livios logo

Wat kost een vinylvloer?

Vinyl is een vaak gebruikt alternatief voor parket of linoleum. Maar hoeveel kost een vinylvloer? We vroegen het aan Benny Dendas van interieurwinkel Swijsen-Schepers en aan Isabel Slambrouck van vloerenproducent Lamett.

Materiaal

In veel gevallen is het niet nodig om je ondervloer te behandelen. Je kan vinyl namelijk makkelijk plaatsen op een bestaande vloer.

Foto Lamett
  

De prijzen van vinylvloeren kunnen sterk variëren. In de meeste gevallen hangt het af van het materiaal, de dikte, de slijtvastheid en hoe geluidsisolerend het vinyl werkt.

“Bij ons begint parquetvinyl aan 29,90 euro per m², en onze duurste kost 42,90 euro per m²”, vertelt Isabel Slambrouck van Lamett. We vroeger het ook na bij Benny Dendas van Swijsen-Schepers. “Onze vinylvloer van vier meter breed kost 20,79 euro per m². De LVT-planken/tegels kosten 31,4 euro per m².”

Je moet ongeveer rekenen op een gemiddelde van 31,2 euro per m².

Ondervloer

Qua onderhoud is vinyl een zeer makkelijke vloer.

Foto Moduleo
  

In veel gevallen is het niet nodig om je ondervloer te behandelen. Je kan vinyl namelijk makkelijk plaatsen op een bestaande vloer. Maar soms is het toch nodig dat je de oude vloer even onder handen neemt. “Wij egaliseren de ondervloer aan 12,5 euro per m²”, aldus Benny Dendas. “Plaatselijke oneffenheden wegwerken is niet voldoende voor een vinylvloer. Wanneer de ondervloer klaargemaakt moet worden, wordt de volledige oppervlakte met een dunne laag van 2 mm bedekt.” Zijn er kleine hoogteverschillen, dan raden ze bij Lamett ook een ondervloer aan. “Dat kost 6 euro per m², en zorgt voor een vlottere en betere installatie van de vloer.”

Reken dus 9,3 euro per m² om je ondervloer te egaliseren.

Plaatsing

De prijzen van vinylvloeren kunnen sterk variëren. In de meeste gevallen hangt het af van het materiaal, de dikte, de slijtvastheid en hoe geluidsisolerend het vinyl werkt.

Foto Santana
  

De meeste vinylvloeren kan je makkelijk zelf plaatsen. “Parquetvinyl is zo eenvoudig te installeren dat iedereen het zelf kan”, zegt Isabel Slambrouck. Lamett heeft dan ook geen plaatsingsdienst. Bij Swijsen-Schepers kan je je vinylvloer wel laten plaatsen. “De prijs van de plaatsing hangt af van soort tot soort”, verduidelijkt Benny Dendas. “Onze prijzen variëren van 9,5 euro per m² voor plaatsing met dubbelzijdige plakband tot 18,57 euro per m² voor een gelijmde plaatsing van LVT-planken/tegels.”

Laat je je vinylvloer plaatsen? Dan moet je rekenen op 14 euro per m².

Plinten

“Voor sommige vinylsoorten zijn er geen plinten beschikbaar”, zegt Benny Dendas. Bij andere soorten natuurlijk weer wel. “De plint van onze LVT-vloer kost 5,5 euro per lopende meter.” Lamett heeft voor elke collectie een bijpassende plint. Die kosten dan weer 5 euro per lopende meter.

Een plint voor je vinylvloer kost je gemiddeld zo’n 5,3 euro per meter plint.

Onderhoud

Qua onderhoud is vinyl een zeer makkelijke vloer. “Je moet geen dure producten kopen. Poetsen met gewone zeep is voldoende. Jaarlijkse onderhoudsbeurten zijn ook niet nodig”, vertelt Isabel Slambrouck.

Totale kostprijs? 

Stel dat je in een ruimte van 40 m² (5 meter breed op 8 meter lang) een vinylvoer wil leggen, hoeveel kost dat dan? Dit is de gemiddelde prijsberekening:

  • Vinylvloer: 40 m² x 31,2 euro = 1.248 euro
  • Ondervloer: 40 m² x 9,3 euro = 372 euro
  • Plaatsing: 40 m² x 14 euro = 560 euro
  • Plinten: 26 m x 5 euro = 130 euro

De totale kostprijs? 2.310 euro.

13 dingen die je moet weten over vloermaterialen

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/vloer/vloermaterialen/wat-kost-een-vinylvloer/