Rot gyproc?

Vraag

Ik heb een serieuze lek gehad waardoor mijn (gyproc) plafond nat is geweest. Het water stroomde door mijn ingebouwde spotjes naar beneden. Nu de dakdekker het dak heeft hersteld, had hij gezegd dat ik deze best uitbrak en verving. Want volgens hem zou gyproc "rotten". Is dit zo? Zou ik het niet gewoon goed kunnen laten drogen? De gyproc is gemonteerd op een houten kader.

Antwoord

Indien gipsplaten aan vocht onderhevig zijn geweest, is het risico reëel dat deze platen ernstige schade zullen oplopen, stelt Raf Dehaes van Knauf. Denk hierbij aan fenomen zoals barstvorming in de platen, het loskomen van het karton van de gipsplaten, schimmelvorming, degradatie van het pleister in de platen (het zgn. rotten) ...

Doorgaans worden gipsplaten die aan veel water onderhevig zijn geweest gedemonteerd. Men kan eventueel overwegen het plafond eerst volledig te laten drogen. Dit kan meerdere weken in beslag nemen en het is aan te raden om restvochtgehalte van het plafond met professionele meetapparatuur op te meten. Pas als het plafond volledig droog is kan men de kwaliteit beoordelen en kan men er van uitgaan dat er geen bijkomende schade meer zal optreden.

Altijd als eerste op de hoogte van de laatste bouwtrends en nieuwtjes?

Schrijf je dan nu in op onze wekelijkse nieuwsbrief en volg het bouwnieuws op de voet. Bekijk laatste edities.

Door je in te schrijven, stem je ermee in dat wij je gegevens mogen verwerken in overeenstemming met de gebruiksvoorwaarden. Meer informatie over de gegevensverwerking vind je in het privacy beleid.

Producten

Plafondrenovatie: afwerking van A tot Z

Plafondlux

Plafondrenovatie: afwerking van A tot Z

Geluidsisolerende, stootvaste en vochtbestendige  gipsvezelplaten

Fermacell

Geluidsisolerende, stootvaste en vochtbestendige gipsvezelplaten

Een accentmuur of puur praktisch in onderhoud: wandtegels voor ieder wat wils

Impermo

Een accentmuur of puur praktisch in onderhoud: wandtegels voor ieder wat wils

Habito® van Gyproc®, wanden ontworpen op maat van jouw comfort

Gyproc

Habito® van Gyproc®, wanden ontworpen op maat van jouw comfort

De juiste tegels voor uw vloer en wand

Coeck nv

De juiste tegels voor uw vloer en wand