Gipskarton: eerste hulp bij renovaties

Veel gezinnen zetten hun tanden in een renovatieproject. Wind in de zeilen voor gipskartonplaten, met voorsprong de meest gebruikte platen voor binnenhuisafwerking: als voorzet- of scheidingswand, vals plafond of geluidswerende buffer tussen woonkamer en repetitiekot.

Dikker is niet altijd duurder. De tussenafstand van de profielen neemt toe in verhouding met de dikte. Dat wil zeggen: minder materiaalkosten en werkuren.

Foto: Gyproc  

Gebruik in de badkamer vochtwerende gipskartonplaten. Die herken je aan hun groene kleur.

Foto: Kermi  

Zolder isoleren? Dan zijn platen van 60 cm breed de meest handzame keuze.

Foto: Knauf  

Zelf plaatsen is gemakkelijk

Gipskartonplaten danken hun naam aan hun kern van ... gips en kartonnen randen. Ze verzekeren de stabiliteit en helpen bij het opvangen van trekkrachten. Zelf plaatsen is gemakkelijk. De grootste blunder die je kan begaan, is de verkeerde plaat gebruiken op de verkeerde plek.

Gipskarton heeft een sterk zuigende werking. Daarom heb je voor vochtige ruimtes speciale platen nodig, die de fabrikanten vochtwerend maken met behulp van additieven, te herkennen aan hun groene kleur.

Zoek je andere eigenschappen? Geen probleem. Zo zijn sommige gipskartonplaten:

Dampwerend: deze platen zijn aan één zijde bekleed met een dampwerende laag. Interessant voor plafonds op de bovenverdieping, of voor de wanden van een zadeldak.
Brandwerend: brandwerende gipsplaten kunnen hitte en vuur langer weerstaan. Een goede keuze in de traphal.
Luchtzuiverend: een van de jongste innovaties in gipskarton. Platen die giftige deeltjes, zoals formaldehyden, uit de lucht filteren. Een oplossing voor astmalijders en mensen met ademhalingsproblemen.

Opgelet: de meer gespecialiseerde platen vind je niet altijd in de doe-het-zelfhandel.

Dikte is van belang

Standaard gipskartonplaten beginnen vanaf een dikte van 9,5 mm. Hiermee ben je het goedkoopst af. De professionele plaatser kiest evenwel voor platen van minstens 12,5 mm dik. En dat verdient navolging. Want dikkere platen zijn stabieler, vlakker en makkelijker te verwerken.

Bovendien is dikker niet altijd duurder, omdat de tussenafstand van de profielen in verhouding toeneemt. Dat wil zeggen: minder materiaalkosten en minder werkuren. Ter referentie: voor platen van 9,5 mm geldt een tussenafstand van 40 cm, voor platen van 12,5 mm is dat 60 cm.

Een goed idee: gebruik platen van 9,5 mm voor plafonds en kies dikkere platen voor wanden.

Denk na over breedte

De standaard breedte bedraagt 1,20 m, bij een lengte van 2,60 m. Maar smallere platen van 60 cm zijn soms veel praktischer. Probeer een brede gipskartonplaat maar eens in je eentje tot op zolder te dragen. Het grote voordeel van brede platen is dan weer dat je minder voegen moet afwerken en dus sneller klaar bent.

Juiste profiel

Je kan gipskartonplaten rechtstreeks op de muur verlijmen, maar in de meeste gevallen moet je met profielen aan de slag. Afwerken doe je ten slotte met voegpasta om de naad tussen twee platen te dichten.

Een kleine rekensom: per 100 euro aan platen, heb je voor ongeveer 50 euro aan extra’s nodig, zoals profielen, voegpasta, gipskartonschroeven enzovoort.

De meeste fabrikanten werken met totaalsystemen en bieden dus alles aan wat je nodig hebt voor een geslaagd eindresultaat. Dit is ook belangrijk in geval van schade. Want de garantie kan vervallen als je bijvoorbeeld niet hebt gewerkt met de ‘officiële’ profielen van het merk.

Producten

Dé afwerkingsplaat voor badkamers, keukens en geventileerde gevels

Fermacell BV (James Hardie Europe Group)

Dé afwerkingsplaat voor badkamers, keukens en geventileerde gevels

Activ’Air, Gyproc verlucht je woning.

Gyproc

Activ’Air, Gyproc verlucht je woning.

Een spanplafond: een echt vals plafond in kunststof

Helixe, installatiebedrijf spanplafonds, -wanden en accessoires

Een spanplafond: een echt vals plafond in kunststof

De juiste tegels voor uw vloer en wand

Coeck nv

De juiste tegels voor uw vloer en wand

Plafondpanelen in één dag geplaatst

Maestro - Inspiring Interiors

Plafondpanelen in één dag geplaatst

Kleefwanden - Tijdloze eenvoud, eindeloos combineerbaar

Santana

Kleefwanden - Tijdloze eenvoud, eindeloos combineerbaar