Vloer de vlekken op je vloer

Vlekken op je vloer en je weet je geen raad? Je bent zeker niet de enige. Via onze rubriek 'Vraag en antwoord' kregen we in de afgelopen jaren veel vragen over ongewenste vlekken. Je krijgt van ons de vijf meest gelezen vragen over vlekken mèt het antwoord van een expert uit ons vragenpanel. 

Blauwe hardsteen is net zoals marmer een kalkhoudende steen, en dus een grote vijand van kalkverwijderaars.

Foto: Carrières Du Hainaut  

Lijmvlekken op laminaat verwijder je best met aceton, maar laat het niet in de voegen dringen.

Foto: Lamett  

Matte vlekken op graniet verdwijnen geleidelijk aan door een behandeling met glansmelk.

Foto: Beltrami NV  

Cementvlekken op betontegels verdwijnen met cementsluierverwijderaar bedoeld voor natuursteen of cementtegels in combinatie met waterschuurpapier.

Foto: infobeton.be  

1. Vlekken en strepen op je keramische vloer. Wat kan het probleem zijn?

Onderhoudsproducten zijn vaak de boosdoener. In heel wat 'zogezegde' reinigers voor keramische tegels zit olie, zeep of vet dat zich afzet op de vloer. Je vloer lijkt proper als je de tegels ermee poetst. Maar als je erover wandelt, krijg je strepen, stapafdrukken en vlekken omdat deze zepen en vetten op je vloer blijven liggen. De meeste keramische tegels hebben een absorptie van minder dan één procent, wat wilt zeggen dat je de vloer niet kan voeden met zepen en oliën.

Wat doe je in dit geval?

Eerst en vooral moet je de vetlaag van de vloer verwijderen. Dit kan het beste met Lithofin Intensiefreinger die de vetten oplost en je vloer terug zijn originele kleur geeft. Doe dit in lauw of warm water en schuur de vloer met een zachte kokosborstel. Laat het inwerken, trek het water weg en spoel het af. Laat het zeker niet opdrogen. Dit herhaal je tot je vloer zijn oorspronkelijke kleur terug heeft.

Pas bij deze producten wel op voor niet-zuurbestendige materialen. Het is ook mogelijk dat er nog resten van cementsluier achterbleven op de vloer. Die moet je ook nog verwijderen met cementsluierverwijderaar.

John Coorevits - Top Tegel 04

2. Hoe verwijder je matte vlekken en urine van natuursteen?

Voor de gevoeligheid en behandeling van 'zure' vlekken is het belangrijk om te weten over welke soort natuursteen je spreekt. We bekijken verschillende materialen.

Graniet is een kalkvrije soort die immuun is voor licht zure stoffen (cola, azijn, wijn ...). Als je er een 'zuur' product op morst, kan er een matte 'vlek' ontstaan omdat de glanslaag (tijdelijk) aangevreten wordt, maar niet het materiaal zelf. Deze matte vlekken verdwijnen geleidelijk aan door de behandeling met glansmelk.

Bij kalkhoudende stenen (marmer, blauwe hardsteen …) daarentegen ‘verbranden’ de ‘zure’ producten (gedeeltelijk) de kalk. Kalkverwijderaars en kalkstenen zijn dan ook elkaars grootste vijanden. Ook hier kan de behandeling met een glansmelk nog soelaas bieden (afhankelijk van de hoeveelheid en tijd dat het zuur kan inwerken).

Helpt glansmelk niet, dan is de vermatting enkel mechanisch te herstellen. Werk het oppervlak van de vloer bij door hem af te schuren en opnieuw te polijsten.

Livios, Peter De Rijck - Eurosil, John Coorevits - Top Tegel 04

3. Hoe verwijder je verf van een keramische vloer?

De meeste opgedroogde muurverven worden een beetje kleverig als je ze inwrijft met een katoenen doekje, gedrenkt in aceton. Hoe dikker de spatten, hoe langzamer het zal gaan. Laat de verfspatten ietwat verweken door er enkele minuten zachtjes met aceton over te wrijven. Schrob dan de vlekken weg met een hard nylon borsteltje, bijvoorbeeld een afwasborstel (zo hard en fijn mogelijk) of - voor een kleine oppervlakte - een oude tandenborstel. Lees ook waar je zeker op moet letten bij het gebruik van aceton.

Lukt het niet met aceton, probeer dan een verfafbijtmiddel dat nog straffer is. De met het afbijtmiddel opgeloste verf kan je met het borsteltje uit de oneffenheden halen, waarna je het oppervlak nog eens ontvet met white spirit. Werk op delicate oppervlakken zoals glas, glazuur, porselein ... niet met metalen krabbertjes want de krassen krijg je nooit meer weg. Wees voorzichtig: draag handschoenen, een veiligheidsbril en mors geen aceton of afbijtmiddel. 

Het resultaat hangt af van de oppervlaktestructuur van de keramische tegels. Grestegels, al dan niet verglaasd, kunnen verschillen naargelang de hoeveelheid water die ze opnemen en ze zijn sowieso veel minder poreus dan tegels in bijvoorbeeld terracotta. Hoe poreuzer de tegels, hoe moeilijker het is om de vlekken te verwijderen zonder de tegels te beschadigen. De voegen zijn altijd poreus.

Piet Naessens - AkzoNobel

4. Hoe verwijder je lijmvlekken van laminaat?

Je kan de lijmvlekken met een doek met wat aceton afvegen zonder risico om het oppervlak van het laminaat te beschadigen. Breng het aceton wel altijd op een doek aan en wrijf daarmee het oppervlak in. Laat het aceton zeker niet in de voegen dringen.

Dorien De Greef - Quick-Step

5. Hoe verwijder je cementvlekken van je vloer?

Afhankelijk van het type tegel kan je cementvlekken verwijderen met een specifiek product.

  • Als het om een natuursteen gaat, zal het moeilijk zijn om de betonvlekken te verwijderen. De beste manier is om met draaiende bewegingen de vlekken weg te schuren met een zacht waterschuurpapier. Als de vlekken eenmaal verwijderd zijn, moet je de vloer wel opnieuw verzoeten (opblinken). Dit kan eventueel met een bijenwas.
  • Voor cementtegels gebruik je een cementsluierverwijderaar bedoeld voor natuursteen of cementtegels in combinatie met waterschuurpapier.
  • Een keramische tegel neemt geen cement op, het ligt er alleen maar bovenop. Je kan een gewone cementsluierverwijderaar gebruiken, al dan niet verdund. Als de vlekken te groot zijn, steek je de cement lokaal af met een vlak plakmes.
  • Bij volkeramische tegels mag je nog zwaarder geschut gebruiken, zoals zoutzuur. Neem maar een scheut van het zoutzuur op een volle emmer water en zorg voor een goede verluchting van de ruimte. Draag zeker handschoenen als je dit doet.
  • Voor geëmailleerde tegels kan je een sterk verdunde zoutzuuroplossing gebruiken.

John Coorevits Top Tegel 04

Bekijk zeker ook onze vlekkengids voor de meest voorkomende vloervlekken en hun vijanden.

Producten

De Lamett Dream box: gratis stalen bij u thuis

Lamett

De Lamett Dream box: gratis stalen bij u thuis

Thermisch- en geluidsisolerende vloerelementen (gipsvezel en cementgebonden)

Fermacell BV

Thermisch- en geluidsisolerende vloerelementen (gipsvezel en cementgebonden)

Losliggende en holklinkende tegels herstellen zonder breekwerk.

STONE+

Losliggende en holklinkende tegels herstellen zonder breekwerk.

Kies de juiste vloer voor de juiste plaats

Impermo NV

Kies de juiste vloer voor de juiste plaats

Kleefvloeren - Verkrijgbaar in alle stijlen

Santana

Kleefvloeren - Verkrijgbaar in alle stijlen

Coatings om je vloer te beschermen

STO nv

Coatings om je vloer te beschermen