Wat jij moet weten over centrale stofzuigers

Neem pen en papier. Teken een schema met de verschillende onderdelen van een centraal stofzuigsysteem. Geen idee hoe je eraan begint? Tijd om daar verandering in te brengen! Met deze zeven vragen over de installatie en het prijskaartje. Jan Sap van Galaxie zorgt voor de antwoorden.

1. Uit welke delen bestaat zo'n systeem?

  • centraal stofzuigsysteem
    Foto Galaxie Europe BVBA
  • centrale stofzuiger
    Foto Galaxie Europe BVBA

We beginnen met het meest zichtbare element: de aansluitpunten in de kamers. Hier koppel je de stofzuigslang op vast. Bij een gewone stofzuiger zit de aan-uitknop op het apparaat zelf, hier bevindt die zich op het handvat van de slang. Langs het aansluitpunt passeert het vuil via een leidingentraject naar de motorunit. Die zorgt voor de zuigkracht en verzamelt het vuil in een opvangbak.

2. Waar hangt de motorunit?

"In een ideale situatie plaats je die in de kelder, garage, technische ruimte of berging. Een kast onder de trap kan als plan B. De bedoeling is om eventuele geluidshinder zoveel mogelijk te verhinderen", vertelt Sap. "De capaciteit van de opvangbak kies je zelf, maar die van 37 liter is bij ons het populairst."

3. Waar zit het buizentraject?

"Op dezelfde plaats als de elektrische en sanitaire leidingen: in de muren en in de chape. De plaatsing verloopt op een vergelijkbare manier: je slijpt uit, zet vast en smeert dicht. De installatie gebeurt dan ook in dezelfde periode als de elektriciteit en het sanitair, en altijd vóór de chape- en pleisterwerken." Het enige wat zichtbaar blijft, zijn de aansluitpunten."

4. Wat bij een defect in de leidingen?

"Sluit dat scenario uit door na de plaatsing het volledige buizensysteem te controleren. Bij ons is dat sowieso vaste kost, zowel bij de doe-het-zelfplaatsers als bij de installaties die we zelf uitvoeren." Zo spoor je eventuele mankementen op vóór de chaper en stukadoor langskomen.

5. Heb ik in elke kamer een aansluitpunt nodig?

"Hoeveel en waar hangt volledig af van jouw bouwplan en wat jij wilt", zegt Sap. "Kies je voor weinig punten en een langere slang of een korte slang en meerdere aansluitpunten? Elke woning en elke klant zijn anders."

6. Wat zijn de kostenbepalers van een installatie?

Drie factoren spelen een rol:

  • De motorunit: moet die een appartement of groot huis aankunnen?
  • Werkuren: plaats je het systeem zelf of schakel je een installateur in?
  • Aantal aansluitpunten: meer punten betekenen meer materiaal en meer werkuren.

7. Wat kost dat?

Wat betaal je, ten slotte, voor een centraal stofzuigsysteem? Lees hier uitgebreid over in volgend artikel.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media