livios logo

Olie voor vloeren: geef je vloer een natuurlijke look

Heb je een geoliede parketvloer? Dan is onderhoud van groot belang. Om deze klus te vereenvoudigen, zijn er diverse producten op de markt. Belangrijk is hier dat de producten qua samenstelling op elkaar zijn afgestemd. De keuze voor een geoliede vloer zal meestal worden bepaald door persoonlijke voorkeuren. 

Lijnolie

Lijnolie (lijnzaadolie) wordt al meer dan 20 eeuwen toegepast in oliën en verven en vormt de basis van de meeste vloeroliën. Gangbare lijnoliën worden bijna altijd door extractie uit lijnzaad verwijderd. Dat leidt tot een grote opbrengst, maar tot een voor houtolie niet bruikbare kwaliteit. De lijnolie voor meubel- of vloeroliën wordt nog op traditionele wijze koud uit het lijnzaad geperst ('geslagen') en vervolgens ambachtelijk gekookt. Deze gekookte lijnolie is sneldrogend door reactie met zuurstof en heeft onovertroffen houtverzorgende en vochtregulerende eigenschappen.

Houtolie

Houtolie is de zuiverste kwaliteit tungolie, een drogende olie uit pitten van de vruchten van een op een boom lijkende plant, de tungboom. Deze wordt inheems in China gekweekt, maar tegenwoordig ook elders. Chinese houtolie is een zeer goed drogende, sterk waterwerende olie. Houtolie is een belangrijk ingrediënt in tuinmeubeloliën en vloeroliën.

Foto Di Legno
  

Foto De Waegeneer Parketvloeren
  

Foto Guy Steegmans
  

Foto Lamett
  

Troeven

  • Impregnerende houtolie is de laatste jaren vaak oplosmiddelvrij. Natuurlijke oliën zijn een uniek mengsel van herwinbare oliën. Olie impregneert, voedt en vult tot diep in de poriën. Natuurverffabrikanten gebruiken uitsluitend zuiver natuurlijke oliën en gingen de laatste jaren op zoek naar een recept zonder oplosmiddelen.
  • Omdat olie de poriën volledig vult - en die blijven ook na droging volledig gevuld - volstaat één behandeling. Natuurolie verstevigt de ondergrond en voorkomt de indringing van vuil en vocht. Een geoliede vloer blijft ademend en antistatisch en verkrijgt na een tijdje een matte natuurlijke uitstraling.
  • Natuurlijke vloerolie kan naturel aangebracht worden, of kan worden aangekleurd met kleurpigmenten (op oliebasis), waardoor het mogelijk is een oppervlak gelijktijdig te oliën én te kleuren. De kleuren variëren van wit tot grijs, tot zelfs zeer moderne eigentijdse tinten. Vloerolie is impregnerend en beschermend, 100% watervrij, 100% natuurlijk (afhankelijk van leverancier). De olie is bijzonder goed water en vlekwerend. Olie is zuinig in verbruik en de vloer is eenvoudig bij te werken of te herstellen.
  • Natuurlijke olie is ook de beste basis voor waxvloeren.

Aan de slag

Vloerolie heeft de eigenschap parket- en plankenvloeren op natuurlijke wijze te veredelen en te beschermen. Vaak is het zo dat één behandeling volstaat, afhankelijk van merk tot merk.

  • Schud de olie voor gebruik goed en meng ze desgewenst met kleurpigment.
  • Verdeel de olie dun tot zeer dun over de vloer.
  • De gebruikte verdeler bepaalt mee de hoeveelheid olie die op de vloer wordt aangebracht: een kwast, rol of doek zijn zeer geschikt.
  • Laat de olie ca. 20 minuten intrekken.
  • Wrijf de olie daarna met een boenmachine en dunne pad rustig in (dit kan ook met een doek).
  • Denk er aan de vloer altijd goed droog na te wrijven.

In samenwerking met Ecostore.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/vloer/vloeronderhoud/olie-voor-vloeren-geef-je-vloer-een-natuurlijke-look/