livios logo

Hoe haal jij de natuur in huis? 10 tips!

Duurzaamheid klinkt groots maar begint met kleine bewuste keuzes. Fabrikanten proberen zo goed mogelijk in te spelen op de strenge energienormen, spreken natuurlijke materialen aan en verhogen hiermee je comfort. Zo bieden ze meer en meer milieubewuste producten aan, zodat jij jouw steentje kan bijdragen. Onderstaande materialen stralen allemaal duurzaamheid uit. Wist je dat zelfs een wandklok een verschil kan maken? 

Natuurlijke binnenmuurstenen

keramische steen binnenmuur

Foto Porotherm
  

keramische stenen binnenmuur

Foto Porotherm
  

keramische steen binnenmuur

Foto Porotherm
  

Lijm uitrollen

Foto Porotherm
  

keramische steen binnenmuur Porotherm 3

Foto Porotherm
  

keramische stenen binnenmuur

Foto Porotherm
  

stenen lijmen

Foto Wienerberger Groep
  

Begin 2009 behaalde Wienerberger als eerste industriële fabrikant in België het internationale natureplus label voor zijn keramische binnenmuurstenen. Natureplus certificeert de bio-ecologische eigenschappen van bouwmaterialen op basis van het ‘triple P’ (people/planet/profit) duurzaamheidsmodel.

De binnenmuursteen kreeg ook het DUBOkeur toegekend. Alleen de producten die milieutechnisch het best scoren (NIBE milieuklasse 1 of 2) komen in aanmerking voor het DUBOkeur. Ze kunnen dan ook beschouwd worden als een van de betere keuzes vanuit milieuoogpunt. 

www.porotherm.be

 

Cultureel erfgoed op je muren

barkcloth 1

Foto Arte
  

barkcloth 2

Foto Arte
  

barkcloth 3

Foto Arte
  

barkcloth 4

Foto Arte
  

barkcloth 5

Foto Arte
  

barkcloth 6

Foto Arte
  

barkcloth 7

Foto Arte
  

barkcloth 8

Foto Arte
  

barkcloth 9

Foto Arte
  

Boomschors voor je interieur,  je moet er maar op komen. De ‘Bark Cloth’ collectie is een 100 % zuiver natuurproduct dat je het best beschrijft als een vezelachtige textielsoort, gemaakt van de binnenste schorslaag van de Mutuba-vijgenboom (plantaardige vilt).

De bast van de boom wordt opengemaakt en de dunne, binnenste schorslaag wordt verwijderd en met een hamer bewerkt. Dan wordt de schorslaag gekleurd en in de zon gedroogd. De boomstam wordt na de ‘oogst’ ingepakt met een beschermende laag bananenbladeren. Zodra die verdrogen, groeit de schorslaag opnieuw aan. De boom zelf is dus niet in gevaar.

Geen twee panelen Bark Cloth zullen ooit identiek zijn, toch kan je kiezen tussen vijf ‘kleuren’: de combinatie van donkerbruine en zwarte stukken, een patchwork van groen- en bruintinten, een reeks die aarderood kleurt en een vrijwel effen bruin palet. Als laatste is er een gitzwarte variant met een uiterst fijn gouddraadje erin verwerkt. 

www.arte-international.com

 

Natuurlijk een houtwolplaat

Heraklith houtwol isolatie

Foto Knauf
  

isolatie Heraklith houtwol

Foto Knauf
  

isolatie PEFC Heraklith houtwol FSC

Foto Knauf
  

isolatie Heraklith houtwol

Foto Knauf
  

 

Heraklith Houtwol is een natuurproduct, bestaande uit FSC of PEFC gecertificeerd sparrenhout. Knauf benadrukt de thermische en akoestische isolatie, de hoge brandwerendheid en de strakke uitstraling van deze houtwolplaten.

Door de samendrukking van lange, dunne houtvezels met een mineraal bindmiddel ontstaat tijdens de productie een lichte en multifunctionele houtwolplaat. Je kan ze combineren met polystyreen (EPS), steenwol of resol voor een isolatieplaat.

Met Heraklith houtwol van Knauf kies je bewust voor een milieuvriendelijke oplossing. De houtwolplaten bestaan enkel uit PEFC gecertificeerd hout, dat staat voor Programme for the Endorsement of Forest Certification schemes. Dat groeide uit tot een wereldwijd keurmerk. Daarnaast gebruikt Knauf groene energie en een hoog gehalte aan milieuvriendelijke grondstoffen..

www.knaufinsulation.be

 

Tijd voor bamboe

Bamboe klok


© Alessi  

Bamboe klok


© Alessi  

Bamboe klok


© alessi  

 

Stevig, mooi én duurzaam: bamboe is een uitstekend alternatief voor houtsoorten als eik of walnoot als je meer rekening wil houden met het milieu. De plant groeit namelijk razendsnel terug en is dus een snel vernieuwende natuurlijke grondstof.

Het Italiaanse designmerk Alessi vervaardigt producten regelmatig met dit materiaal, zoals de wandklok Raggiante. Deze sfeervolle ambachtelijke klok in bamboehout refereert naar de zon. De zijkanten zijn matzwart, hetgeen de klok fraai laat afsteken tegen de wand.

allesvanalessi.nl

Verf met Ecolabel

Verf keuken wand

Foto Levis
  

batibouw 2016 - levis

Foto Levis
  

Vingerafdrukken, vetvlekken en waterdruppels: we zien ze liever niet op onze muren. In ruimtes die het zwaar te verduren krijgen, zoals de keuken of badkamer, kan je ze niet vermijden. Levis Expert Muur is een nieuw premiumassortiment dat je toelaat voluit en zorgeloos te leven in eigen huis.

Levis Expert Muur kreeg begin dit jaar het officiële EU Ecolabel. Enkel producten die voldoen aan strenge eisen in verband met milieukwaliteit én prestatie krijgen dat Europese milieulabel. De verf is dus van hoge kwaliteit en heeft een uiterst laag gehalte aan vluchtige organische stoffen. Ze is volgens Levis ook vijf keer sterker dan standaard muurverf.

www.levis.info

 

Oppervlak met gerecycleerde kleur

Dekton Trilium

Foto Cosentino
  

Dekton keukenwerkblad materiaal keuken Dekton Trilium

Foto Dekton
  

Dekton Trilium

Foto Cosentino
  

Dekton keukenwerkblad materiaal keuken  Trilium

Foto Dekton
  

Dekton van Cosentino is een compact oppervlak voor vloeren, wanden, gevels ... voor binnen- en buitenhuis. Binnen de Tech Collection van Dekton is Trilium de uitblinker als het op duurzaam aankomt. Het van oorsprong Spaanse Grupo Cosentino hecht veel belang aan het milieu en met de kleur Trilium willen ze technische en esthetische prestaties combineren met een ecologische factor.

Het is de allereerste gerecycleerde en milieuvriendelijke kleur. Trilium hergebruikt in zijn samenstelling stoffen en elementen afkomstig van de eigen materiaalproductie en draagt zo bij aan het milieu. Trillium bestaat uit een mix van vulkanische tinten in grijs, bruin en diep zwart, geïnspireerd door de industriële uitstraling van geoxideerd staal. Met als resultaat een roest-effect dat glad aanvoelt. De contrasten tussen licht en donker zorgen voor een metallic effect dat het oppervlak een realistische uitstraling geeft. 

www.dekton.com

 

Duurzaam meubelmateriaal

Hulsta-Madera-Wonen-v4


© hülsta  

Hulsta-Madera-Wonen-v3


© hülsta  

Hulsta_Madera_televisie_wonen_kirihout


© hülsta  

Hulsta_Madera_leefruimte_kirihout


© hülsta  

discover-new-now-spin-collection-38995-10845511


© hülsta  

discover-new-now-spin-collection-38995-10845507


© hülsta  

discover-new-now-spin-collection-38995-10845506


© hülsta  

discover-new-now-spin-collection-38995-10845505


© hülsta  

 

De Duitse meubelfabrikant hülsta presenteerde in Milaan twee collecties die gebruik maken van een heel nieuw en duurzaam materiaal, het oersterke en tegelijk vederlichte kirihout. Dat is afkomstig van de Pauwloniaboom en groeit zowel in Azië als in Europa. Het biedt de meubelindustrie de mogelijkheid om te experimenteren met nieuwe vormen. 

Daarnaast is het hout ook duurzaam. De Pauwloniaboom wordt gekweekt op plantages en groeit snel. Het lichte gewicht van het materiaal maakt ook dat er heel wat minder CO2 vrijkomt bij het vervoer. Hülsta werkt het kirihout af met edelfineer. In plaats van volhouten meubels, krijg je zo het beste van twee werelden. Daardoor is er minder boskap van traaggroeiende boomsoorten nodig. 

Kiri is moeilijk ontvlambaar en dus brandvertragend. Het is ook bestand tegen ongedierte en houtrot. Het materiaal zou niet vervormen bij warmte of koude. Hülsta past het voor het eerst toe in zijn collecties now! spin en Madera.

www.hulsta.com

 

Isoleren kan ook ecologisch  

Cellulose isolatie

Cellulose


© Ecostore  

isolatie isohemp

Isohemp


© Ecostore  

isolatie houtwolcementplaat

Houtwolcementplaat


© Ecostore  

isolatie Kalkhennepmix

Kalkhennepmix


© Ecostore  

Isoleren kan ook ecologisch. En daarvoor kan je terecht bij Ecostore, dat gespecialiseerd is in natuurlijke en ecologische bouwmaterialen. Bio-ecologische isolatie wordt vervaardigd uit teeltbare grondstoffen waarvan de hoofdbestanddelen uit de land- of bosbouw komen.

Bekende ecologische isolatiematerialen zijn houtwol, hennep, cellulose, kurk en vermiculite.

Ecostore wijst erop dat deze materialen een goede milieubalans hebben en niet schadelijk zijn voor de gezondheid. Bovendien zijn ze damp- en vochtregulerend en geschikt om te gebruiken in dak- en houtskeletconstructies, binnenwanden of tussenvloeren.

www.ecostore.be

 

Constructie en mens ademen met OGB

OGB constructieplaat


© Ecomat  

OGB constructieplaat


© Ecomat  

OGB, Original Greenbuild Board, is een duurzame constructieplaat voor constructief gebruik bij droge en vochtige omstandigheden voor daken, vloeren, HSB-gevels (houtskeletbouw) … De OGB is dampopen zodat de constructieopbouw kan ‘ademen’.

De platen kunnen zowel in de lengte als in de breedte worden verwerkt door de opbouw van de houtchips. Daarnaast bevat deze plaat een dampmembraam zodat je bij een dampopen constructie geen extra damprem meer nodig hebt, volgens de fabrikant.

Het materiaal bestaat uit emissie-vrij resthout van houtzagerijen en wordt samengesteld met een milieuvriendelijke lijming zonder schadelijke gevolgen voor mens en milieu.

www.ecomat.be

 

Herbruikbare gevelstenen

Een gevel metsen is niet iedereen gegeven. Het begint al bij de juiste materiaalkeuze, de plaatsing vraagt puur vakmanschap, het weer speelt een grote rol… Ga zo maar door. Daarom zoeken fabrikanten naar oplossingen om de bouw te versnellen en vergemakkelijken. Ook Facadeclick. Dat is een clicksysteem waarmee je, zonder mortel, een bakstenen gevel optrekt en verankert.

Ook naar duurzaamheid toe heeft dit voordelen. Wil je de bouw omvormen of slopen? Dan kan je een Facadeclick-gevel schadeloos demonteren. Hierdoor kan je praktisch elke steen hergebruiken, volgens de uitvinder. Die benadrukt ook andere voordelen zoals estetisch perfecte voegen, geen uitbloeiingen, een snellere bouwtijd en een kostenbesparing.

www.facadeclick.be

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/wanden-en-plafond/wanden/46177/hoe-haal-jij-de-natuur-in-huis-10-tips/