Wie is verantwoordelijk voor eventuele instorting?

Vraag

Ik heb een huis in de gemeente Riemst (deelgemeente Zussen). Onder de huizen hier in een groot deel van Zussen is in het verleden aan mijnbouw (mergelsteen gezaagd) gedaan. De bovenkant van deze gangen is ongeveer 20 meter onder de huizen hier.

Wie is verantwoordelijk voor de schade als een pilaar het begeeft en mijn huis instort hierdoor?
Moet de gemeente mij aan een vervangende woning helpen als ik hierdoor dakloos word? Wie heeft er het adres van een advocaat op dit gebied?

De bewoners van een groot gedeelte van Zussen mogen geen zware verbouwingen doen.
De aanvraagvergunning wordt er geweigerd vanwege ondergrondse gangen. Er is hier dus gevaar gezien het vergunningenbeleid. Wie kan mij helpen met een oplossing?

Antwoord

Dit is wel een zeer specifiek geval, en dat zal ongetwijfeld ook tot uitzonderlijke regels geleid hebben. 

Op de website van de Mergelgrotten lezen we bijvoorbeeld dat er een aantal jaren geleden een onderzoek werd opgestart om de stabiliteit in kaart te brengen. Misschien kan je bij de gemeente best een stand van zaken hierover opvragen?

Volgens dezelfde site houdt de Vlaamse Dienst Natuurlijke Rijkdommen zich nu bezig met de adviezen rond het toekennen van bouwvergunningen. Daar kan je misschien al eens polsen.

Mogelijk kan de gemeente Riemst je ook informeren over de aansprakelijkheid. Zoniet, kan je altijd vrijblijvend advies vragen bij een advocaat.

Beantwoord door: Livios
Meer beantwoorde vragen over Bouwgrond

Vind je dit artikel interessant?

bookmark_border Bewaar artikel

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

Producten

Open Wervendag

Build Your Home

Open Wervendag

Een bungalow? Ook iets voor jou!

Splendid woningbouw

Een bungalow? Ook iets voor jou!

Bouwmaterialen

Gamma Belgie

Bouwmaterialen

Grond-woning combinaties

Verelst Woningbouw en Renovatie

Grond-woning combinaties

De Huisdokter

De Huisdokter

De Huisdokter

Atlas & Nelskamp dakpannen

SVK

Atlas & Nelskamp dakpannen