Waarom kiezen voor een voorzetwand?

Wanneer kies je voor een voorzetwand? Zowel bij nieuwbouw als bij renovatie kan het verschillende functies vervullen.

1. Welke functie heeft jouw voorzetwand?

Denk goed na waarvoor de wand zal dienen. Dit zijn de drie meest voorkomende redenen om een voorzetwand te plaatsen:

Visuele aspect

Met een voorzetwand kan je de minder mooie hoekjes in je woning verbergen. Bijvoorbeeld een oude muur snel en eenvoudig strak maken of verfraaien. Let wel, een muur die je wil verbergen, moet in goede staat zijn. Opstijgend vocht, bijvoorbeeld, kan voor problemen zorgen. Je kan ook een oude kamer een nieuwe look geven, of een zolder afwerken tot een aangename leefruimte.

Wegwerken van technisch materiaal

Achter de nieuwe wand kan je leidingen, bedradingen, isolatie en andere technische voorzieningen verbergen. Leg eerst de nutsvoorzieningen, plaats erna pas de wand. Je kan in de wand een inspectieluik verwerken, zodat je altijd aan de kabels en schakelaars kan.

Isoleren

Met een voorzetwand kan je de warmte-en geluidsisolatie verbeteren. Tussen de nieuwe wand en de bestaande muur, of in de draagstructuur, kan je isolatie verwerken. Er bestaan ook kant-en-klare voorzetwanden die al met isolatie afgewerkt zijn.
Bovendien kan je met de juiste platen de brandveiligheid van je woning een stuk verhogen.

2. Hoe plaats je een voorzetwand?

Er zijn een aantal manieren om een voorzetwand te plaatsen. Snel en goedkoop, of met iets meer draagkracht. We zetten de mogelijkheden op een rij.

Lijmen

Dit is de goedkoopste oplossing en het gaat bovendien goed vooruit. Je lijmt de platen tegen een bestaande muur. De bestaande muur moet altijd voorbehandeld worden met een primer. Als de bestaande wand er gehavend uitziet, bijvoorbeeld loszittende oude bepleistering, dan verwijder je de stukken die loszitten. Het grote voordeel van lijmen is dat je een vernieuwde ruimte krijgt, met minimaal verlies van ruimte, nl minimaal 2 cm. 

Isolerende blokken

Cellenbetonblokken of hennepblokken zijn licht, thermisch isolerend en handig te verwerken. Deze blokken houden de binnentemperatuur en vochtregeling op peil. Het is het ideale materiaal om thermische koudebruggen te vermijden. Hou er rekening mee dat de tussenvloer hiervoor stabiel en in een goede staat moet zijn. In geval van betonnen welfsels is er geen enkel probleem. Maar heb je een woning met een oude houten roostering, dan kan je best de tussenvloeren verstevigen of vervangen. Met deze keuze verlies je iets meer plaats dan met platen. Want je moet rekening houden met de dikte van de blokken.

Draagstructuur

Wil je de voorzetwand van extra eigenschappen voorzien, bijvoobeeld geluidsisolatie of thermische isolatie? Kies er dan voor om de platen te monteren op een draagstructuur. Nutsvoorzieningen kan je dan ook eenvoudig verwerken in of achter deze structuur. Bij een draagstructuur creëer je meer stabiliteit waardoor het risico op scheuren in de wand beperkt is. Je plaatst de nieuwe wand best op een afstand van de oude muur. Zo vermijd je koudebruggen via de draagstructuur en bevorder je de geluidsisolatie .

3. Welke draagstructuur kiezen?

De structuur kan in hout of metaal. Je bepaalt zelf met welk materiaal je wil werken. Hou vooral rekening met de duurzaamheid van het materiaal en de vlotheid van de plaatsing ervan.

Hout

Het hout moet van goede kwaliteit zijn, de vochtigheid mag maximaal 20 % bedragen. Schaaf het hout dat je tegen de wanden bevestigt en zorg voor voldoende oppervlak om het te bevestigen (minimaal 45 mm).

Metaal

Met het juiste gereedschap (een metaalschaar) is een metalen draagstructuur ook makkelijk te plaatsen. Kies voor metaal dat bestand is tegen roesten, zoals verzinkt staal. 
Hoe diep moeten de profielen zijn? Dat hangt af van de hoogte van de ruimte en van de dikte van de isolatie die je ertussen wilt plaatsen. Wil je iets ophangen aan de nieuwe wand, zoals meubels of lampen? Zorg dan voor extra versteviging.

Combinatie hout en metaal

Als je de twee materialen gebruikt, dan kan je van de voordelen van beide materialen profiteren. De U-vormige metalen profielen komen tegen de grond en het plafond. Het hout gebruik je voor de verticale profielen.

Tip: Bij een draagstructuur is de afstand tussen de verticale profielen heel belangrijk. Die kan je niet zomaar zelf bepalen. Je moet rekening houden met het type afwerkingsplaat en de dikte ervan. Raadpleeg de plaatsingsvoorschriften van de fabrikant. Een te kleine afstand maakt dat je teveel materiaal verbruikt. Een te grote afstand haalt de stabiliteit van je wand onderuit.

4. Welk plaatmateriaal?

Welk plaatmateriaal kies je om de draagstructuur af te werken? Het aanbod is ontzettend groot. We helpen je op weg om de juiste keuze te maken in ons artikel ‘plaatmateriaal kiezen’. De voordelen van gipskarton en cellenbetonblokken kan je hier lezen.

Afwerking

Platen

Als de platen gemonteerd zijn, kan je de voegen afplakken met een papieren voegband of een zelfklevende voegband en een speciale voegspecie. Hierna is de wand volledig glad en schilderklaar. 
Als je de wand wil verven, dan moet je eerst een primerlaag (schilderprimer) aanbrengen. 
Kies je voor behang? Behandel de platen dan eerst met behangprimer. 

Isolerende blokken

Een voorzetwand van isolerende blokken kan je afwerken met een pleisterlaag of je kan de blokken zichtbaar laten. Als je ze zichtbaar laat, dan moet je er wel aan denken om de muur in te voegen met cellenbetonlijm. 
Je kan deze muur ook verven, als je eerst de poriën verzadigt. Hier bestaan verschillende producten voor.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media