Sierlijsten: maak kennis met de finishing touch voor elke ruimte

Denk jij bij sierlijsten aan statige herenhuizen of klassieke interieurs? Think again! Kroon- en wandlijsten zitten weer volop in de lift. Kelly Vaes van interieurspeciaalzaak Swijsen-Schepers weet waarom.

Strakke kroonlijsten, netjes weggewerkte verlichting, een trendy wandlijst… Sierlijsten duiken plots weer op in heel wat interieurs. “Het klopt dat de vraag stijgt”, vertelt Kelly Vaes. “Ze bieden vandaag heel wat mogelijkheden. Vooral voor het mooi wegwerken van indirecte verlichting en gordijnrails, maar bijvoorbeeld ook voor het creëren van een 3D-effect op je deuren, muren of plafonds. Sierlijsten zijn de finishing touch voor je interieur. ”

Wat zijn sierlijsten?

Kelly: “Een sierlijst is een allesomvattende term voor een heel aanbod aan kroonlijsten, wandlijsten, plinten, indirecte verlichting en decoratieve elementen. Ze zijn perfect te combineren met geverfde en behangen muren en beschikbaar in heel wat materialen. Uitvoeringen in kunststof zijn zeer licht en makkelijk te verwerken.”

Mooi en functioneel

"Sierlijsten passen echt in elk interieur", vindt Kelly. "Ze zijn beschikbaar in de meest uiteenlopende collecties. Sierlijsten hebben voornamelijk een esthetische functie, maar zijn ook heel praktisch naar afwerking toe. Je kan bijvoorbeeld een sierlijst laten doorlopen aan een deur. Dat oogt mooi strak omdat je hetzelfde materiaal gebruikt voor je plinten en deuromlijsting."

Plaatsing

Kunststof sierlijsten worden volgens Kelly altijd verlijmd. “Daarbij moet je twee verschillende lijmen gebruiken. Een om de lijst te bevestigen en een andere voor de naden tussen twee lijsten. Zo kan je ze perfect naadloos plaatsen.”

Budget

Op welk budget je moet rekenen om een kamer af te werken met sierlijsten? "Dat hangt vooral af van welke sierlijst je kiest. Ze bestaan in de meest uiteenlopende prijsklassen. Van budgetvriendelijke tot heel exclusieve uitvoeringen. Ook de oppervlakte van de ruimte speelt hierin natuurlijk een rol.”

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media