livios logo

Nieuwbouw droog? Toch maar eens dubbelchecken

Hoe lang moet ik mijn nieuwbouwwoning laten drogen? Volgens architect Eric Houben een vraag die heel wat bouwers uit het oog verliezen, terwijl het net erg belangrijk is om een nieuwbouwwoning voldoende te laten drogen.

Vermijd schade achteraf

“Vaak wordt er hals over kop verhuisd omwille van (begrijpelijke) financiële redenen en beseft men niet dat door zuinig proberen te zijn de schade naderhand nog groter wordt.”

3.000 à 5.000 liter

“Wanneer de woning klaar is, zit er nog bijzonder veel opgesloten bouwvocht in. Dit is ongeveer tussen de 3.000 en de 5.000 liter water. Dat is bijna de inhoud van een gemiddelde regenwaterput! Die hoeveelheid moet er op termijn nog uit, maar dat dit enige tijd in beslag neemt is evident en dat zulks heel wat energie kost ook.”

“Persoonlijk zou ik hier niet op besparen. Beter de korte pijn en daarna een aangenaam wooncomfort. Bouwdrogers in combinatie met ventilatoren doen echt wonderen. Het is verbazingwekkend hoeveel vocht je op die manier uit de woning kan halen.”

Voldoende verwarmen en verluchten

Foto Livios
  

“Laat je na korte tijd niet misleiden door pleisterwerk dat mooi wit oogt. Het is enkel de buitenzijde die dan droog lijkt, de volledige dikte van de muur is in het begin wel nog vochtig. Als er effectief nog drie maanden tijd is na de plaatsing van de vloeren, en je verzorgt de verwarming in combinatie met de verluchting, dan zal de woning vermoedelijk wel voldoende droog zijn om zonder risico op ziekten en schimmelende kastruggen en matrassen te verhuizen”, zegt Houben.

“Besef wel dat je dit evenwicht enkel kan bereiken door voldoende te verwarmen én te verluchten. Als je er werkelijk gaat wonen, begin je op jouw beurt ook weer vocht te produceren (wassen, koken, poetsen, ademen…). Dit vocht moet je samen met het nog aanwezige bouwvocht ook afvoeren.”

Ongeveer twee jaar

Bij verstandig gebruik is een woning volgens Eric Houben na een tweetal jaren min of meer droog. “Je merkt dit goed tijdens een strenge vorstperiode. Als er condensatie aan de binnenzijde van het buitenschrijnwerk optreedt, is er nog altijd te veel vocht aanwezig. Je kan daar niet veel aan doen: uitbundig blijven verluchten en tegelijkertijd verwarmen is de enige remedie.”

“Als er geen bijkomend vocht meer opgelost moet worden, zal ook de energiefactuur met een sprongetje naar beneden gaan. Dat kan toch 10 tot 15 % minder zijn dan in het begin dat je er woonde”, besluit Eric Houben.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/wanden-en-plafond/wanden/21928/nieuwbouw-droog-toch-maar-eens-dubbelchecken/