5 voordelen van een verlaagd plafond

Je plafond is belangrijker dan je denkt. Vooral de hoogte bepaalt voor een groot stuk de sfeer van een ruimte. Te hoge plafonds geven soms een kille indruk. Een verlaagd plafond biedt in dat geval een oplossing. Nog niet nagedacht over de installatie van een verlaagd plafond? Wij zetten vijf voordelen op een rij.

1. Inbouwverlichting

In een verlaagd plafond kan je gemakkelijk inbouwverlichting kwijt. Het is dan ook een aanrader voor iedereen die houdt van een strak interieur. Inbouwspots zijn ook erg geschikt als sfeerverlichting. Wil je zelf inbouwspots monteren in een verlaagd plafond? Deze klus helpt je op weg.

2. Isolatie

Wil je het plafond thermisch en/of akoestisch isoleren? Tussen het verlaagd en het bestaand plafond is er meer dan genoeg ruimte. Zo krijg je niet alleen de kans om het esthetisch over een andere boeg te gooien, je kan ook heel wat winst boeken op vlak van isolatie. Dit stappenplan legt je uit hoe je een verlaagd plafond plaatst en isoleert.

3. Kabels en buizen

Vervelende elektrische kabels, sanitaire buizen of ventilatiekanalen kan je netjes wegwerken in een verlaagd plafond. Wil je een automatische ventilator inbouwen in het verlaagd plafond van je badkamer of toiletruimte? Volg dan dit stappenplan.

4. Verwarming en koeling

Naast vloerverwarming bestaat er ook zoiets als plafondverwarming. Laat verwarmingsbuizen door het vals plafond lopen. Zo’n ‘klimaatplafond’ bestaat uit aan elkaar gekoppelde buisjes in polypropyleenmatten die in het plafond komen. Je kan plafondverwarming aansturen met een kamerthermostaat of via je domoticasysteem. Heb je een omkeerbare warmtepomp? Dan kan je op die manier zowel koelen als verwarmen.

5. Gezelligheid

Met een vals plafond kan je jouw creativiteit de vrije loop laten. Zo is het mogelijk om met verschillende vormen en hoogtes te werken. Maak boven de eettafel bijvoorbeeld een lager plafond met knusse verlichting. Zo creëer je een gezellig hoekje voor een klein budget. Ook met verf kan je een speciaal effect nastreven. Dit stappenplan toont hoe je het best een plafond verft.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media