloeren en bestaat uit miljoenen kleine steentjes, vermengd met kunstharsen zoals polyurethaan- of epoxyharsen. De dikte van de korrels varieert meestal van 6 tot 8 mm. Dit is vooral van belang voor het uitzicht van de vloer. Hoe kleiner de korrels, hoe homogener de vloer. Steentapijt bestaat in een open en een gesloten variant. Bij die laatste krijgt de vloer een coating als afwerkingslaag.

Qua kleuren zijn er heel wat mogelijkheden. De witte en grijsachtige natuurkleur is erg in trek. Maar je kan kiezen uit een enorme waaier aan RAL-kleuren. Daarna worden de steentjes gekleurd om deze kleur zo dicht mogelijk te benaderen. Ook kleuren combineren is mogelijk, zoals bijvoorbeeld 30 % groen, 50 % blauw en 20 % turkoois. Met profielen kan je in je steentapijt verschillende kleurvakken creëren.

1

Qua kleuren zijn er heel wat mogelijkheden. Je kan kiezen uit een enorme waaier aan RAL-kleuren.


© DEWECO  

IMG_1121

Steentapijt bestaat uit miljoenen kleine steentjes, vermengd met kunstharsen zoals polyurethaan- of epoxyharsen.


© DEWECO  

2

Je kan de vloer bovenop een bestaande vloer gieten. Handig bij renovaties.


© DEWECO  

IMG_1123

De plaatsing van steentapijt is echt specialistenwerk.


© DEWECO  

Belangrijkste voordelen

 • Geen restafval, zeer interessant dus bij vloeren met onregelmatige vorm.
 • Hoe groter de vloeroppervlakte, hoe goedkoper het steentapijt wordt.
 • Door de luchtige structuur voelt de vloer niet zo koud aan als een tegelvloer en is steentapijt zeer geschikt voor vloerverwarming.
 • Onderhoudsvriendelijk.
 • Je kan de vloer bovenop een bestaande vloer gieten. Handig bij renovaties.
 • Steentapijt met een coating is aangenaam om op te lopen met kousen of blote voeten. 

Belangrijkste aandachtspunten

 • Steentapijt zonder coating is niet handig voor wie graag op kousen rondloopt.
 • Op grote oppervlakken zijn uitzettingsvoegen noodzakelijk.
 • In natte ruimtes moet je erg opletten met steentapijt. Ook al krijgt je vloer een coating of sealing. Als er een scheurtje in komt, reageert steentapijt als een spons en komt de vloer los.
 • Om te vermijden dat er vuil tussen de steentjes kruipt, is een coating aangewezen.
 • Steentapijten met kleine korrels zijn iets moeilijker te onderhouden.

Plaatsing

De plaatsing van steentapijt is echt specialistenwerk. Vraag voldoende referenties op zodat je er zeker van bent dat je met iemand in zee gaat die hier ervaring in heeft. Je kan steentapijt op elke stabiele en stevige ondergrond leggen, dus ook bovenop bestaande vloeren. Meestal gebeurt dit binnen, maar in uitzonderlijke situaties kan steentapijt ook buiten, bijvoorbeeld voor je oprit. Na de plaatsing krijgt steentapijt een laag vernis of boenwas om de vloer waterdicht te maken. Daardoor krijgt de vloer ook extra glans.

Onderhoud

Regelmatig stofzuigen, meer onderhoud vergt een steentapijt niet. Wel is een jaarlijkse poetsbeurt met een speciale reinigingsmachine aangewezen. Bij steentapijt zonder coating blijft stof in de poriën van de vloer zitten waardoor het niet meer in een kamer circuleert. Daarom is steentapijt een goede keuze voor mensen met een allergie voor huisstofmijt. Steentapijt met sealing is heel makkelijk in onderhoud.

13 dingen die je moet weten over vloermaterialen

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/vloer/vloermaterialen/steentapijt-naadloze-vloer-van-steentjes-en-hars/