De pro's van gipskartonplaat en cellenbeton

Met een extra wand kan je al snel een nieuwe kamer creëren. Voor het zetten van dergelijke binnenmuren kan je onder andere met cellenbeton of met gipskartonplaat werken. Welke toepassing is het beste? Raf De Haes van Knauf legt de voordelen van een binnenwand in gipskarton uit, terwijl Jan Fieuw van Ytong de voordelen van cellenbeton voor zijn rekening neemt.

Pro gipskarton

1. Gipswanden voldoen aan alle bouwkundige eisen

Wanden opgebouwd uit gipsplaten kunnen voldoen aan de meest diverse eisen die gelden in de bouwwereld. Brandweerstanden van 30, 60, of 120 minuten kunnen bekomen worden. Gipswanden kunnen, afhankelijk van het systeem, een akoestische isolatie opleveren van 34 tot 66 dB. Elke gewenste thermische isolatie kan verwezenlijkt worden in combinatie met een isolatiemateriaal in de spouw van de wand. Zeer hoge wanden met een uitstekende mechanische weerstand zijn mogelijk.

2. Een lichte constructie

Wanden met gipsplaten zijn zeer licht: een standaardwand met één gipsplaat langs elke zijde heeft slechts een gewicht van ca. 25 kg/m². Hierdoor kan de ontwerper van een gebouw vrijwel onbeperkt wanden inplannen en zelfs op een later tijdstip bijplaatsen op een vloerplaat zonder angst te hebben voor vervormingen of onaanvaardbare doorbuiging van de draagconstructie.

3. Een haast onbeperkte vrijheid op het gebied van vorm en toepassing

De meest complexe vormen kan men realiseren met gipskartonwanden: ronde of S-vormige wanden, wanden onder een hellingshoek (vb. in een zolderruimte), voorzetwanden die bijna geen ruimte in beslag nemen,… Met blokken of metselwerk is dit zeker niet zo evident. In- en uitsprongen, nissen, decoratieve boorden kunnen ook zonder probleem verwezenlijkt worden. Met aangepaste opbouwen kan men stralingwerende, akoestisch absorberende, dragende of zelfs kogelwerende wanden maken.

4. Gebruiksvriendelijk

Werken met gipsplaten is eenvoudig en licht. Met een hobbymes kan men de platen in elk gewenst formaat snijden. Speciale werktuigen of slijpmachines komen er niet aan te pas, stof ook niet. Enkel de voegen tussen de platen moeten afgewerkt worden met gepaste voegproducten en afwerklagen. Hierdoor is de gipsplaat een perfect product voor de doe-het-zelver. Bovendien heeft men met het gebruik van gipsplaten geen extra bouwvocht en een bepleistering van de platen is niet nodig. Het is mogelijk om bijna direct, na verharding van de voegproducten, de verdere afwerking (verf, behang, tegels,…) aan te brengen.

Pro cellenbeton

1. Licht en gemakkelijk hanteerbaar

Voor de niet-dragende binnenmuren wordt meestal gebruikgemaakt van cellenbetonblokken van 60 x 25 x 10 mm. Deze blokken zijn licht en dus gemakkelijk verwerkbaar, zodat het plaatsen van de binnenmuur zeer snel kan gebeuren. Om het voor de zelfbouwer nog gemakkelijker te maken kan ook gebruikgemaakt worden van tegelblokken, dit zijn 'dubbele' blokken (60 x 50 x 10 mm) met een tand- en groefverbinding wat de juistheid van plaatsing alleen maar ten goede komt. In die gevallen waar uiterst nauwkeurig wordt gewerkt kan eventueel geopteerd worden om zonder pleisterlaag te werken en bv. te behangen met een vezelstructuurpapier of te schilderen met een structuurverf.

2. Afwijkende vormen worden opgevangen

Een belangrijk voordeel van cellenbeton is dat zonder veel moeite alle afwijkende vormen kunnen opgevangen worden. Denk maar aan muren onder schuine daken of allerlei uitsparingen die moeten voorzien worden. Ook eventuele aanpassingen die later dienen te gebeuren kunnen probleemloos uitgevoerd worden.

3. Erg stevig

Aangezien we met een stenen muur te maken hebben, vormt het bevestigen van allerlei voorwerpen aan deze muur geen enkel probleem. Uiteraard moeten hierbij de juiste bevestigingsmiddelen worden gebruikt.

4. Recycleerbaar

In het geval dat er bepaalde muren later volledig dienen uitgebroken te worden kunnen de cellenbetonblokken, indien volledig zuiver, 100% gerecycleerd worden.

Producten

Habito® van Gyproc®, wanden ontworpen op maat van jouw comfort

Gyproc

Habito® van Gyproc®, wanden ontworpen op maat van jouw comfort

Kleefwanden - Tijdloze eenvoud, eindeloos combineerbaar

Santana

Kleefwanden - Tijdloze eenvoud, eindeloos combineerbaar

Decoratieve wandpanelen

Maestro - Inspiring Interiors

Decoratieve wandpanelen

Een douche uit blauwe hardsteen: maximaal comfort, minimaal onderhoud

Carrieres Du Hainaut - Interieur

Een douche uit blauwe hardsteen: maximaal comfort, minimaal onderhoud

Creëer de ideale werkomgeving dankzij onze toepassingen

Saint-Gobain Building Glass

Creëer de ideale werkomgeving dankzij onze toepassingen

Waarom een bouwdroger huren?

Bouwdroger.com

Waarom een bouwdroger huren?