Tien tips voor een betere betonvloer

Foto: Concrete Masters  

Een nieuwe mode van vloerafwerking in particuliere woningen is de gepolierde betonvloer of industriële vloer. Vooral het strakke karakter en het glanzende oppervlak spreken tot de verbeelding. Helaas is het resultaat niet altijd even geslaagd. Gelukkig weten ze bij Concrete Masters in Genk raad. Een overzicht.

Het beton is te ruw!
Polijsten met diamant maakt de vloer vlak en glad als een babyhuidje.

Het beton geeft veel stof af!
Een van de meest voorkomende problemen. De glanslaag of curing compound die na het polieren wordt aangebracht, begint te slijten en te stoffen. Het gevolg zijn donkere en bleke plekken die soms kleverig kunnen zijn. Een goede bescherming is liquid hardner. Dit dringt door in het beton. Polijsten met diamant en impregneren met een liquid hardner verhardt het beton en maakt het stofvrij.

De vloer is poreus waardoor er vlekken achterblijven!
Eerst polijsten en daarna behandelen met een topsealer zal het beton water- en vloeistofafstotend maken. Hierdoor kan je gemakkelijk vet- en andere vlekken opvegen zonder dat deze sporen achterlaten.

De vloer is dof!
met hoogglans polijsten met verschillende diamantsegmenten geeft het beton hoogglans. Na licht polijsten kan je de vloer ook behandelen met een D-polish, een soort van wax.

Foto: Concrete Masters  

Mijn vloer zit vol barsten!
Ook hier kan impregnatie hulp bieden. Voor grote scheuren moet je werken met een vulmiddel.

De kleur bevalt me niet!
Afhankelijk van de gekozen basiskleur kan het beton ingekleurd worden zonder dat je een coating moet aanbrengen.

De afwerking aan de kanten en in hoeken is ruw!
Tijdens het ‘vlinderen’ of polieren worden de moeilijk te bereiken plekken voor de machine met de hand bijgewerkt. Het gevolg is een ongelijke structuur. Deze kan je wegslijpen met diamant. Toch moet je er rekening mee houden dat er doorgesneden steentjes aan het oppervlak zichtbaar worden.

Wat kan ik doen tegen de storende zaagsnedes in het beton?
Opvullen met een specifieke silicone is de oplossing.

Het beton is oud en versleten!
De vloer uitbreken is niet nodig. Grof slijpen en nadien polijsten geeft het beton weer een nieuw leven.

Andere problemen?
Raadpleeg een specialist voor advies.