livios logo

Bouwsector gaat digitaal: wat brengt de toekomst?

Batibouw staat dit jaar in het teken van smart building. We bouwen steeds bewuster en op een duurzame en energiezuinige manier. Ben jij mee met de bouwtrends en -technieken in dit digitale tijdperk? Zet je virtual reality bril maar op je neus en ontdek wat de bouwsector in petto heeft.

1. 3D-printing en -scanning

Met 3D-printers wordt er volop geëxperimenteerd. Waar vroeger onderdelen werden geprint, kunnen nu al volledige huizen gebouwd worden met een 3D-printer.

Foto Getty Images
  

De tijd dat je bij je architect vertrok met een papieren bouwplan is voorbij. Tegenwoordig zie je het ontwerp in 3D of wandel je met een virtual reality bril door je toekomstige woning. Maar hier blijft het niet bij: 3D-scanning en -printen zijn twee technieken in opmars. Niet enkel bij het ontwerp van je woning, maar ook in je woning zelf kunnen deze technieken gebruikt worden. Een nieuwe vloer nodig? Met een 3D-scanner wordt je vloer opgemeten zodat de planken of tegels op maat in de fabriek gemaakt kunnen worden. Ook met 3D-printers wordt er volop geëxperimenteerd. Waar vroeger onderdelen werden geprint, kunnen nu al volledige huizen gebouwd worden met een 3D-printer. Deze technieken zorgen voor een gedetailleerdere uitvoering.

2. Building Information Modelling (BIM)

Via deze mixed reality zien de bouwvakkers de realiteit aangevuld met 3D-hologrammen: video’s, foto’s, bouwplannen.

Foto Xella-Multipor
  

Bouwprojecten moeten steeds sneller en beter uitgevoerd worden, terwijl het budget vaak beperkt is. BIM (building information modelling) biedt hier een antwoord op en vergemakkelijkt het bouwproces. Je creëert hiermee een database vol informatie die iedereen die deel uitmaakt van het bouwproces kan raadplegen. Van bouwheer en architect tot aannemer en installateur. Dankzij BIM is het mogelijk om via 3D-modellen virtueel te bouwen met alle bijhorende informatie en technische eigenschappen. Handig om het bouwproces beter voor te bereiden én om ontwerpfouten te vermijden. Kortom, BIM is een efficiënte samenwerkingsmethode die heel wat problemen op de werf kan voorkomen.

In de praktijk

Vijf jaar geleden pakte Xella, producent van Ytong-cellenbeton en kalkzandsteen Silka, al uit met BIM. Vandaag gaat dit bedrijf een stap verder met mixed reality met holografische lens. Bouwvakkers kunnen via een helm met holografische lens alle data uit het BIM-model raadplegen en dit rechtstreeks vanop de bouwwerf. Ze zien de realiteit aangevuld met 3D-hologrammen: video’s, foto’s, bouwplannen.

Experten van Xella aan het werk zien met deze technologie? Dit kan tijdens Batibouw in paleis 5 op stand 307.

3. Circulair bouwen

Bij circulair bouwen staan recyclage en hergebruik centraal. Want slim bouwen is ook slim omgaan met materialen.

Foto Getty Images
  

We leven in een wegwerpeconomie: we ontginnen grondstoffen, importeren ze en dumpen ze na gebruik als afval. Het bewustzijn groeit dat grondstoffen eindig zijn. Daarom wordt circulair bouwen steeds belangrijker. Er is meer aandacht voor de levensduur van materialen en de materiaalkeuze: denk maar aan lokale, hergroeibare en biobased materialen zoals stro, papier en hennep. Bij circulair bouwen staan recyclage en hergebruik centraal. Want slim bouwen is ook slim omgaan met materialen. Materialen moeten gerecycleerd, herbruikt of gedemonteerd en herbestemd kunnen worden, zodat de kringloop wordt gesloten. Wat houdt dit in? De verschillende bouwelementen worden niet meer door middel van lijm of cement met elkaar verbonden, maar met schroeven of via een kliksysteem. De onderdelen worden zo ontworpen dat ze demonteerbaar zijn of opnieuw gebruikt kunnen worden.

Een woning kopen? Dat doe je digitaal!

De digitalisering zet zich niet alleen voort in de bouw, maar ook in de verkoop van vastgoed. Een woning op het oog? Steeds meer makelaars voorzien virtuele bezoeken. Via je tablet kan je doorheen de volledige woning navigeren. Tegenwoordig bezoek je zelfs met een virtual reality-bril een huis. Je krijgt niet enkel het gevoel alsof je echt in de woning bent, je wint ook nog heel wat tijd. Wil je alle nodige documenten zoals het grondplan, de keuringsbewijzen of de EPC-waarde controleren? Dat kan eenvoudig in enkele muisklikken dankzij de Woningpas, een digitaal paspoort voor je woning. Ben je uiteindelijk helemaal verknocht aan een woning? Dan rest je alleen nog maar de verkoopovereenkomst te tekenen. En ook dat kan je voortaan via je smartphone met een digitale handtekening.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/bouwbeurzen/batibouw-brussel/bouwsector-gaat-digitaal-wat-brengt-de-toekomst/