livios logo

Spaanplaat kan de gezondheid schaden

spaanplaat

OSB bevat minder formaldehyde dan spaanplaat of MDF


© Hanssens Spanten  

Tegenwoordig wordt er in de woningbouw en in de interieurinrichting veel gebruikgemaakt van materialen als spaanplaat en MDF, omdat deze erg goed te verwerken zijn en omwille van de lage kostprijs. Maar tegelijkertijd hoor je wel eens zeggen dat deze plaatmaterialen de gezondheid kunnen schaden. Klopta?

Spaanplaat wordt gemaakt van een mengsel van houtspaanders en/of vlasvezels dat met toevoeging van lijm onder grote druk wordt samengeperst. MDF is een verbeterde spaanplaat met een hoge densiteit die onder hoge druk en hoge temperatuur geperst wordt. Het nadeel is echter dat deze platen veelal worden geproduceerd met gebruik van formaldehydehoudende lijmen. Uit onderzoek blijkt dat deze formaldehyde kan vrijkomen uit het eindproduct, via niet-afgewerkte delen, boorgaatjes of beschadigingen. Formaldehyde is een giftig, kleurloos gas met een prikkelende geur, waardoor irritatie aan ogen en luchtwegen kan ontstaan. Ook kunnen hoofdpijn, huidirritatie en ademhalingsstoornissen voorkomen.

Beperk de hoeveelheid formaldehyde

Het is aangewezen om het gebruik van formaldehyderijke platen te beperken en te vervangen door formaldehyde-armere platen of gewoon hout of met natuurhars gebonden platen. OSB, tri- en multiplex hebben meestal een lager formaldehydegehalte en aan hardboard en gelamineerde houtdelen wordt nauwelijks of geen lijm toegevoegd, waardoor de formaldehyde-uitstoot laag is. Er bestaan echter ook leveranciers van emissiearm MDF of spaanplaat. De Wereldgezondheidsorganisatie raadt aan om materiaal te kiezen met een maximale uitstoot van 0,05 ppm. Verder is het van belang om goed te ventileren.

Let er in ieder geval op dat de totale hoeveelheid spaanplaat of MDF die je in huis hebt, niet te groot wordt. Een richtlijn: per kubieke meter woonruimte kan je best niet meer dan driekwart vierkante meter spaanplaat gebruiken. De formaldehydeafgifte kan gehalveerd worden door het aanbrengen van een laagje kunststof, lak (geen verf op waterbasis, deze sluit niet luchtdicht af) of laminaat.

Er zijn ook andere bronnen van formaldehyde in huis: vloerbedekking, nieuwe gordijnen, een slecht werkende geiser en rokers. Oude plaatmaterialen kunnen meer formaldehyde bevatten dan nieuwe plaatmaterialen. Aan de andere kant neemt de afgifte van formaldehyde met de jaren af. Na 4 à 5 jaar is de afgifte van formaldehyde voor de helft afgenomen. Ook kamerplanten staan erom bekend dat ze giftige stoffen uit de lucht halen.

Conclusie: het klopt dat plaatmaterialen die verlijmd zijn met formaldehydehoudende lijm, zoals spaanplaat en MDF, de gezondheid kunnen schaden als ze in grote hoeveelheden aanwezig zijn in huis. Zorg ervoor dat je niet te veel van dit materiaal in je huis hebt en ventileer voldoende.

Reactie van Laurens Kok van de firma Kok Houtagenturen i.v.m. de Europese norm voor deze producten: “Spaanplaat of MDF moeten voldoen aan de E1 normering. Dit houdt in dat de vrije formaldehyde niet meer mag zijn dan 8,5 mg/100 gram droge stof. Formaldehyde is een natuurproduct dat ook voor komt in natuurlijk hout (< 2mg/100 gram droge stof). Spaanplaat in Nederland met een KOMO-keurmerk voldoet zeker aan deze norm.”

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/wanden-en-plafond/wanden/spaanplaat-kan-de-gezondheid-schaden/