livios logo
logo

Leidingen wegwerken: 5 x anders

© Bram Tack - Acht en half Architectuur


© © Bram Tack - Acht en half Architectuur  

Nieuwe technische installaties zorgen voor meer comfort in je woning. Maar waar blijf je met buizen, kabels en andere leidingen? Het staat vast dat hoe grondiger je renoveert, hoe makkelijker het is om die leidingen onzichtbaar weg te werken. Maar wat als de werken die je uitvoert, beperkter zijn?

Valse wanden en plafonds, een technische schacht... het zijn voor de hand liggende oplossingen om nieuwe sanitaire leidingen of de buizen van een ventilatiesysteem in weg te werken. Maar ook als je minder ingrijpend renoveert, heb je vaak nood aan oplossingen om kabels en leidingen weg te werken. Dit zijn alvast vijf minimale ingrepen met een maximaal resultaat.

Omkasting met plaatmateriaal

Met een omkasting in gipskarton of mdf kan je leidingen aan het zicht onttrekken. Werk de omkasting af naar wens, door ze te verven of te betegelen.

Extra hoge plinten

Leidingen die zich vlak boven de vloer bevinden, kan je wegwerken in de vloerplint. Speciaal hiervoor zijn er extra hoge plinten met een holle binnenkant. Tip: verf de plinten in dezelfde kleur als je muren en ze vallen nog nauwelijks op.

Overschilder ze

Ook zonder plinten doet verf wonderen. Verf zichtbare leidingen in dezelfde kleur als de muur of het plafond. Dit is de goedkoopste oplossing, maar in sommige gevallen ook esthetisch een meerwaarde. Denk maar aan loftachtige woningen met een industrieel karakter.

Zichtbare buizen

Je kan er ook voor kiezen om kabels en leidingen gewoon zichtbaar te laten. Denk bijvoorbeeld aan fijne koperen buizen voor water. Je zou dezelfde buizen kunnen gebruiken als koker voor elektrische kabels. Of deze eventueel in aluminium kabelgoten laten lopen. Ze geven een industriële toets aan je interieur. 

Pvc-buizen als kokers

Het klinkt banaal, maar het resultaat kan erg verrassend zijn: een aantal pvc-buizen waarin je de verschillende leidingen (afvoer, ventilatie, water, elektriciteit…) tussen de verdiepingen laat lopen. Je schildert ze daarna in een kleur naar keuze, zodat ze mooi opgaan in je interieur. 

De keuken geeft haar geheimen pas prijs op het tweede gezicht. In de koppen van de kasten zitten een koelkast en een oven. Ook de vaatwas gaat schuil achter een deur. De afwasbakken zitten weggewerkt onder een deksel. Boven de kookplaten hangen cilindervormige hanglampjes, terwijl de dampkap verzonken zit achter de kooplaten.

Yannick Milpas - icoon.be architecten


  

Tekst Tom Mondelaers
Openingsbeeld © Bram Tack - Acht en half Architectuur

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/wanden-en-plafond/wanden/leidingen-wegwerken-5-x-anders/