Gepolierde beton op terras

Vraag

Wij hebben een terras van 75 m waar reeds een betonnen chape op ligt om te betegelen. Dat was tenminste het eerste plan. Nu stellen we ons de vraag of het mogelijk is om hier nog een betonlaag op te leggen die dan gepolierd zou worden en zo als terras zou dienen. Is een gepolierd betonterras echter wel aan te raden? Is zulk terras vlekgevoelig? Is zo'n terras niet te glad als het regent? In de chape die vorig jaar is gegoten (+/- 15 cm en netten van 8 mm) zijn er wel een paar scheurtjes doordat hij gegoten is tijdens de warme julimaand. Kan dit kwaad?

Antwoord

"Het plaatsen van een gepolierde vloer bovenop een bestaande chape is geen enkel probleem", weet specialist Thierry Beirens van Betoncentrale Van Akelyen. "Het is zelfs ideaal voor de betonvloer die dan op een stevige fundering ligt (minder kans op scheuren door onstabiele ondergrond)."

Er zijn volgens Beirens wel een paar voorzorgsmaatregelen die moeten genomen worden en die gelden voor elke betonvloer.

- Plaats een bouwplastic tussen de chape en de betonvloer om vochtopslorping van de chape te vermijden en de betonvloer vrijheid te geven (plaats ook plastic tegen de gevel en ramen om spatten te vermijden).

 

- Plaats randisolatie (5 mm) tegen de bestaande gevel om het duwen van het beton tegen de gevel te voorkomen.

 

- Een gepolierde betonvloer moet worden gezaagd om krimpscheuren te geleiden. Dit kan met de uitvoerder bekeken worden om een goede verdeling van de zaagsneden te verkrijgen en om de sneden esthetisch te verdelen.

Volgens de regels van de kunst zal de plaatser een curing compound op het beton vernevelen. Dit houdt het water in het beton om scheurvorming door uitdrogen te vermijden.

 

- Voorzie een goede (krimp-)wapening in het beton. Een betonnet van 150/150/6/6 op 5 cm van de chape en eventueel 600 à 900 gram polypropyleenvezels in het beton. Staalvezel is een goed alternatief, maar dan is er kans op hier en daar een klein roestvlekje van een staalvezel die aan de oppervlakte komt.

 

- De dikte van de gegoten betonvloer en de kwaliteit van het beton zal ook een belangrijke rol spelen. Ga niet onder de 15 cm dikte voor een buitentoepassing. Gebruik een beton die bestand is tegen vorst en vocht ( volgens de norm EN 206-1 milieuklasse EE3, sterkteklasse C30/37 minimum).

 

- Een professionele plaatser beschikt normaal over een laser die op helling kan geplaatst worden. Dit is belangrijk om het beton minstens 1 cm per meter te laten hellen voor een goede afwatering. Voorzie aan de rand hiervoor een aquadrain (kleine goot). Vraag je plaatser ook een paar referentie zodat je goed kan zien wat je wilt.

 

- De gladheid zal afhangen van de duur en de intensiteit van het polieren. Een intensief gepolierde betonvloer krijgt een blauwachtige antracietkleur en blinkt als een spiegel. Een grof gepolierde of een geborstelde vloer is niet zo glad, maar die is dan weer niet zo mooi.

Producten

De Lamett Dream box: gratis stalen bij u thuis

Lamett

De Lamett Dream box: gratis stalen bij u thuis

Thermisch- en geluidsisolerende vloerelementen (gipsvezel en cementgebonden)

Fermacell BV

Thermisch- en geluidsisolerende vloerelementen (gipsvezel en cementgebonden)

Losliggende en holklinkende tegels herstellen zonder breekwerk.

STONE+

Losliggende en holklinkende tegels herstellen zonder breekwerk.

Kies de juiste vloer voor de juiste plaats

Impermo NV

Kies de juiste vloer voor de juiste plaats

Kleefvloeren - Verkrijgbaar in alle stijlen

Santana

Kleefvloeren - Verkrijgbaar in alle stijlen

Coatings om je vloer te beschermen

STO nv

Coatings om je vloer te beschermen