VIDEO: Zo ontsnapt dit huis aan elke overstroming

Kreeg je ooit al te maken met een overstroming? Of woon je misschien zelfs in overstromingsgebied? Dan weet je dat dat heel wat ellende met zich meebrengt. Het water trekt een spoor van vernieling doorheen je woning. Je meubilair, elektrische apparaten, de vloeren en muren ... het moet er allemaal aan geloven. Het Londense architectenbureau Baca Architects bedacht een geniale oplossing. 

Maak kennis met 'Amphibious House', de woning die zich aanpast aan het waterniveau. Gedaan dus met het slepen van zandzakjes, het installeren van waterschotten, leefruimtes noodgedwongen op hogere verdiepingen inrichten en het plaatsen van elektrische apparaten op sokkels. 

Geen last van overstromingen

Het 'Amphibious House' - vrij vertaald 'amfibiehuis' - ligt op een klein eilandje in de Theems, de rivier die doorheen Londen richting de Noordzee stroomt. Dat Engeland heel wat regendagen kent doorheen het jaar, is algemeen bekend. Met als gevolg een heel onvoorspelbaar waterniveau. Het is dan ook niet vreemd dat wie om en rond de Theems woont, regelmatig kampt met overstromingen.

Baca Architects speelde daarop in en ontwierp een huis dat zich aanpast aan het waterniveau. Het concept is simpel: bij een normaal waterpeil bevindt een verdieping zich onder de grond. Wanneer het waterpeil stijgt, komt de woning mee naar boven. Het resultaat? Geen water meer in huis.

 

 

Hoe kan dat?

Heel simpel! De architecten volgden bij het ontwerpen van de woning de wet van Archimedes. Namelijk: wanneer de massa en volume van het huis kleiner is dan het equivalent van het water, creëer je een drijfvermogen. Onder de woning bouwden de architecten een wachtbekken. Stijgt het waterniveau van de rivier, dan loopt het water in het bekken. Het water duwt daarop de woning omhoog. Betonnen pilaren houden de woning op z'n plaats.

Bij wijze van waarschuwingssysteem werd het terras aangelegd in verschillende niveaus. Staan de twee laagste terrassen onder water, dan begint de woning omhoog te gaan.

Een slimme inrichting

Met een verdieping die zich - hopelijk zoveel mogelijk - ondergronds bevindt, moet je je woning wel slim indelen. Op de onderste verdieping bevinden zich daarom voornamelijk nutsruimten en een mancave. Op de tweede verdieping situeren zich dan de woonkamer, de keuken, een bureau, slaapkamer en toilet. Helemaal vanboven vind je een grote badkamer, en de master bedroom met zicht op de Theems.

Concrete House

Concrete House
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Betonbouw
Bekijk woning

Verelst Woningbouw en Renovatie

Verelst Woningbouw en Renovatie
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning