livios logo

Vier keer anders: kurk, kunsthars, beton en vinyl

Op jouw vloer liggen keramische tegels, parket of laminaat. Of een mix. Toch als we onze pollings mogen geloven. Want deze drie zijn met ruime voorsprong de populairste vloerbedekkingen. Toch zijn er heel wat andere materialen die vechten om een plaatsje aan jouw voeten. Aangezien onbekend onbemind maakt, stellen wij jou vier wat minder courante vloertypes voor.

Kurk

Foto Santana
  

Kurk is overal toepasbaar, maar is vooral populair in bad- en slaapkamer. In de badkamer is de waterbestendigheid van het materiaal een troef, rond het bed speelt vooral het warmteaspect een rol. En dan hebben we het niet alleen over de uitstraling: kurk houdt de omgevingswarmte namelijk lang vast. Verkrijgbaar in tegels tot parketstroken.

Kunstharsvloer

Een kunstharsvloer is een bedekking op basis van epoxy of polyurethaan die ter plaatste wordt gegoten. Het resultaat is een strakke, industriële look zonder naden. Qua kleuren kan alles. Een dikte van amper twee tot drie millimeter volstaat en hij kan ook over praktisch alle vloeren gelegd worden. Twee serieuze renovatietroeven.

Betonvloer

Foto Grouttech bvba
  

Ook strak en ter plaatse gegoten, maar wel met een ander hoofdbestanddeel: de betonvloer. Deze vloer wordt ofwel gepolierd of gepolijst. Polieren gebeurt met een vlindermachine of zogenaamde 'helikopter'. En dat is minder vanzelfsprekend in ruimtes met een wat complexere vorm. Je kan ook kiezen voor een gepolijste afwerking, met een meer gespikkeld effect als resultaat.

Vinyl

Foto Quick•Step/ UNILIN bvba division flooring
  

Vinyl lijkt aan comeback bezig. Net zoals kurk een meesterimitator en verkrijgbaar in verschillende dessins en uitvoeringen. Zo combineer je de voordelen van deze materialen met de uitstraling van bijvoorbeeld hout of steen.

13 dingen die je moet weten over vloermaterialen

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/vloer/vloermaterialen/vier-keer-anders-kurk-kunsthars-beton-en-vinyl/