livios logo

Vloeren onder de ecoloep

Parket, laminaat, fineerparket, kurk, tapijt, tegels. Ze verschillen niet alleen in uitzicht, ook hun impact op milieu en gezondheid kan een bepalende factor zijn in je keuze. Daarom schuiven we ze stuk voor stuk onder onze ecoloep.

Parket, fineerparket en laminaat

parket

Massief parket uit duurzaam bosbeheer is ecologisch een uitstekende keuze.

Foto Brems doors
  

 • Hout met een certificaat van duurzaam bosbeheer (bv, FSC-label, EPFC-label) is een vernieuwbare grondstof met een lange levensduur.
 • Massief parket is ook beschikbaar als recuperatiemateriaal (tweedehands zo je wil) en laat zich goed renoveren, wat voor fineerparket en laminaat niet het geval is.
 • Hout isoleert relatief goed, wat bijdraagt tot minder warmteverliezen.
 • De kern van laminaat en fineerparket bestaat meestal uit vezelplaat (veelal MDF). Kies voor E1-platen, zodat je er zeker van bent dat ze minder bevatten van het ongezonde formaldehyde.

Gesteld dat het hout afkomstig is uit duurzaam bosbeheer, is massief parket minder milieubelastend dan fineer en laminaat. Dit komt omdat er minder fabrieksmatige bewerkingen nodig zijn en het gebruik van lijmen is uitgesloten.

Kurk

kurk kurken vloer

Kurk is onder meer in de slaapkamer erg comfortabel.


© Van Avermaet  

 • Kurk is afkomstig van de schors van de kurkeik - die niet geveld hoeft te worden om de kurk te oogsten - en is een hernieuwbaar product.
 • Bij de verwerking tot vloeren en wanden worden in veel gevallen kleurstoffen en andere chemische middelen toegevoegd, die uiteraard wel een impact hebben op het milieu.
 • Door te kiezen voor onbehandelde natuurkurk, haal je een op en top natuurlijke kurkvloer in huis.
 • Kurk werkt isolerend, wat het comfortgevoel verhoogt, maar ook de warmteverliezen in je woning mee helpt beperken.

Tapijt

vloer tapijt

Huismijt? Haal dan geen tapijt in huis.


© Desso  

 • Tapijt kan uit natuurlijke- of kunstvezels bestaan. Welke je ook kiest, de kans is groot dat het tapijt behandeld is met een insectendodend middel. Wil je dit absoluut niet, kan je altijd je toevlucht nemen tot een tapijt uit zogenaamde biologische natuurvezels.
 • Is iemand in het gezin allergisch voor stof (huismijt), dan is tapijt geen geschikt vloerbedekkingsmateriaal.

Tegels

west-vlaams tegelhuis tegel tegelvloer tegels

Hét voordeel van tegels? Dat ze enorm lang meegaan.

Foto Westvlaams Tegelhuis
  

 • Het grote voordeel van tegels is dat ze enorm lang kunnen meegaan, wat in het geval van natuurstenen tegels de schade van de ontginning enigszins compenseert.
 • De grootste energieslokop wat natuurstenen tegels betreft, is meestal het transport, aangezien de natuursteengroeven met exotische steensoorten vaak aan de andere kant van de wereld liggen. Blijft het transport beperkt, dan is natuursteen echter vele malen milieuvriendelijker dan gebakken tegels.
 • Het productieproces van keramische tegels vergt enorme hoeveelheden energie en water. Bovendien kunnen er schadelijke stoffen zitten in de afwerklaag. Als je kiest voor tegels met het Europees ecolabel, investeer je in tegels waarvan de belasting op het milieu zoveel mogelijk beperkt wordt.

Polling

Vorige week peilden we naar hoe doorslaggevend het milieu-aspect is bij de aankoop van een vloer.
'Hoe belangrijk is het milieuvriendelijke aspect bij de vloerkeuze?'

Dat speelt voor mij geen rol.16835,1%
Ik hou er in geringe mate rekening mee 176 36,7%
Het vormt één van de belangrijkste keuzecriteria voor mij 114 23,8%
Voor mij is dit het belangrijkste keuzecriterium 21 4,4%
Totaal 479  

13 dingen die je moet weten over vloermaterialen

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/vloer/vloermaterialen/vloeren-onder-de-ecoloep/?authId=aa2fcc2a-d638-4d1e-85f0-87ed6372e3ef&referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F&referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F