livios logo

Vloerplinten: alle mogelijkheden op een rij

Wie vloer zegt, zegt ook plinten. Uit tegels of hout, aansluitend op je vloer of bij de kleur van je muur? Lees er hier alles over.

Wat zijn plinten?

Om het krimpen en uitzetten van vloeren op te vangen, wordt er bij de plaatsing van een vloer een uitzetvoeg voorzien langs de muren. Om die overgang tussen vloer en muur netjes af te werken, kan je er een plint over plaatsen. Die zal er ook voor zorgen dat vuil of vocht geen schade kunnen berokkenen aan de vloer via de uitzetvoegen.

Materialen

Meestal sluiten plinten qua materiaal en uitzicht aan bij de vloer. Zo valt bij tegelvloeren de keuze vaak op natuursteen of gebakken aarde. Bij behangen of geverfde muren kan je kiezen voor hout of kunststof. Dit laatste materiaal leent zich ook voor ronde muren. Veel fabrikanten bieden ook plinten aan die perfect aansluiten bij hun vloercollecties voor een uniform resultaat. Zelfs in een klevende uitvoering, bijvoorbeeld bij vinyl.

Bij een parketvloer gebruik je best stevige plinten (geen dennenhout) die je niet kan beschadigen met de boen- of schuurmachine. Ook heb je aluminium plinten die het geheel een meer moderne toets geven. Daarnaast zijn er speciale versies met voorzieningen voor bedrading en stopcontacten, zodat kabels het zicht niet ontsieren. En plinten waarmee je bestaande plinten kan afdekken.

Opvallend of sober?

Hou je van contrast in je interieur, dan kan je van je plinten echte blikvangers maken. Schilderplinten hebben een witte basis en kan je in elke gewenste kleur verven. Wil je liever niet dat je plinten te veel opvallen? Verf ze dan in dezelfde kleur als je muren. Een andere optie zijn in de muur verzonken plinten. Bij naadloze vloeren is het zelfs niet nodig om een plint te voorzien. 

Plinten Orac


© Orac Decor  

vloer trap Santana Batibouw 2018

Foto Santana
  

Belangrijkste voordelen

 • Ze voorkomen dat er vocht en vuil via uitzetvoegen tot bij je vloer geraakt.
 • Ze beschermen je muur tegen stoten bij het poetsen of stofzuigen.
 • Geven een extra touch aan je interieur.
 • Beschikbaar in heel wat materialen en formaten.
 • Makkelijk te plaatsen.

Belangrijkste aandachtspunten

 • Kijk na of het zinvol is om plinten te plaatsen achter grote meubels zoals wandkasten en schuifdeuren.
 • Let erop dat de plinten dik genoeg zijn om de uitzetvoeg van de vloer te bedekken.
 • Wil je snoeren wegwerken achter de plinten? Kies dan voor holle exemplaren.
 • Kies voor een plint met een degelijke afwerking. Ze moeten tegen een stootje kunnen. 

Plaatsing

Plinten worden meestal verlijmd, wat snel gaat maar waardoor ze achteraf moeilijk weer te verwijderen zijn. Je kan ze ook nagelen, schroeven of bevestigen met speciale clips. Ook bestaan er zelfklevende plinten en exemplaren die je kan inwerken in het stucwerk of muurvlak.

 • Nagelen gebeurt met speciale plintnagels die toelaten dat je de plinten achteraf weer wegneemt.
 • Schroeven neemt meer tijd in beslag en is duidelijker zichtbaar, maar ook dan kan je de plinten later weer verwijderen.
 • De clipsystemen bevestig je met behulp van een bijgeleverde mal waarmee je een gat voorboort. Vervolgens kun je de clip vastschroeven.

Hoeken in verstek zagen

Plinten plaats je in verstek. Dat betekent dat je ze schuin afzaagt met een verstekzaag zodat ze aan hoeken een mooi naadloos geheel vormen.

 

Onderhoud

Op het randje van plinten kan zich stof en vuil verzamelen. Ze af en toe schoonvegen met een stofdoek volstaat om ze weer proper te maken. Afhankelijk van het materiaal van de plint kan je hiervoor ook een vod en een zeepsopje gebruiken.

13 dingen die je moet weten over vloermaterialen

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/vloer/vloermaterialen/vloerplinten-alle-mogelijkheden-op-een-rij/