111-jarig linoleum staat centraal in Museum Hedendaagse Kunst

Luc Meyts: "Deze tentoonstelling demonstreert hoe linoleum zich leent tot zeer hedendaagse toepassingen die passen bij elke architectuur en interieurinrichting."

Na 2,5 weken hard werken was het kunstwerk voltooid in het M HKA.

Foto: Forbo Flooring  

"Een syntaxis van afhankelijkheid’ is 1.600 m² groot en bevat 200 m² uitgesneden tekst.

Foto: Forbo Flooring  

Kunstenaars Liam Gillick en Lawrence Weiner.

Foto: Forbo Flooring  
Foto: Forbo Flooring  

“De kunstenaars kozen zeer bewust voor een organisch materiaal met een rijke traditie”, stelt Meyts.

Foto: Forbo Flooring  

"Wij willen ook aantonen dat de toepassingsmogelijkheden eindeloos zijn, of het nu gaat om een themavloer, een kunstwerk of een logo."

Foto: Forbo Flooring  

“Als marktleider zien wij het als deel van onze missie om het groene en veelzijdige karakter van linoleum breed kenbaar te maken."

Foto: Forbo Flooring  

Nog tot 22 mei loopt in het Museum voor Hedendaagse Kunst in Antwerpen een expositie in samenwerking met een 111-jarige: linoleum. Forbo Flooring stelde het milieuvriendelijke product en hun aquajettechnologie ter beschikking voor het project ‘Een syntaxis van afhankelijkheid:’. Het resultaat is een horizontale expo van 1.600 m² die toont hoe een eeuweling er nog altijd springlevend uitziet.

Wie het kunstwerk wil zien, heeft nog tijd tot 22 mei 2011. Daarna verdwijnt het onherroepelijk. Zonde, want de in het kunstwereldje bekende conceptuele ontwerpers Lawrence Weiner (68) en Liam Gillick (45) uit New York hebben er geen moeite voor gespaard. Bovendien was het werk binnen het uiterst korte tijdsbestek van 2,5 weken een feit in Antwerpen.

“Het is het grootste kunstproject in België van die aard”, zegt marketing manager Luc Meyts van Forbo Flooring. “Bijzonder is dat het om een horizontale tentoonstelling gaat. Niets hangt er aan de muren, de vloer zuigt alle aandacht naar zich toe. Bovendien is het onmogelijk om het in één oogopslag allemaal te zien. Je moet als het ware over het kunstwerk wandelen om het te beleven.”

Een verdieping

Een volledige verdieping kregen de van origine Britse en Amerikaanse artiesten in het M HKA ter beschikking. Het werk vormt een combinatie van brede gekleurde banden en een handvol woorden en zinnen in drie talen. “'Een syntaxis van afhankelijkheid' slaat op de combinatie van het samenspel dat materiaal en tekst ordent tot een kunstwerk (syntaxis) en op de samenwerking van de op elkaar aangewezen kunstenaars (afhankelijkheid)”, verklaren de kunstenaars de reden achter hun idee.

Waarom linoleum?

“De kunstenaars kozen zeer bewust voor een organisch materiaal met een rijke traditie”, stelt Luc Meyts. “Linoleum is een industrieel product dat tegelijk een licht nostalgische sfeer van vroegere moderniteit oproept en het perfecte medium en materiaal is voor het materialistische karakter dat het oeuvre van Lawrence Weiner kenmerkt. De materiaalkeuze kant zich resoluut tegen de naoorlogse boom van goedkopere plastic en synthetische materialen van veelal inferieure kwaliteit en opteert voor het duurzame en ‘groene’ natuurproduct linoleum.”

Groene karakter

De aandacht voor het groene karakter benadrukt Forbo Flooring maar al te graag en ook terecht. “Als marktleider zien wij het als deel van onze missie om het groene en veelzijdige karakter van linoleum breed kenbaar te maken. We zijn dan ook zeer trots op dit unieke kunstwerk”, aldus Joris Mertens, General Manager Forbo Flooring Belux.

Luc Meyts verduidelijkt: “Linoleum is van nature zowat de meest duurzame vloerbekleding die er bestaat. Linoleum van Forbo is samengesteld uit 97 % onuitputtelijke grondstoffen, waarvan 70 % ‘nagroeibaar’. De overige 3 % is nodig voor onder meer de kleurpigmenten. Linoleum bestaat uit lijn- en tallolie, gomhars, houtmeel, kalksteen en jute. Daarom is het een zeer ecologisch verantwoorde en duurzame oplossing voor vloerbekleding. Na een levensduur van meer dan 25 jaar zijn de linoleumresten bovendien composteerbaar of aanwendbaar voor energieopwekking door verbranding.”

“Wij versterken dit nog door een duurzaam inkoopbeleid, het terugdringen en recycleren van restproducten en het gebruik van 100 % groene energie. De linoleumlijn Marmoleum van Forbo Flooring heeft op de commerciële markt de kleinste ecologische voetafdruk. Dit dankzij de ‘field to field’-werkwijze waarbij alle onderdelen van de keten, van de grondstoffen tot de productieprocessen, werken volgens de principes van reductie (van CO2-uitstoot), herbruikbaarheid en recyclage (van alle gebruikte materialen).”

Actueel

Een ander aspect van de expo is dat Forbo Flooring wil bewijzen dat deze eeuweling nog springlevend is. Linoleum is al lang niet meer die vloer die je hoofdzakelijk in elk ziekenhuis terugvindt. “'Een syntaxis van afhankelijkheid' demonstreert hoe linoleum zich leent tot zeer hedendaagse toepassingen die passen bij elke architectuur en interieurinrichting. De aquajet snijtechnologie en de vele mogelijkheden qua kleur en design creëren talloze ontwerpmogelijkheden tot de meest gedetailleerde reproducties. Door de computergestuurde waterstraal onder zeer hoge druk met een snijbreedte van min. 3 mm konden de kunstenaars voor hun project in het M KHA teksten en vormen zeer precies en feilloos laten snijden uit de linoleum vloerbekleding en ook werken met complexe kleurcombinaties. De toepassingsmogelijkheden zijn eindeloos, of het nu gaat om een themavloer, een kunstwerk of een logo.”

Liam Gillick en Lawrence Weiner. ‘Een syntaxis van afhankelijkheid’: tot 22 mei in M HKA, Leuvenstraat 22, Antwerpen. Di-zo 11-18 uur, donderdag tot 21 uur. Tel: 03/260.99.99 en www.muhka.be