livios logo

Beton in je interieur: 5 voordelen

Glooiende vormen, opmerkelijke texturen… wie verder kijkt dan het strenge imago, weet dat beton een materiaal is met veel creatieve mogelijkheden. We zetten vijf redenen op een rij waarom beton een interessante keuze is voor je interieur.

1. Past bij andere ‘pure’ materialen

Door het harde karakter van beton af te wisselen met zachte materialen, zoals een hoogpolig tapijt of een stoffen zetel, ontstaan interessante contrasten. Ook combinaties met hout, zichtbaar gelaten bakstenen of een maagdelijk witte muur zullen niet ontgoochelen.

kachel haard Hydro beton

Door het harde karakter van beton af te wisselen met zachte materialen, zoals een hoogpolig tapijt ontstaan interessante contrasten.

Foto DDG kachels & haarden op cv
  

betonnen trap gepolijst beton

Ook combinaties met hout of een maagdelijk witte muur zullen niet ontgoochelen.

Foto infobeton.be
© Achtenhalf Architectuur - © André Nullens  

De look en feel van een echte betonvloer; dat heeft de DRT living Concrete, maar met een geringe laagdikte. Deze cement gebonden gietvloer is toepasbaar in nieuwbouwwoningen, maar ook ideal bij een renovatieproject.  Prachtig hoe deze vloer in iedere ruimte is toegepast in deze droomvilla.

Krassen en vlekken vallen op effen muren en vloeren onmiddellijk op. Niet zo met beton.

Foto DRT Gietvloeren
© Kanters  

2. Goede partner van je verlichting

De lijnen, patronen en structuren van een betonnen muur zijn op zich al interessant. Maar ze komen pas echt tot leven in combinatie met de verlichting. Indirect licht zorgt voor een zachte gloed. Spots geven dan weer scherp afgelijnde schaduwen voor meer dramatiek.

3. Kan tegen een stevige stoot

Krassen en vlekken vallen op effen muren en vloeren onmiddellijk op. Niet zo met beton. Zeker als het beton een ruw of gestructureerd oppervlak heeft. Ook een wolkig oppervlak, met verschillen in grijstint, is beter bestand tegen ‘mishandelingen’ dan egaal witte muren.

4. Houdt goed de warmte vast

Beton heeft een hoge thermische inertie en heeft dus de capaciteit om warmte vast te houden. In de praktijk wil dat zeggen dat je minder last zal hebben van temperatuurschommelingen. Muren en vloeren voelen in de zomer langere tijd fris aan en koelen in de winter minder rap af.

huis beton woning betonbouw

Beton heeft een hoge thermische inertie en heeft dus de capaciteit om warmte vast te houden.

Foto Concrete House
  

betonvloer beton vloer

Muren en vloeren voelen in de zomer langere tijd fris aan en koelen in de winter minder rap af.

Foto infobeton.be
  

betonblokken zichtbaar metselwerk

Beton is door zijn massa goed akoestisch isolerend.

Foto infobeton.be
  

5. Is akoestisch isolerend

Zet je graag de volumeknop iets hoger? Beton is door zijn massa goed akoestisch isolerend. Dat zullen de buren zeker appreciëren. Ga voor een gestructureerd oppervlak om een vervelende echo of nagalm te voorkomen of plaats voldoende zachte materialen in de ruimte.

Meer dan grijstinten

Je kan beton allerhande kleuren geven. Om te beginnen is er zwart. Bij zwart beton is het vooral een uitdaging om met de jaren niet te verbleken. Zwart verkrijg je door aan de betonspecie kleurstoffen toe te voegen. Vaak wordt daarvoor ijzeroxide gebruikt. Er is ook wit beton, dat wordt gemaakt op basis van wit cement. Het toevoegen van pigmenten aan wit cement levert dan weer gekleurd beton op. Ook grijs cement kan je kleuren. Maar het resultaat is minder helder. Verzadigde kleuren zijn alleen mogelijk door het beton te verven.

 

Bron: Ik ga Bouwen

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/wanden-en-plafond/plafond/64118/beton-in-je-interieur-5-voordelen/