Bouwen? Vergeet akoestisch comfort niet!

Om in een rijwoning of halfopen bebouwing in alle rust te genieten, kan je niet buiten akoestische maatregelen. Dat vindt ook Wienerberger. De producent van bouwmaterialen werkt volop aan De Duurzame Wijk in Waregem, een referentieproject voor duurzaam bouwen. Om geluidshinder tot een minimum te beperken, werden de zeven aan elkaar gekoppelde woningen akoestisch volledig gescheiden. Rebecca Meuleman, projectmanager bij Wienerberger, legt uit hoe dat werkt.

De Duurzame Wijk in Waregem bestaat uit zeven aan elkaar geschakelde woningen die akoestisch volledig ontkoppeld worden.

"Verhoogd akoestisch comfort"

"Voor ons is het leefcomfort een van de acht pijlers van duurzaam bouwen, naast inplanting, mobiliteit, biodiversiteit, water, materiaalgebruik, energiezuinigheid en kostenoptimalisatie. En omdat het akoestisch comfort bijdraagt tot een beter leefcomfort, gaan we voor een verhoogd akoestisch comfort op het vlak van lucht- en contactgeluiden. De definitie van verhoogd comfort volgens de akoestische norm houdt in dat 90 % van de bewoners tevreden is over het geluid in huis", vertelt Rebecca Meuleman.

Akoestisch studiebureau

Akoestisch comfort begint al in de ruwbouwfase. Het beeld toont de akoestische ontkoppeling van twee aanpalende rijwoningen via het principe van massa-veer-massa. Tussen de spouwbladen zit een laag rotswol.

Foto: Livios  

De Duurzame Wijk bestaat uit zeven aan elkaar geschakelde huizen: vijf rijwoningen en twee halfopen woningen aan de uiteinden. Om geluidshinder te vermijden, schakelde Wienerberger een akoestisch studiebureau in. "Akoestiek zit in de details. Het studiebureau adviseerde de architect over alle maatregelen doorheen het ontwerpproces: van de materialen tot het ontwerp van de bouwschil, de installaties en het leidingentracé."
"Daarnaast is een goede uitvoering belangrijk. En om te controleren of we het beoogde akoestische niveau bereikten, voeren we achteraf metingen uit."

Massa-veer-massa

De overdracht van luchtgeluiden (bijvoorbeeld stemgeluid) beperken tussen aanpalende woningen, gebeurt volgens het principe van massa-veer-massa. Geluidstrillingen worden achtereenvolgens opgevangen door een eerste massief spouwblad (massa), een verende laag (rotswol) en opnieuw een spouwblad (massa).
"Alle woningscheidende wanden zijn uitgevoerd als ankerloze spouwmuren uit verlijmde Porothem PLS-binnenmuurstenen van 14 centimeter dik. Samen met de pleisterlaag van een centimeter zorgt dat voor een oppervlaktemassa van 130 kg/m². Beide spouwbladen zijn van elkaar gescheiden door zes centimeter minerale wol."

Onderbroken vloerplaten

De vloerplaten worden onderbroken ter hoogte van de woningscheidende wanden, maar steunen op een zelfde doorlopende funderingszool. Als extra buffer tegen geluidstrillingen, zijn EPDM-slabben voorzien van drie millimeter dik onder de opleg van de platen op de funderingszool.

Ook geluidsoverdracht via de vloerplaat is quasi onmogelijk gemaakt. "De vloerplaat op volle grond is een gewapende betonplaat van 20 centimeter dik met een oppervlaktemassa van minstens 500 kg/m²."
"De vloerplaten worden onderbroken ter hoogte van de woningscheidende wanden, maar steunen op een zelfde doorlopende funderingszool. De platen worden op de zool gelegd. Als extra buffer, hebben we EPDM-slabben voorzien van drie millimeter onder de opleg van de platen op de funderingszool", zegt Meuleman.

Gescheiden dakconstructies

De dakpannen en het onderdak lopen ter hoogte van de perceelsgrenzen gewoon door. Maar toch beschikt elke woning over een eigen dakconstructie. "Bovenop de woningscheidende wanden komt een minerale wol. Er is geen enkel contact tussen de houten dakconstructies van aanpalende woningen." Zelfs de gevelstenen worden ontkoppeld door middel van een staande voeg die elastisch wordt opgekit.

Zwevende vloer tegen contactgeluid

De dakpannen en het onderdak lopen gewoon door, maar verder is er geen enkel contact tussen de dakconstructies van aanpalende woningen.

Ook naar contactgeluid gaat de nodige aandacht. Contactgeluid komt van een bron die door contact de constructie aan het trillen brengt. Denk bijvoorbeeld aan voetstappen. "Alle vloeren, ook die op het gelijkvloers, zijn zwevend uitgevoerd", zegt Meuleman.
"Het is belangrijk dat de technische installaties geen contact veroorzaken tussen de zwevende vloer en de draagvloer. Daarom worden installaties die de vloer doorboren, omwikkeld met een laag isolatie. Verder mogen ook trappen, toiletten en douches niet op de draagvloer steunen."

Minder installatiegeluiden

Naast de volledige ontkoppeling van de constructies en de zwevend uitgevoerde vloeren, beschikt De Duurzame Wijk over tal van andere akoestische maatregelen. Zo zijn de buisdiameters van de sanitaire installaties en de ventilatie wat groter uitgevoerd. Waarom? Een grotere diameter betekent een lagere stroomsnelheid in leidingen en kanalen en bijgevolg minder geluid.

Geruisloos slapen

Verder zijn alle slaapkamermuren, ook niet-dragende wanden, uitgevoerd met de massieve Porotherm PLS 500-binnenmuurstenen. En om dure akoestische binnendeuren te vermijden, komen slaapkamers nergens uit in een woonruimte of keuken.
Bovendien houden de thermische isolatie (24 centimeter minerale wol) en het isolerend buitenschrijnwerk met drievoudige beglazing buitengeluiden tegen. Meer weten over het akoestisch aspect van ramen? Lees dan zeker ons artikel "Akoestiek gaat verder dan de beglazing alleen".

Extra kosten?

Eén ding blijkt duidelijk uit De Duurzame Wijk: een slimme akoestiek vergt een geïntegreerde aanpak, van begin tot eind. "Het is belangrijk dat je akoestiek vanaf het begin van het ontwerp meeneemt. Achteraf valt er doorgaans nog weinig op te lossen. Toch hoeft de aandacht voor akoestiek de bouwkost niet nodeloos de hoogte in te jagen. Een verhoogd comfort kan bereikt worden met traditionele materialen, maar je moet aandacht hebben voor de detaillering en een goede uitvoering", besluit Meuleman.

Meer weten over de akoestische oplossingen van De Duurzame Wijk?

Danneels

Danneels
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Splendid woningbouw

Splendid woningbouw
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Producten

Duurzaam bouwen? Kies voor beton

Coeck nv

Duurzaam bouwen? Kies voor beton

Bouwen of verbouwen? Vraag je gratis publicaties aan.

Vlaams Energieagentschap (VEA)

Bouwen of verbouwen? Vraag je gratis publicaties aan.

Bouwmaterialen

Gamma België

Bouwmaterialen

Een bungalow? Ook iets voor jou!

Splendid woningbouw

Een bungalow? Ook iets voor jou!

Koop bouwgrond op een toplocatie !

Sibomat NV

Koop bouwgrond op een toplocatie !

Bouwen op maat op jouw grond

Verelst Woningbouw en Renovatie

Bouwen op maat op jouw grond