Uitgerekend: wat kost chape?

Of je nu bouwt of grondig renoveert, een dekvloer of chape heb je altijd nodig. Deze cement-zandlaag is cruciaal voor een stabiele sterke en vlakke vloerafwerking. Maar wat kost chape? Specialist Lieven De Schrijver van Grouttech rekent het voor ons uit.

Foto: Grouttech bvba  

Chape bestaat in uiteenlopende sterktes, met of zonder garantie wat betreft droogtijd of scheurvorming. Hoe meer eisen je stelt, hoe duurder.

Foto: Grouttech bvba  

Een chape met een vezelcompoundwapening van 5 cm dik heb je vanaf 11,5 euro per m². Voor 7 cm betaal je zo’n 14,5 euro per m² en 16 euro als je naar een dikte van 8 cm gaat.

Foto: Grouttech bvba  

Traditionele chape: vanaf 10,8 euro per m²

Chape bestaat in uiteenlopende sterktes, met of zonder garantie wat betreft droogtijd of scheurvorming. Hoe meer eisen je stelt, hoe duurder. Lieven De Schrijver: “Een traditionele chape, volgens de norm van het WTCB, is beloopbaar na vijf dagen en moet twee tot soms meer dan drie maanden drogen. Reken op één week droogtijd per centimeter tot 5 cm diepte  en twee weken per centimeter vanaf een diepte van meer dan 5 cm.”

“Deze chape, zonder netwapening of additieven, moet voor voldoende sterkte minstens 5 cm dik zijn. Dan betaal je, als je goed onderhandelt, 10,8 euro per m². Dikwijls volstaat dit niet qua sterkte, of om bij overlappingen van leidingen voldoende chapedekking te hebben. Dan heb je een dikkere chape nodig. Reken op 13 euro per m² voor 7 cm en 14,13 euro voor 8 cm.”

Gewapende chape: vanaf 11,5 euro per m²

Wapeningsnet

Als de chape rechtstreeks op de vloerplaat ligt en rust op een plasticfolie, is er geen extra wapening nodig. Maar bij vloerverwarming of chape op isolatie moet je de chape altijd versterken met een net- of vezelcompoundwapening. “Een chape met netwapening kost 12 euro per m² voor een dikte van 5 cm. Voor 7 cm moet je rekenen op 14 euro. Voor 8 cm betaal je 15 euro.”

Vezelcompoundwapening

“Als je een dunnere of sterkere chape wil, tussen 3 en 6 cm, is het beter om de dekvloer te versterken met een  vezelcompoundwapening. Dit gebeurt met kunststofvezels die met additieven in de chape vermengd worden. Omdat er minder aanmaakwater nodig is, droogt de chape sneller, is hij tot drie maal sterker (zodat je de dikte kan beperken) en is het risico op krimpscheuren quasi onbestaand.”

“Een chape met een vezelcompoundwapening van 5 cm dik heb je vanaf 11,5 euro per m². Voor 7 cm betaal je zo’n 14,5 euro per m² en 16 euro als je naar een dikte van 8 cm gaat. Deze chape kan al geplaatst worden vanaf 3 cm. Bij dergelijke dunne diktes is de prijs interessanter dan die van traditionele chape, want je spaart sowieso de netwapening uit.”

De Schrijver raadt aan om de dikte van de chape altijd te beperken. “Je kan beter wat meer isoleren. Want hoe dikker de chape, hoe langer de droogtijd en hoe groter het risico op schotelvorming en scheuren.”

Sneldrogende chape: vanaf 22,61 euro per m²

Een vezelversterkte chape droogt al sneller dan een traditionele dekvloer. Maar er zijn ook additieven die de chape nóg sneller laten harden en drogen, in maximum twee weken. Deze droogtijdversnellers zijn interessant al je zo snel mogelijk opnieuw wil beginnen met de verdere afwerking van je woning.

Lieven De Schrijver geeft een voorbeeld voor een sneldrogende chape van 7 cm. “De basisprijs van de chape bedraagt 13,02 euro per m². Daar moet je 9,59 euro per m² bijtellen voor een droogtijdversneller. Zo kom je op een totaalprijs van 22,61 euro per m². Maar dan krijg je wel de garantie dat de chape binnen de veertien dagen droog, uitgehard en uitgekrompen is.”

Vraag offertes op

De Schrijver heeft nog een algemene tip voor (ver)bouwers. “Vraag in elk geval meerdere offertes op, want de prijzen voor chapewerken kunnen sterk uiteenlopen.”

Alle prijzen in dit artikel zijn excl. btw.

Producten

De Lamett Dream box: gratis stalen bij u thuis

Lamett

De Lamett Dream box: gratis stalen bij u thuis

Kies de juiste vloer voor de juiste plaats

Impermo NV

Kies de juiste vloer voor de juiste plaats

Urban Velvet: zachte, fluwele en tegelijk moderne, kleurrijke en gietvloer

DRT Gietvloeren

Urban Velvet: zachte, fluwele en tegelijk moderne, kleurrijke en gietvloer

Optimale reiniging, bescherming en onderhoud van uw vloeren

STONE+

Optimale reiniging, bescherming en onderhoud van uw vloeren

Natuurzeep reinigt alle geoliede vloeren

WOCA België

Natuurzeep reinigt alle geoliede vloeren

Kleefvloeren - Verkrijgbaar in alle stijlen

Santana

Kleefvloeren - Verkrijgbaar in alle stijlen