10 tips voor een betere betonvloer

Het strakke karakter en het glanzende oppervlak van een gepolierde betonvloer spreken tot de verbeelding. Maar wat als het resultaat te wensen overlaat? Ga aan de slag met deze tien tips.

Het beton is te ruw

Polijsten met diamant maakt de vloer vlak en glad als een babyhuidje.

Het beton geeft veel stof af

Een van de meest voorkomende problemen. De glanslaag of curing compound die na het polieren wordt aangebracht, begint te slijten en te stoffen. Het gevolg zijn donkere en bleke plekken die soms kleverig kunnen zijn. Een goede bescherming is liquid hardner. Dit dringt door in het beton. Polijsten met diamant en impregneren met een liquid hardner verhardt het beton en maakt het stofvrij.

De vloer is poreus waardoor er vlekken achterblijven

Eerst polijsten en daarna behandelen met een topsealer zal het beton water- en vloeistofafstotend maken. Hierdoor kan je gemakkelijk vet- en andere vlekken opvegen zonder dat deze sporen achterlaten.

De vloer is dof

met hoogglans polijsten met verschillende diamantsegmenten geeft het beton hoogglans. Na licht polijsten kan je de vloer ook behandelen met een soort van wax.

Mijn vloer zit vol barsten

Ook hier kan impregnatie hulp bieden. Voor grote scheuren moet je werken met een vulmiddel.

De kleur bevalt me niet

Afhankelijk van de gekozen basiskleur kan het beton ingekleurd worden zonder dat je een coating moet aanbrengen.

De afwerking aan de kanten en in hoeken is ruw

Tijdens het ‘vlinderen’ of polieren worden de moeilijk te bereiken plekken voor de machine met de hand bijgewerkt. Het gevolg is een ongelijke structuur. Deze kan je wegslijpen met diamant. Toch moet je er rekening mee houden dat er doorgesneden steentjes aan het oppervlak zichtbaar worden.

Wat doen tegen storende zaagsnedes in het beton?

Opvullen met een specifieke silicone is de oplossing.

Het beton is oud en versleten

De vloer uitbreken is niet nodig. Grof slijpen en nadien polijsten geeft het beton weer een nieuw leven.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media