Wat kost een spanplafond?

Je wil je plafond van 20m2 in de woonkamer snel en stofvrij vervangen en overweegt een spanplafond.  Maar wat kost dat en kan je het zelf plaatsen? We vroegen het aan Plafondlux en Extenzo.

Snel gespannen

Met een spanplafond bespaar je geld en tijd. Een spanplafond plaatsen kan vaak al op één dag. Je oude plafond moet je immers niet uitbreken: de kunststof folie komt er gewoon net onder. Minder werkuren, dus minder kosten. Tegelijk kan je alle elektriciteitskabels, ventilatie- en sanitaire buizen wegwerken tussen het oorspronkelijke plafond en het spanplafond.

  • spanplafond
    Foto Plafondlux 2 BVBA

70 à 80 euro/m2

De materiaalkeuze, kleur en het type afwerking van de folie beïnvloeden de prijs sterk. Je kan kiezen tussen spanplafonds uit pvc of polyester, in gelakt,satijnen of matte afwerking en talloze kleuren. Standaardkleuren zijn wit, gebroken wit en beige. Maar ook lichtdoorlatende plafonds voor koepels  of plafonds met je favoriete foto erop zijn mogelijk.

Matte pvc-spanplafonds starten vanaf 70 à 75 euro per vierkante meter inclusief levering en plaatsing (excl.BTW). Voor de polyestervariant reken je best zo’n 75 à 80 euro. Hoe groter je plafond, hoe lager de vierkantemeterprijs. Ook de vorm en het aantal hoeken van de kamer zijn prijsbepalend: hoe meer hoeken je plafond telt, hoe meer arbeidsuren.

  • _MG_9999
    Foto Veiligheid & Comfort

Doe ik het zelf?

De plaatsing van je spanplafond laat je best over aan een vakman.  De kans op scheuren van het doek is anders groot. Dierk Bruno van Extenzo verduidelijkt : “Onze pvc-spanplafonds warmen we net voor plaatsing op, waarna we de folie 10% uitrekken. Zo kunnen we de folie strak en egaal opspannen.”  Tegelijkertijd ben je zeker van 15 jaar garantie.

Benjamin Nicasens van Plafondlux plaatst zowel polyester als pvc spanplafonds. Hij raadt bouwers ook stellig af om het doek zelf op te spannen.  “Een folie voor de eerste keer zelf opspannen en plaatsen is moeilijker dan het lijkt. Je riskeert al snel de folie te beschadigen met je spatel wanneer je de folie bevestigt.”

Hoe toch 20% besparen?

“Sommige  van onze klanten plaatsen wel de houten onderconstructie en profielen op voorhand zelf. Het doek spannen wij daarna op”, licht Benjamin Nicasens toe. Opgelet, ook dit vergt veel precisie.  Je profielen moeten namelijk waterpas hangen en voldoende stevig bevestigd zijn.

Meer weten over spanplafonds?

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media