Met welk materiaal je wanden afwerken?

Wandtegels, hout, gipsplaten, kunststofpanelen, spanwanden… : de afwerkingsmogelijkheden voor je muren zijn uitgebreid. Gouden tip: check of de bekleding in kwestie geschikt is voor natte ruimtes zoals je badkamer of keuken.

... of een accentmuur met steenstrips.

Foto: Duravit  

Kurk als wandbekleding.

Foto: Santana  

Elke ondergrond is geschikt voor een spanwand, zolang de dragende profielen kunnen geplaatst worden.

Foto: Helixe, installatiebedrijf spanplafonds en -wanden   

Tegels

Vloertegels worden in de badkamer en de keuken meer en meer doorgetrokken als wandtegel. Met het oog op het visuele aspect kan je voor verschillende tegelformaten kiezen: bijvoorbeeld vierkante vloertegels en rechthoekige wandtegels.
Qua materiaal doen onder andere de keramische tegels het erg goed. Het voordeel is dat ze amper enkele millimeters dik zijn en kunnen verlijmd worden op een bestaande wandtegel.
Voor kleine ruimtes zoals de douche zijn combinaties van vloertegel en mozaïek uit hetzelfde materiaal mogelijk.

Hout

Hout oogt gezellig, voelt warm aan én is het natuurproduct bij uitstek. Veel gebruikte soorten zijn grenen, vuren, eik, kastanje, western red cedar, hemlock, pin des Landes en tropische loofhoutsoorten. Houten wandbekleding kan ook in vochtige ruimtes, maar kies in dat geval wel voor soorten die geen wateroplosbare natuurlijke stoffen bevatten. Voor de afwerking komen diverse verftypes in aanmerking. Wil je de structuur zichtbaar laten, dan is een transparante bescherming (lazuur of vernis) de oplossing.

Steenstrips

Net zoals je je buitengevel een ander uitzicht kan geven met steenstrips, zijn er ook strips om je binnenmuren een andere look te geven. Er zijn zelfs panelen die meerdere stenen combineren.

Kunststofpanelen

Hebben verschillende raakvlakken met gipsplaten. Net zoals hun gipsen tegenhangers worden ze op een profielwerk geplaatst en hierdoor zijn ze makkelijk te verwerken. Een ander voordeel is de uitgebreide keuze qua kleuren en afmetingen.

Kurk en leem

Kurk is er in tegels, maar ook op rol of zelfs als wanden op maat. Aangezien kurk waterbestendig is, kan het ook in natte ruimtes gebruikt worden. Van zodra er lijm aan te pas komt, is extra voorzichtigheid geboden. Lijm is immers niet waterbestendig. Een goede verlijming is een eerste stap, een laag vernis of lak een extra zekerheid.

Leem wordt dan weer als pleister gebruikt om muren en plafond mee af te werken.

Spanwanden

Spanwanden zijn vergelijkbaar met spanplafonds. Ook hier moet je dus goed plannen waar stopcontacten, verlichting en lichtschakelaars komen. Net zoals voor plafonds is elke ondergrond geschikt voor een spanwand, zolang de dragende profielen maar kunnen geplaatst worden.

Glas en composiet

Glas en composiet zijn vooral in de badkamer en keuken populair. Beide materialen worden ook vaak gebruikt om accentwanden mee te maken. In dat geval wordt er voor gelaagd of gehard glas gekozen. Hou er wel rekening mee dat glas zich moeilijk laat verwerken. Je moet voor de productie van de wand al weten waar de stopcontacten, schakelaars … komen.

Altijd als eerste op de hoogte van de laatste bouwtrends en nieuwtjes?

Schrijf je dan nu in op onze wekelijkse nieuwsbrief en volg het bouwnieuws op de voet. Bekijk laatste edities.

Door je in te schrijven, stem je ermee in dat wij je gegevens mogen verwerken in overeenstemming met de gebruiksvoorwaarden. Meer informatie over de gegevensverwerking vind je in het privacy beleid.

Producten

Plafondrenovatie: afwerking van A tot Z

Plafondlux

Plafondrenovatie: afwerking van A tot Z

Geluidsisolerende, stootvaste en vochtbestendige  gipsvezelplaten

Fermacell

Geluidsisolerende, stootvaste en vochtbestendige gipsvezelplaten

Een accentmuur of puur praktisch in onderhoud: wandtegels voor ieder wat wils

Impermo

Een accentmuur of puur praktisch in onderhoud: wandtegels voor ieder wat wils

Habito® van Gyproc®, wanden ontworpen op maat van jouw comfort

Gyproc

Habito® van Gyproc®, wanden ontworpen op maat van jouw comfort

De juiste tegels voor uw vloer en wand

Coeck nv

De juiste tegels voor uw vloer en wand