livios logo

Het voordeel van niet dragende binnenmuren

Meestal worden alle binnenmuren over dezelfde kam geschoren en worden er ook dezelfde materialen voor gebruikt als voor het binnenspouwblad. Op zich is daar niets mis mee, maar misschien maak je bij de materiaalkeuze beter een onderscheid tussen dragende en niet dragende muren.

Niet dragende muren hebben op vlak van de stabiliteit geen enkele functie. Je kan ze met andere woorden zonder probleem verwijderen en je hoeft ze niet tegelijk met de andere muren op te trekken. Binnen het kader van duurzaam en aanpasbaar bouwen en wonen wordt steeds vaker geopteerd voor een flexibele ruimte-indeling. Zo kan de woning mee evolueren met de veranderende behoeftes van de bewoners.

Foto Knauf
  

Foto Gyproc
  

Kosten uitstellen

Op die manier kan je trouwens ook de kosten voor de binnenmuren uitstellen en hoef je niet meteen bij de ruwbouwwerken te beslissen waar je welke binnenmuren plaatst. Als je bijvoorbeeld nog geen kinderen hebt op het moment dat je aan het bouwen bent, kan je de ruimte voor de kinderkamers volledig open laten tot er wel degelijk nood is aan die bijkomende kamers.

Andere voorwaarden

Het spreekt voor zich dat voor niet dragende wanden andere criteria gelden dan voor dragende muren. Niet dragende muren moeten immers niet dezelfde mechanische sterkte hebben. Vandaar dat hiervoor ook materialen in aanmerking komen die niet mogelijk zijn voor dragende binnenmuren.

Gipskarton op onderstructuur

Een veel gebruikt wandsysteem hiervoor is een stalen of houten onderstructuur afgewerkt met gipskartonplaten of gipsvezelplaten. Dit wandtype is erg populair bij doe-het-zelvers en biedt in combinatie met absorberende isolatiematerialen ook vanuit akoestisch oogpunt interessante opportuniteiten. Met een combinatie van een dubbele beplating en een minerale wol in de spouw, kan het geluidsniveau teruggebracht worden tot op een kwart van het niveau van een gemetselde muur. De spouwruimte van de systeemwand kan je dan weer gebruiken om allerhande leidingen in te werken. Ander veel gebruikt materiaal voor niet dragende wanden zijn gipsblokken.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/wanden-en-plafond/wanden/het-voordeel-van-niet-dragende-binnenmuren/