livios logo

Beton in huis: creëer je eigen stijl

Onze woningen zitten boordevol beton. Toch doen we er vaak alles aan om elk laatste sprietje beton uit het zicht te weren. Zonde, volgens Noël Naert, raadgevend ingenieur bij cementfederatie Febelcem en infobeton.be. Hier zijn vier redenen waarom beton gewoonweg in je interieur thuishoort. De foto’s doen de rest van het inspirerende werk.

1. Bespaar op afwerking

"Het klassieke plankjesbeton is kenmerkend voor het brutalisme."

Foto Andre Nullens - Architect(e): Peter Van Gelder
  

“Kies je voor zichtbaar beton in je interieur, dan bespaar je meteen op afwerking. Pleister- en schilderwerken kan je achterwege laten of ook gewoon uitstellen. In ieder geval hou je al je opties open en kan het experimenteren beginnen. Waarom niet kiezen voor zichtbare welfsels aan je plafond? Of voor een volledig betonnen muur?”

2. Verhuis sneller

Besparen op afwerking, betekent logischerwijs ook een kortere bouwtermijn. “Of je nu beton laat storten of werkt met prefab elementen, het is en blijft een snel proces. Eens de ruwbouw klaar is, kan je bij manier van spreken meteen verhuizen.”

3. Verbruik minder energie

Een zwaar materiaal als beton houdt voor lange tijd warmte en koude vast. Ideaal voor je energiefactuur. “Want hoe meer massa in huis, hoe constanter en aangenamer de temperatuur en hoe minder pieken. Dit is ook handig in de extreme seizoenen. Zo zorgt de winterzon langer voor warmte in huis, en blijft de koele nachtlucht – mede dankzij je ventilatiesysteem - langer in huis hangen op warme zomerdagen.”

4. Combineer naar hartenlust

Veel mensen associëren beton met koud op het vlak van interieur. Ten onrechte, vindt Naert, “want de mogelijkheden zijn eindeloos. In combinatie met glas en hout zorg je bijvoorbeeld al meteen voor een warme en toch trendy sfeer in huis.

 

Foto Andre Nullens - Architect(e): Sarah Poot
  

Foto Stijn Bollaert - Architect(e): NU Architecten
  

Foto Andre Nullens - Architect(e): Graux Baeyens
  

Foto Andre Nullens / Architect(e): ENplus
  

 

De grote voordelen ken je nu. Maar wat zijn je concrete opties? Welke zijn vandaag de belangrijkste interieurtrends waarbij  beton een cruciale rol speelt? “Belangrijk is om hier eerst het onderscheid te maken tussen geprefabriceerd en gestort beton. In beide gevallen kan je twee kanten uit: ruw of perfectie.

Hoe meer ervaring je bouwpartners hebben met beton, hoe beter ze ook de prijs kunnen inschatten.

Foto Andre Nullens - Architect(e): Roel Bergen
  

Voor je een betonvloer in gebruik neemt, behandel je hem best met een poriënvuller. Zo is hij beter beschermd tegen vlekken.

Foto Andre Nullens - Architect(e): m-ar-s
  

Imperfect industrieel

Zowel bij prefab als bij stortbeton is de industriële look een populaire keuze. “Je kiest hier niet voor de perfecte afwerking. Het ruwe, spontane, eigenzinnige karakter haalt de bovenhand. Met andere woorden, als er een klein barstje of kleurafwijking in het beton zit, moet je hier natuurlijk ook mee kunnen leven. Betonnen trapelementen of zichtbare welfsels en breedplaatvloeren zijn elementen die vaak terugkeren binnen een industrieel interieur.”

“Ook de loftlook is geliefd. Denk aan een volledig gestript industrieel gebouw, waar alle vroegere afwerking verdwenen is, maar de ruwe baksteenwanden en plankenbeton de nieuwe eyecatchers worden. Er is enorm veel mogelijk.”

Brutaal beton

Mag het voor jou nog allemaal wat ruwer? “In de jaren 50 en 60 leefde de trend om beton in zijn meest brute vorm te behouden: het brutalisme. Deze stijl is vandaag volop aan een revival bezig. Denk aan betonnen woningen in het midden van het bos, die bijna zijn opgenomen door de natuur. Het beton wordt gestort, komt uit de bekisting en wordt overgelaten aan de tand des tijds, zonder verdere afwerking. Kenmerkend hier is het klassieke plankjesbeton, dat ook binnen verderloopt: bruut, spontaan en naturel.”

Prefab perfectie

Is de perfectionist in jezelf toch te sterk? Kies dan voor perfect afgewerkte prefab betonnen elementen. “Een gladde afwerking zonder het minste tintverschil in kleur? Geen probleem. Omdat alles in gecontroleerde condities wordt geproduceerd, kan je vooraf in detail afspreken wat je verwacht van het resultaat.”

Sierlijk satijn

Ook in stortklaar beton kan je de perfectie nastreven. Dit is de complete tegenpool van de brutalistische look. “In de jaren 70 en 80 waaide het zelfverdichtend beton over uit Japan. Je oppervlak voelt nog wel aan als beton, maar ziet er satijnachtig uit. Speciale hulpstoffen zorgen voor het resultaat en dat komt natuurlijk met een prijskaartje.”

 

Foto Andre Nullens - Architect(e): Group O
  

Foto Andre Nullens / Architect(e): Enplus
  

Foto Andre Nullens - Architect(e): Nele Boel
  

Foto Andre Nullens - Architect(e): g-o-a office
  

 

Nog enkele tips

Fan van veel kleur? Er zijn geen beperkingen.

Foto Andre Nullens - Architect(e): Roel Bergen
  

"Belangrijk is om eerst het onderscheid te maken tussen geprefabriceerd en gestort beton. In beide gevallen kan je twee kanten uit: ruw of perfectie."

Foto Andre Nullens - Architect(e): MASS
  

Tot slot geeft Noël Naert nog enkele tips mee als je de stap naar beton wil zetten:

  • Wat je op foto’s ziet, vertelt niet altijd het hele verhaal. Ga in zee met een architect en aannemer die goede referenties kunnen voorleggen en bezoek eens een project. Hoe meer ervaring je bouwpartners hebben met beton, hoe beter ze ook de prijs kunnen inschatten.
  • Een gepolierde betonvloer gaat uitstekend samen met vloerverwarming. Hou er wel rekening mee dat de massa altijd eerst op temperatuur moet komen voordat je het volledige rendement van het systeem voelt. En vermijd contactgeluiden, zoals voetstappen, door altijd een dempende laag te voorzien onder je vloer, en ook tussen vloer en muren.
  • Voor je een betonvloer in gebruik neemt, behandel je hem best met een poriënvuller. Zo is hij beter beschermd tegen vlekken.

  • Beton laat zich perfect combineren met glas en hout. Grote raampartijen zijn geen probleem dankzij de sterkte van het materiaal, dus je kan massa’s licht binnenhalen. Houten elementen en accessoires, op hun beurt, geven extra warmte aan je interieur.
  • Fan van veel kleur? Er zijn geen beperkingen. Een kleurrijk schilderij of tapijt als decoratie contrasteert mooi op een grijze achtergrond. Maar het is nu ook mogelijk om bepaalde kleurpigmenten te verwerken in stortbeton.
  • Ook qua verlichting heb je carte blanche. Let wel op dat je je elektriciteitsleidingen nog ergens kwijt kan. Sleuven slijpen in zichtbeton heeft geen zin. Lichtrails zijn hier een mogelijke oplossing. Tenzij je net fan bent van rondslingerende kabels?
  • Misschien vind je het dan ook niet erg om je ventilatiebuizen in het zicht te houden? Denk wel aan het extra afstofwerk. Hoe ver je kan gaan, bespreek je best met je architect.
  • Beton dat vers uit de bekisting komt, geeft onvermijdelijk stof af. Dit kan je afborstelen en erna het oppervlak bezetten met een mat, transparant vernis, zodat alle losse deeltjes vast komen te zitten.

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/wanden-en-plafond/plafond/43658/beton-in-huis-creeer-je-eigen-stijl/