Verlaagd plafond maken? Met deze materialen kan het

Wie denkt aan verlaagde plafonds ziet meteen een duf kantoorgebouw voor zich. Toch zijn heel wat systemen erg modieus. Bovendien is het plafond de perfecte plaats om alle vervelende kabels en buizen te verstoppen. Zo’n vals plafond wordt meestal in gipskarton uitgevoerd, maar er bestaan nog heel wat andere materialen. We zetten de opties op een rij.

1. Hout

Een houten afwerking geeft jouw interieur een warme uitstraling. Hou bij je keuze wel rekening met de houtsoort. Niet alle soorten zijn even geschikt om binnenshuis te gebruiken. Cederhout scheidt bijvoorbeeld een opvallende geur af. Kies verder voor planken met een tand-en-groefsysteem. Zo passen de planken mooi in elkaar, maar hebben ze toch nog ruimte om te ‘werken’.

2. Houtvezelplaten

Houtvezelplaten bestaan uit houtvezels die onder hoge druk en temperatuur samengeperst zijn. De MDF-plaat is het meest gekend, maar ook spaan-, OSB- of multiplexplaten behoren tot dezelfde familie. Ze dempen het geluid en zijn erg inert. De platen slaan warmte of koelte op en geven die geleidelijk aan weer af. Voorzie wel sowieso een goede, rechte onderstructuur. Dat is nodig voor een correcte plaatsing. Kijk daarnaast ook of de houtvezelplaten geschikt zijn voor toepassingen in vochtige ruimtes als je daar een vals plafond wil plaatsen.

3. Vezelcementplaten

Er zijn heel wat redenen om te werken met vezelcementplaten. Het materiaal isoleert thermisch, maar is tegelijkertijd waterdicht en dampopen. Daarenboven hebben de platen goede akoestische eigenschappen en zijn ze slagvast, stootbestendig en brandwerend. Het cement maakt de platen stevig terwijl de organische versterkingsvezels, zoals hout, ze net flexibel houden. Vezelcementplaten zijn beschikbaar in verschillende kleuren, diktes en afmetingen.

4. Pvc-panelen

De meest gekende plafondbekleding uit kunststof is pvc. Je kan de plafondplanchetten schroeven, nagelen, nieten of lijmen op een onderstructuur. Die structuur bevestig je eerst op de gewenste hoogte aan de wanden. Er bestaan verschillende soorten profielen om de panelen, tegels of lamellen in te bevestigen. Naargelang jouw stijl kies je voor een vorm die het best bij jou past. Verder kan je pvc-planchetten perfect combineren met verlichting, al moet je er wel op letten dat het plafond niet oververhit. Voorzie naargelang het type verlichting voldoende ruimte tussen de lichtbron en de plafondafwerking. Wees daarnaast ook extra voorzichtig in vochtige ruimtes. Gebruik hier alleen valse plafonds die geschikt zijn voor badkamers of doucheruimtes.

5. Kurk

In huis kennen we kurk vooral als een materiaal waar we onze vloer mee bekleden. Toch kan je het ook perfect gebruiken om jouw plafond mee af te werken. Het milieuvriendelijke product isoleert goed en dempt geluiden. Verder geeft kurk een natuurlijke uitstraling aan jouw leefruimte. Je kan kiezen uit diverse kleuren, prints en texturen. Kurktegels verlijmd op de houten onderstructuur worden nog altijd het vaakst gebruikt voor de bekleding van bestaande plafonds. Al bieden meer en meer leveranciers ook kurkplaten met tand-en-groef. Een handige doe-het-zelver plaatst zo’n systeem met gemak zelf. Wil je echter kurk spuiten? Laat dat dan over aan een vakman.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media