livios logo

Laat silexbeton water door?

Vraag

Ik heb als gevel silexbetonpanelen (volle beton niet geïsoleerd). Deze zijn gebruikt als buitenplaat. De binnenwand is een gipskartonnen wand die ettelijke centimeters van de silexbetonwand staat. Kan silexbeton water doorlaten? De wand staat al 25 jaar. Of zijn de problemen in de elastische voegen te zoeken?

Een verzekeraar vertelde me (zonder mijn muur te zien) dat silexbeton eigenlijk waterwerend is maar water wel zal doorlaten. Klopt dit?

Antwoord

Noël Naert van Infobeton beantwoordt deze vraag als volgt: "Je vermeldt niet hoe dik de wand is. Ik veronderstel dat het een dragende wand is en dat de panelen bijgevolg minstens 15 cm dik zijn. Het beton van dergelijke prefab panelen is in principe compact, vrij van scheuren en grindnesten. Voor een kelderwand is 15 cm niet voldoende voor een waterdichte constructie, maar voor gevels volstaat dat om regendoorslag te voorkomen. Let wel, omdat beton fijne poriën heeft, kan de wand afhankelijk van weer en wind wat vochtig(er) worden, maar normaal verdampt dat vocht naderhand weer."

"De voegen tussen de panelen zijn inderdaad het zwakke punt, zeker waar horizontale en verticale voegen elkaar kruisen."

"Een andere bron van vocht in de wand is inwendige condensatie. Is er een dampscherm geplaatst onder de gipskartonnen platen? Zijn de verbindingen tussen voorzetwand en constructie luchtdicht? De wand is niet geïsoleerd, warme(re) binnenlucht die binnendringt in de spouw kan zeker aanleiding geven tot condensatie op het betonoppervlak."

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/wanden-en-plafond/wanden/vraag/32040/laat-silexbeton-water-door/