livios logo

Keramische steen handig voor elektrische verwarming?

Vraag

Ik verwarm in een tweede verblijf elektrisch met convectoren. Een firma raadt me hun systeem aan met een keramische steen die de warmte lang na verwarming blijft afgeven. Dit zou veel rendabeler zijn dan gewone direct koude convectoren na uitschakeling. Klopt deze redenering?

Antwoord

Elektrische convectoren werken op weerstandsverwarming. Die gaan één kW elektriciteit omzetten naar maximaal 1 kW warmte. Ook die accumulatoren werken op dat systeem. Een convector heeft ook een ventilator die de lucht langs de opgewarmde weerstanden blaast.

Bij accumulatieverwarming wordt de warmte eerst opgeslagen in massa. Die keramische stenen zijn dus die massa. Accumulatiekachels kunnen ook supplementair uitgerust zijn met een ventilator voor een versnelde afgifte van de warmte. In beide gevallen heb je dus een luchtverwarming. Het voordeel van luchtverwarming is dat het vrij snel werkt. Dus in beide gevallen. 

Accumulatieverwarming wordt doorgaans op nachttarief opgeladen. Dat is dan minder dure elektriciteit. Bij accumulatieverwarming ga je energie verbruiken vooraleer er een warmtevraag is. Als het toestel is “opgeladen” maar er is tijdens de dag geen warmtevraag is dat wat minder rendabel gespendeerde energie. 

Zeker voor en tweede verblijf moet je gaan kijken wat het gebruik is. Als dat bvb enkel in het weekend is ga je ook best een programmeerbare thermostaat installeren met de nodige tijdssturingen. Een alternatief voor die rechtstreekse elektrische verwarming is een lucht-lucht warmtepompinstallatie.

Die warmtepomp gebruikt de elektrische energie om ergens anders warmte gaan recupereren. Dat doen ze efficiënt. Zo krijg je voor 1 kW opgebruikte elektrische energie 3 à 4 kW warmte terug voor luchtsysteem. Dat is dus een stuk hoger rendement dat die rechtstreekse weerstandsverwarming. Die verhouding vind je terug in de COP van het toestel, coëfficiënt of performance. Soms wordt ook een SPF-factor gebruikt, de seizoens prestatiefactor. 

Bij warmtepompen hoort ook een Europees energielabel. Daar kun je uit aflezen wat de energieklasse is (A+ A++, …). Bij een luchtsysteem wordt er warmte uit de buitenlucht gehaald. Warmtepompen kunnen ook uit lage temperaturen warmte genereren. Wat hun ondergrens is staat op de technische fiche van het toestel. 

Bij luchtwarmtepompen bestaat de installatie uit een buitenunit en een binnenunit. Die buitenunit is dat typische bakje dat je ook bij airco’s terugvindt. De gegeneerde warmte kan dan in een watercircuit gestoken worden voor een CV-circuit of via een luchtinstallatie. In het eerste geval heb je een lucht-water installatie, in het tweede een lucht-lucht installatie. Een lucht-lucht installatie kennen we ook als een split-installatie. Als er meerdere binnnenunits op 1 buitenunit worden aangesloten heb je een multi-split.

Kamp C is het Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie van de provincie Antwerpen. Lees meer

Meer beantwoorde vragen over Vloermaterialen

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

13 dingen die je moet weten over vloermaterialen

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/vloer/vloermaterialen/vraag/34895/keramische-steen-handig-voor-elektrische-verwarming/