Magda? Gietvloer op terras of op oprit?

Foto: DRT Gietvloeren  
Foto: Grouttech bvba  

Kunsthars gietvloeren hebben ongetwijfeld hun charmes. Sommige liefhebbers willen dit typevloer niet alleen in huis, maar ook op het terras of zelfs op de oprit. Maar is dat wel een goed idee?

“Gietvloeren zijn zeker geschikt voor buitentoepassingen”, neemt Dirk Van Tricht van Steppa Vloertechnieken & Van Tricht Consulting de laatste twijfel weg. “Dit soort van werk wordt wel vaker gedaan en dan vooral als verlengde van de binnenvloer”.

Regen

Voor de aanleg van een gietvloer (bv. een epoxy-, polyurethaan- of cementgebonden gietvloer ) of gepolierde beton zitten we in België wel met een groot probleem: het weer! Alleen al tijdens de uitvoering is meestal een droge periode van meerdere opeenvolgende dagen noodzakelijk. Bovendien moet de ondergrond voor de meeste systemen voldoende droog zijn voordat je met de plaatsing kan beginnen. Dit is vaak moeilijk en niet altijd voorspelbaar waardoor je meestal niet gelijktijdig binnen en buiten kunt vloeren. Het is dan ook niet onlogisch dat je vaak extra moet betalen voor deze aparte uitvoering. Het volledig regen- en bij voorkeur ook winddicht maken van de af te werken zones kan dit probleem ook verhelpen”, stelt Van Tricht.

Blaasvorming

Daarnaast zitten er nog enkele addertjes onder het gras. “Het grootste deel van de meest gebruikte gietvloeren is per definitie nagenoeg dampdicht. Er bestaan ook dampopen of dampdoorlatende systemen, maar de meeste bedrijven werken met de gesloten gietvloeren. Wanneer je de gietvloer aanbrengt en er nog vocht in de ondergrond zit of er eventueel later nog via de randen kan indringen, bestaat het gevaar dat er zich blazen in de afgewerkte vloer vormen. Om dit te vermijden, is het noodzakelijk om extra voorzorgsmaatregelen te nemen naar opbouw, aard en afwerking van de ondervloer toe. De ondervloer moet tijd krijgen om te drogen, mag niet te veel vocht kunnen opnemen en/of moet tegen vochtindringing worden beschermd”, weet Van Tricht.

Andere factoren

Dat is niet alles. Zo moet je ook rekening houden met extra belasting van een buitenvloer. De UV-belasting is groter, 'weer-en wind en vries-dooi cycli', verkeer... Uiteraard moet je de stroefheid van de vloer aanpassen aan het gebruik. Bij buitentoepassingen heb je ook te maken met insecten, katten, honden… die het werk kunnen beschadigen voor het af is. Voor al deze zaken zijn er prima oplossingen. Het enige wat telt is dat alles vooraf goed wordt besproken en dat je met al deze details rekening houdt. "In dat geval is het geen enkel probleem om een buitentoepassing te realiseren", aldus Dirk Van Tricht.

Conclusie

Gietvloeren zijn zeker geschikt voor buitentoepassingen. Door weersomstandigheden, extra belasting, gevaar voor blaasvorming en andere omstandigheden, zoals de aanwezigheid van (huis)dieren, is een goede voorbereiding noodzakelijk.
Heb jij epoxy op je oprit of een andere niet zo voor de hand liggende bekleding? Deel je ervaringen dan op ons forum of lees hoe andere lezers het hebben aangepakt.

Producten

Gietvloeren voor buiten

Floors & More

Gietvloeren voor buiten

Hoe water in de kelder stoppen?

Vochtbestrijding TIBAS

Hoe water in de kelder stoppen?

Thermisch- en geluidsisolerende vloerelementen (gipsvezel en cementgebonden)

Fermacell

Thermisch- en geluidsisolerende vloerelementen (gipsvezel en cementgebonden)

De vloer die écht bij je past? Ontdek Belgische blauwe hardsteen

Carrieres Du Hainaut - Interieur

De vloer die écht bij je past? Ontdek Belgische blauwe hardsteen

Duurzaam parket voor een sfeervol en warm interieur

BERRY ALLOC NV

Duurzaam parket voor een sfeervol en warm interieur

Een samengestelde eiken parket : een bewuste keuze !

BLM Enterprises

Een samengestelde eiken parket : een bewuste keuze !