livios logo

Nat versus droog pleisterwerk

Voor pleisterwerken heb je de keuze tussen nat en droog pleisterwerk. Bij nat pleisterwerk worden je muren en plafond met een dunne laag pleister vlak gemaakt. Droog pleisterwerk gebeurt dan weer met gipsplaten.

Voor- en nadelen

Welke methode voor jouw project het beste is, hangt af van verschillende factoren. Wij zetten de voor- en nadelen van nat en droog pleisterwerk op een rijtje.

Nat pleisterwerkDroog pleisterwerk
Zoals de term al doet vermoeden komt er hier water kijken bij de verwerking. Dat betekent automatisch dat je rekening zal moeten houden met droogtijden. Gipsplaten worden bevestigd op onderstructuren uit hout of aluminium. Dit is een droge bouwmethode. Je hebt geen droogtijden en kan onmiddellijk starten met de afwerking. 
Vergt ervaring en knowhow, waardoor het niet weggelegd is voor de doorsnee doe-het-zelver. Gipsplaten laten zich relatief makkelijk verwerken. Ideaal dus voor de doe-het-zelver.
Goedkoper dan gipsplaten. Duurdere methode.
Zeer grote oneffenheden in muren zijn niet altijd weg te werken. Omdat je gipsplaten voor de bestaande muren plaatst, zijn oneffenheden en ongelijke oppervlaktes niet meer zichtbaar.
Objecten en voorwerpen ophangen of bevestigen kan in principe probleemloos gebeuren. Bevestigen van voorwerpen vereist aangepaste pluggen. Voor zware voorwerpen is extra versteviging vereist
Nat pleisterwerk kan enkel aangebracht worden óp een bestaande muur of plafond, waardoor je er geen scheidingswanden mee kan maken. Door het lichte gewicht van de gipsplaten en de draagstructuren is droog pleisterwerk geschikt om scheidingswanden mee op trekken.
pleisterwerken pleister pleisteren muur wand

Nat pleisterwerk: maak je muren en plafond vlak met een laagje pleister.

Foto Knauf
  

gipswand gipskarton gipsplaat gyproc klussen

Droog pleisterwerk gebeurt dan weer met gipsplaten.

Foto Gyproc
  

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/wanden-en-plafond/23232/nat-versus-droog-pleisterwerk/