livios logo

Magda? Gipskarton in de badkamer?

gipskarton

Foto Knauf
  

Gipskartonplaten zijn een dankbaar materiaal in de hedendaagse bouwprojecten. Je kan er plafonds mee afwerken, scheidingswanden mee realiseren, … En dit in heel de woning. Een veelgestelde vraag van onze Livios-bezoeker gaat over het gebruik van gipskarton in de badkamer: "Mag ik gipskartonplaten in de badkamer gebruiken, gezien het hoge vochtgehalte?" Samen met ingenieur Raf Dehaes van de firma Knauf gingen we op zoek naar een sluitend antwoord.

"Gipskarton kan in de badkamer," antwoordt ingenieur Raf Dehaes bij de firma Knauf. "Maar je dient dan wel rekening te houden met enkele belangrijke aspecten. Gips, de basis voor iedere gipskartonplaat, is immers een materiaal dat eigenlijk niet goed bestand is tegen een aanhoudende inwerking van vocht. Na verloop van tijd kunnen er fenomenen optreden zoals barstvorming, schimmelvorming, loskomen van het karton, … in een wand of een plafond dat bestaat uit vochtige gipsplaten. En in een badkamer is het risico op vochtinfiltraties in wanden en plafond beduidend groter dan in een droge ruimte."

Daarom is het voor de badkamer aan te raden om waterwerende gipskartonplaten te gebruiken. "Ze worden ook wel geïmpregneerde, groene of hydro-gipsplaten genoemd en je kan ze herkennen aan het groene karton van de plaat (dikte 9,5 mm of 12,5 mm). De kern van een waterwerende gipsplaat is behandeld met een waterafstotend siliconenproduct, waardoor ze beter bestand is tegen vocht."

Afwerking

Niet alleen aan de plaat, ook aan de afwerking moet de nodige zorg worden besteed. "De afwerking moet waterdicht zijn," bevestigt Raf Dehaes. "Kies daarom bij de plaatsing van tegels uitsluitend voor een waterdichte tegellijm, tegel en voegproduct of wanneer je verft voor een waterdichte verflaag. Schenk extra aandacht aan de hoeken en aansluitingen met andere bouwmaterialen. Let ook op de doorvoeren van de leidingen. Deze moeten waterdicht en soepel afgewerkt worden door middel van een gepaste siliconen voegmassa. De zones die een extra risico op vochtinfiltraties lopen, denk maar aan de douchecel, de zones boven en rond het bad of lavabo, moeten voorafgaandelijk met een speciale waterdichte primer (in meerdere lagen) behandeld worden. Er bestaan ook waterdichte banden die je in de hoeken van de gipsplaten kan kleven. De fabrikanten van de gipskartonplaten en van de lijm kunnen je dergelijke producten voorstellen."

Tot slot is het belangrijk te weten dat bij toepassing in publieke en grote vochtige lokalen (zwembaden, publieke doucheruimtes, industriële keukens,…) men er beter aan doet een cementgebonden plaat te gebruiken in plaats van een gipskartonplaat. Een cementgebonden plaat heeft in contact met vocht geen last van de eerder genoemde problemen.

Conclusie: Gipskartonplaten mogen in een badkamer. Maar gebruik waterwerende gipsplaten en voorzie in een perfect waterdichte afwerking.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/wanden-en-plafond/wanden/magda-gipskarton-in-de-badkamer/