livios logo

Marmeren vloer behandelen kristalliseren polijsten

Vraag

In onze woonkamer ligt er al 30 jaar een zwarte marmeren vloer. Ik boen de vloer regelmatig omdat hij dan op zijn mooist is. Maar al snel zie je terug de afdruk van voeten, schoenen, enz. Hij is ook hier en daar gekrast en waar meestal gelopen wordt is de glans helemaal weg. Hoe kan ik mijn vloer laten renoveren en behandelen zodat ik hem niet meer zo vaak hoef te boenen ? Ik heb al gehoord van 'kristalliseren' en 'polijsten'?

Antwoord

"Blijkbaar wordt de vloer geboend met een 'vettig' product," zegt Pascal Rommel van Beltrami. "Dit verklaart de voetstappen, ... Het betekent dat de vloer volledig verzadigd is met product. Telkens als er wordt geboend, wordt een bijkomende laag op het oppervlak aangebracht dat immers niet meer in de steen dringt."

"Ik zou dan ook aanraden de vloer eerst te 'strippen' met een aangepast product (bvb. Lithofin Vuiloplosser, geen zuur product)."

Vervolgens zijn er enkele opties:

  • Het onderhoud hervatten met aangepaste 'voedende, melkachtige (dus niet te vettige)' onderhoudsproducten.

     

  • De vloer kristalliseren: dit houdt een behandeling in waarbij de toplaag van de natuursteen behandeld wordt met een speciaal product, waardoor een herkristallisatie optreedt en de glans in één keer opgetrokken wordt. Dit is een techniek die vaak toegepast wordt in hotels, e.d. Opgelet: daar de behandeling slechts enkel het bovenste laagje van de steen behandeld, is deze behandeling niet éénmalig. Eenmaal keer je met kristallisatie begint, dien je dit regelmatig te herhalen (afhankelijk van de gebruiksintensiteit van de bevloering). Het is bovendien geen goedkope oplossing en als dit regelmatig moet worden herhaald, wordt het al vlug een dure onderhoudskost. Ten slotte is het zo dat het hier gaat om een chemische behandeling en na x aantal keren kan een 'sinaasappelhuid' op het oppervlak verschijnen.

     

  • Als laatste mogelijkheid: het herverzoeten of herpolijsten van de bevloering, waarbij een heel fijn laagje van de steen geslepen wordt. Dit is een arbeidsintensief proces, dat bovendien door gespecialiseerde firma's uitgevoerd dient te worden en niet goedkoop is: hoe donkerder het materiaal, hoe duurder om een perfecte afwerking te verkrijgen). Het eindresultaat is echter zeer bevredigend.

"Ik raad je aan een gespecialiseerde firma te contacteren die ter plaatse de situatie komt bekijken. Eventueel kan deze firma jou een offerte aanbieden zodat je op voorhand een duidelijk prijskaartje krijgt. In de Gouden Gids vind je zeker dergelijke firma's (bvb. Eurosil uit Deurne, DS Renovatie uit Roeselare, ...)

Beantwoord door: Livios
Meer beantwoorde vragen over Vloer

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/vloer/vraag/11311/marmeren-vloer-behandelen-kristalliseren-polijsten/