livios logo

Met welk materiaal je wanden afwerken?

Wandtegels, hout, gipsplaten, kunststofpanelen, spanwanden, … : de afwerkingsmogelijkheden voor je muren zijn uitgebreid. Gouden tip: check of de bekleding in kwestie geschikt is voor natte ruimtes zoals je badkamer of keuken.

Tegels

Vloertegels worden in de badkamer en de keuken meer en meer doorgetrokken als wandtegel. Met het oog op het visuele aspect kan je voor verschillende tegelformaten kiezen: bijvoorbeeld vierkante vloertegels en rechthoekige wandtegels. Qua materiaal doen onder andere de keramische tegels het erg goed. Het voordeel is dat ze amper enkele millimeters dik zijn en kunnen verlijmd worden op een bestaande wandtegel. Voor kleine ruimtes zoals de douche zijn combinaties van vloertegel en mozaïek uit hetzelfde materiaal mogelijk.

vloer vloeren wandtegels tegels bis 2019 impermo badkamer

Vloertegels worden meer en meer doorgetrokken als wandtegel.

Foto Impermo
  

wandtegels wandbekleding tegels muurbekleding muur wand

Met het oog op het visuele aspect kan je verschillende tegelformaten kiezen.

Foto Hendrickx
  

baksteenstrippen batibouw 2019 vandersanden

Er zijn ook strips om je binnenmuren een andere look te geven.

Foto Vandersanden
  

Hout

Hout oogt gezellig, voelt warm aan én is het natuurproduct bij uitstek. Veel gebruikte soorten zijn grenen, vuren, eik, kastanje, western red cedar, hemlock, pin des Landes en tropische loofhoutsoorten. Houten wandbekleding kan ook in vochtige ruimtes, maar kies in dat geval wel voor soorten die geen wateroplosbare natuurlijke stoffen bevatten. Voor de afwerking komen diverse verftypes in aanmerking. Wil je de structuur zichtbaar laten, dan is een transparante bescherming (lazuur of vernis) de oplossing.

Steenstrips

Net zoals je je buitengevel een ander uitzicht kan geven met steenstrips, zijn er ook strips om je binnenmuren een andere look te geven. Er zijn zelfs panelen die meerdere stenen combineren.

Kunststofpanelen

Kunststofpanelen hebben verschillende raakvlakken met gipsplaten. Net zoals hun gipsen tegenhangers worden ze op een profielwerk geplaatst en hierdoor zijn ze makkelijk te verwerken. Een ander voordeel is de uitgebreide keuze qua kleuren en afmetingen.

gipswand gipskarton gipsplaat gyproc Wanden pleisterwerken

Kunststofpanelen hebben verschillende raakvlakken met gipsplaten.

Foto Gyproc
  

vloer kurk

Kurk is er in tegels, maar ook op rol of zelfs als wanden op maat.

Foto Santana
  

Kurk en leem

Kurk is er in tegels, maar ook op rol of zelfs als wanden op maat. Aangezien kurk waterbestendig is, kan het ook in natte ruimtes gebruikt worden. Van zodra er lijm aan te pas komt, is extra voorzichtigheid geboden. Lijm is immers niet waterbestendig. Een goede verlijming is een eerste stap, een laag vernis of lak een extra zekerheid. Leem wordt dan weer als pleister gebruikt om muren en plafond mee af te werken.

Spanwanden

Spanwanden zijn vergelijkbaar met spanplafonds. Ook hier moet je dus goed plannen waar stopcontacten, verlichting en lichtschakelaars komen. Net zoals voor plafonds is elke ondergrond geschikt voor een spanwand, zolang de dragende profielen maar kunnen geplaatst worden.

Glas en composiet

Glas en composiet zijn vooral in de badkamer en keuken populair. Beide materialen worden ook vaak gebruikt om accentwanden mee te maken. In dat geval wordt er voor gelaagd of gehard glas gekozen. Hou er wel rekening mee dat glas zich moeilijk laat verwerken. Je moet voor de productie van de wand al weten waar de stopcontacten, schakelaars … komen.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/wanden-en-plafond/wanden/30280/met-welk-materiaal-je-wanden-afwerken/